Hae
Juoksujalkaa

Teknisten vaatteiden hajuhaitat

Tekniset vaatteet ovat liikkuessa ihan ehdoton juttu. Niiden hengittävyys, hikeä siirtävät ja kuivana pitävät ominaisuudet, hyvä istuvuus ja hankaamattomuus tuovat mukavuutta liikkumiseen. Teknisissä vaatteissa on kuitenkin yksi iso mutta, joka on vaivannut ainakin itseäni jo jonkin aikaa. Nimittäin se, että ne ensimmäisen käytön jälkeen suoraan sanottuna haisevat todella pahalle!!

Erilaisia kikkoja hajujen poistamiseksi löytyy: etikalla pesu, suoraan lenkiltä kylmän suihkun alle vaatteet päällä seisomaan jne… Itse olen testannut pesemistä eri tuoksuisilla pesuaineilla, eri ohjelmilla, eri lämpötiloissa, mutta ei auta. Kankaisiin piintynyt hienhaju on ja pysyy.

Tekniset vaatteet on suunniteltu niin, että ne siirtävät kosteuden pois mahdollisimman nopeasti. Väärin hoidettaessa niiden kuidut kuitenkin tukkeutuvat ja esim. hiessä oleva lika jää niihin.

Teknisten vaatteiden pesusta onkin tiedossa muutama fakta: ne on hyvä pestä mahdollisimman nopeasti käytön jälkeen, ennen kuin haju ehtii piintyä vaatteisiin ja tukkia niiden kuidut. Toinen tärkeä asia on välttää vääränlaisten pesuaineiden käyttöä (kuten huuhteluaineen tai valkaisuainetta sisältävien pesuaineiden käyttö), sillä ne voivat vahingoittaa materiaaleja ja heikentää niiden teknisiä ominaisuuksia.

Yksi ratkaisu ongelmaan on esimerkiksi Penguin Sport Wash, joka on erityisesti suunniteltu teknisten vaatteiden pesuun sekä pidentämään niiden käyttöikää. Tätä pesuainetta ei ilmeisesti ole saatavilla Suomesta, mutta löysin kotimaisilta markkinoilta vastaavan tuotteen, jonka hankin saman tien kotiin testattavaksi Serto Sport pyykinpesunesteen. Täytyypä testata, toivottavasti tämä tuo apua ongelmaan!


6 kommenttia

 1. Jukka kirjoitti:

  Tää nyt menee ihan niksipirkaksi, mutta oon huomannut, että teknisistä kuteista lähtee hajut todella tehokkaasti lisäämällä hieman Vanish Oxy Actionia Extra Hygienia mukaan. Sen pitäisi tappaa bakteerit, jotka aiheuttavat hien hajun ”terävöitymistä”. Serto palloon ja jauhe lokeroon ja suosittelen vahvasti tuplahuuhtelua. Tuplahuuhtelu auttaa siihen, että kun kyseessä on tymäkät aineet, niin iho-oireita ei pitäisi tulla(pinkki saattaa niitä yliherkille todellakin aiheuttaa). Ja tuosta pinkistä voi kaikki olla mitä mieltä vaan, itse oon tätä käyttänyt ja jopa lacrossekamoista on hajut lähteneet ja pysyneet poissa hetken. Mutta mikään ei syndien pesussa voita etikkakäsittelyä 🙂

 2. Laura kirjoitti:

  Hei loistavaa, kiitos vinkistä! Jos ei Serto toimi, niin kokeilen ehdottomasti seuraavaksi tota 🙂

 3. Emilia kirjoitti:

  Hah vähän vanha postaus, mutta kommentoin nyt kuitenkin koska tää aihe on niin tuttu! Saman homman kanssa paininut jo pitkään ja nyt on vihdoinkin löytynyt ratkaisu jota en kyllä ensin meinannut edes kokeilla, nimittäin pyykkietikka 😀

  Kyisestä tuotetta en olisi löytänyt ellei olisi tullut niin hyviä vinkkejä kavereilta jotka olivat sattumalta tähän törmänneet ja testanneet. Tuli lupauksia että pyykkietikka poistaa hajut kokonaan ja tekee pyykistä ihanan raikkaan hajuista. Epäilin kovasti ettei noihin kuolemalta haiseviin vaatteisiin kyllä tehoa mikään, mutta ekan koneellisen jälkeen piti niellä ylpeytensä ja todeta että joo.o täähän toimii.

  Mulla oli meripihkan tuoksuinen pyykkietikka käytössä ja siitä jäi ihan aavistus meripihkan tuoksua kuivuneeseen pyykkiin, eli ei todellakaan vahvasti mitä pelkäsin hajusteyliherkkyyden takia. Samalla katosi muuten pyykkikoneen rummun ummehtunut hajukin.
  Nyt pidemmän käytön jälkeen olen myös huomannut että valkoisten vaatteiden kellastuman ovat lähteneet ja mm. pyyhkeet ovat saaneet imukykynsä takaisin, johtuen luultavasti siitä että pyykkietikan pitäisi poistaa myös pesuainejäämät pyykistä.

  Aika tyyrishän tuo pullo on kun melkein 15€ siitä sai maksaa, mutta nyt on samalla putelilla pesty jo 3 kuukautta pari kolme koneellista viikossa ja nyt vasta on alkaa pohja häämöttää 😀

  Näyttää parikin nettikauppaa tuotetta myyvän, omani tilasin täältä http://www.herkkumurena.fi/category/77/pyykkietikka

  Kannattaa testailla jos sattuu käsiinsä jostain löytämään!

  • Laura kirjoitti:

   Hei mahtavaa! Kiitos vinkistä! Tämä ongelma ei sinänsä vanhene koskaan, vaikkakin noilla tietyillä pesuaineilla olen saanut raikkaampaa tuoksua treenivaatteisiin. Kokonaan hajuhaitat eivät ole kuitenkaan poistuneet, joten erittäin tervetullut kommentti 🙂

 4. Kati kirjoitti:

  Itse pesin tuolla Vinaigre Parfume Pour Le Ligne pyykkietikalla ja tuoksulla Ambre (meripihka) mökin hajun petivaatteista, jotka olivat olleet mökillä vuosia… Olin positiivisesti yllättynyt, kyllä lähti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *