Hae
Juoksujalkaa

Pieni, oranssi ja hapan, mutta niin terveellinen tyrnimarja!

Sain vanhemmiltani pahimman flunssakauden keskelle tyrnimarjavarastot täyteen. Aloinkin tutkiskelemaan vähän, mitä tuo pieni, oranssi ja hapan marja oikein sisältää.

Tyrnimarja on todellinen vitamiinipommi! Se sisältää D-vitamiinia lukuun ottamatta kaikkia vitamiineja ja monia erittäin suurina pitoisuuksina. Esimerkiksi C-vitamiinia siinä on jopa 10–20 kertaa enemmän kuin appelsiinissa. Se sisältää myös A-vitamiinia ja sen esiastetta betakaroteenia sekä karotenoideja, jotka ovat erittäin tehokkaita antioksidantteja ja tärkeitä ihon ja hiusten terveydelle. Tyrnimarjassa on myös paljon suolen toimintaa edistäviä kuituja.

Oranssi marja sisältää myös runsaasti C-vitamiinien imeytymistä edistäviä flavonoideja, jotka suojaavat esimerkiksi sieni- ja bakteeritaudeilta sekä yhteensä 20 eri lajia kivennäis- ja hivenaineita, kuten sinkkiä, kaliumia, magnesiumia, natriumia ja kalsiumia.

Tyrnin siemenet ja hedelmäliha sisältävät monityydyttämättömiä rasvahappoja, jotka auttavat esimerkiksi tulehdusten paranemiseen ja kolesterolin alenemiseen. Tyrnin sisältämä öljy vaikuttaa suotuisasti muun muassa limakalvojen rakenteeseen ja ehkäisee ihon solujen ennenaikaista ikääntymistä. Tyrniöljyä käytetäänkin paljon kauneudenhoitotuotteissa ja se tekee hyvää etenkin aralle iholle.

Tyrnimarjoja voi toki nauttia monella eri tavalla sisäisesti ja ulkoisesti – kapseleina, voiteina tai aitoina marjoina. Niistä voi valmistaa esimerkiksi mehuja, hilloja ja kiisseleitä tai niitä voi lisäillä marjoina vaikkapa puuron tai smoothien sekaan. Tyrnimarja on moneen makuun liian kitkerä sellaisenaan syötäväksi, mutta itse lisäilen marjoja suoraan rahkan sekaan. Muutama mansikka on kuitenkin heitettävä mukaan pehmittämään ja antamaan makeutta tyrnin kirpsakalle maulle!

5 kommenttia

 1. Jouni Filppa kirjoitti:

  Meidän perheessä käytetään vajaa 20 marjaa/henkilö samalla tavoin maustamattoman rahkan ja siihen lisätyn sokeroimattoman mehukeiton kanssa. Tällä tavoin käytettynä uskon että saamme kaikki, mm C-vitamiinin mahdollisimman täydellisesti käyttöön. Keitettäessä tai mehustettaessa marjat menettävät osan vitamiineistä.

  • Laura kirjoitti:

   Hei! Näinhän se on, että tyrnimarjasta saa parhaimman irti, kun pureskelee sen ihan raakana 🙂 Makuun tottuu yllättävän nopeasti.

   • Marja kirjoitti:

    Joo makuun tottuu , karvasmainen ja hapan se on ens alkuun jollei ole tottunut, mutta jäisinä ne menee yllättävän helposti alas.

    • Laura kirjoitti:

     Juuri näin! Jäisinä parhaita ja nykyään menee ko paljaaltaan ilman sen kummepia höysteitä! 🙂

 2. Anita kirjoitti:

  Minä laitan smoothiin maustamattoman jugurtin ym. sekaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *