Hae
Juoksujalkaa

Testissä: Saunayoga

Syksyn tullen ja etenkin talvisin minusta kuoriutuu intohimoinen saunoja ja meillä sauna lämpiääkin vähintään neljä kertaa viikossa. Mikäs sen parempaa kuin päästä hikisenä lenkiltä, kylmästä ulkoilmasta suoraan saunan lauteille! Sen sijaan, että vain istuisin saunassa ja heittäisin lisää löylyä kiukaalle, olen alkanut tehdä lenkkien jälkeiset lyhyet ja palauttelevat venyttelyt saunassa. Lihakset rentoutuvat saunan lämmössä ja ovat ainakin itselläni jotenkin vastaanottavaisemmat venyttelylle.

Erilaiset hot-tunnit ovat tällä hetkellä hyvin suosittuja ja itsellenikin tuttuja, mutta tavatessani Saunayogan kehittäjän Tiina Vainion, menin heti juttusille ja päädyinkin testaamaan lajia käytännössä.

Lähdin testaamaan tuntia innoissani, varmana siitä, että nautin joka hetkestä. Täysin niin kävikin. Olo oli rentoutunut ja hyvä heti alusta alkaen, vaikka vaativat liikkeet ja kuumuus, saivat jalat tärisemään ja hien virtaamaan. Siis oikeasti virtaamaan, tuplasti pahemmin kuin millään hot-tunnilla ikinä. Nesteet saivat kyytiä!

Saunayoga-sarja kestää puoli tuntia ja koostuu kuudesta asennosta, jotka kaikki tehdään istuen lauteilla noin 50-asteisen saunan lämmössä. Asennot vahvistavat keskivartalon ja jalkojen lihaksia, lisäävät selkärangan ja lonkkien liikkuvuutta sekä venyttävät ylävartalon ja pakaroiden lihaksia.

Kuuden liikkeen sarjassa on kaksi erityisen raskasta liikettä, jotka todella haastoivat koko kehon. Syke nousi ja hiki lensi, mutta kuitenkin olo oli samaan aikaan hyvä ja rauhallinen koko treenin ajan. Puolituntinen todella tuntui minilomalta, irtiotolta arjesta, kuten Tiina harjoituksen alussa kertoikin. Käsittämättömän hyvä ja rentoutunut olo oli myös tunnin jälkeen.  Lopetimme harjoituksen puoli kymmenen jälkeen ja uni tuli sinä iltana helposti.

Saunayoga onkin saavuttanut ison suosion nopeasti niin Suomessa kuin ulkomailla.  Saunayoga vilkastuttaa aineenvaihduntaa, jonka huomasi kyllä tunnin jälkeen, lisäksi se vähentää stressiä ja auttaa nukkumaan paremmin. Monet Saunayogan asennoista ovat varsin yksinkertaisia ja haaste syntyykin asennoissa pysymisessä pitkään, jopa muutamien minuuttien ajan.

Lämpimästi suosittelen kokeilemaan lajia, Saunayogan sivuilta löytyy lisätietoa muun muassa siitä, missä tunteja järjestetään. Konsepti toimii erinomaisesti myös lahjana, yllätyksenä vaikkapa polttareissa tai miksei työhyvinvointipäivän osanakin.

Pienen intron lajiin saa katsomalla videon: Saunayoga – find yourself in silence.

Tiina on kirjoittanut aiheesta myös kirjan Saunajooga. Rauhoitu ja rentoudu, josta saa ohjeet  mm. kolmeen puolen tunnin saunassa tehtävään harjoitukseen. Odottelenkin kirjaa postista, että pääsen testailemaan lajia lisää. Eikä siis välttämättä tarvitse lähteä kotisaunaa pidemmälle!

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *