Hae
Juoksujalkaa

ASA testaa: Crossfit Espoo

CrossFit –harjoittelu on kasvattanut valtavasti suosiotaan ja tästä monipuolisesta, toiminnallisesta voima- ja kuntolajista on tullut erittäin suosittua myös ns. tavallisten kuntoilijoiden keskuudessa. Yksinkertaistetusti CrossFit pitää sisällään lihasvoima-, kestävyys-,
nopeus- ja notkeusharjoitteita, joita tehdään erilaisissa liikepattereissa ja usein aikaa vastaan.

Näillä ajatuksilla ASAn nelihenkinen porukka lähti testaamaan lajia CrossFit Espooseen! Mukana olivat Anne, Laura ja Riikka sekä miesvahvistuksena Helsinki Core Trainersin Ville. Anne ja Ville olivat hieman puolikuntoisina mukana, joten he osallistuivat vain osaan treeneistä.

Saimme mukavan vastaanoton ja erittäin asiantuntevan opastuksen lajiin CrossFit Espoon Pete Auviselta. Alkuun kävimme tunnin verran läpi CrossFitiä teoriassa ja tämän jälkeen siirryimme lämmittelyn ja tekniikkaharjoittelun kautta itse treeniin.

CrossFit Espoon nettisivuilla kerrotaan, että CrossFitin idea kiteytyy lauseeseen ”constantly varied functional movements executed at high intensity”, eli:

Treenit ovat vaihtelevia. Sama treeni toistuu maksimissaan kuukauden-parin välein, minkä vuoksi CrossFit -treeneihin ei takuulla kyllästy.

Toiminnallinen harjoittelu. CrossFitissä tehdään liikkeitä, jotka ovat ihmiselle luontaisia. Treeneissä yhdistellään painonnostoa, voimisteluliikkeitä sekä aerobisia harjoitteita kuten juoksua ja soutua.

Korkea intensiteetti. Valtaosa treeneistä tehdään aikaa vastaan, mikä osaltaan mahdollistaa kunnon kehityksen mittaamiseen. Monia crossfittaajia motivoikin lajin kilpailuhenkisyys: voit aina kilpailla itseäsi ja usein myös treenikaveria vastaan. Toki suurelle osalle lajin harrastajista kilpailuhenkisyyttä tärkeämpää on se, miten kokonaisvaltaisesti CrossFit parantaa fyysistä (ja yhtä lailla henkistäkin) suorituskykyä.

CrossFit sopii kaikentasoisille treenaajille iästä, urheilutaustasta tai lähtötasosta riippumatta. Jokainen treeni sovitetaan kullekin treenaajalle sopivaksi muuttamalla vastusta, toistomääriä ja intensiteettiä.

CrossFit salilla välineet ovat yksinkertaisia; levytakoja, leuanveto, käsipainoja, kahvakuulia, palloja, laatikoita, voimistelurenkaita, hyppynaruja jne. Liikkeinä mm. leuanvetoja, laatikoiden päälle hyppyjä, olympianostoja, tempausta, työntöjä, pallon heittoa seinään jne. Liikkeet ovat yksinkertaisia ja huomiota kiinnitetään erityisesti liikkeiden oikeaan suoritustekniikkaan.

CrossFit -treeni koostuu kolmesta osasta: lämmittelystä, tekniikkaharjoittelusta ja MetConista (metabolic conditioning), jossa varsinainen harjoitus tehdään aikaa vastaan.

Lämmittely avasi ja valmisteli kroppaa tehokkaasti treeniin:

Tekniikkaharjoituksia tehtiin liikkeistä, jotka toistuvat myöhemmin varsinaisessa treenissä:

Meillä varsinainen treeni (metcon) oli kestoltaan 15 minuuttia, joka tehtiin kiertoharjoitteluna.

Alkuun ”kevyt sykkeenkohotus” 20 burpeella ja sen jälkeen ei muuta kuin kello käyntiin seinällä ja kierros niin monta kertaa läpi kuin 15 minuutissa ehti! Huh!

Wallball. Heitto kyykystä yli punaisen viivan (pallojen painot 8 kg-20kg)

Toes to bar. Varpaat pään yli tangolle (Kuvassa liike skaalattuna: jalkojen nosto koukussa 90 asteeseen)

Box Jump. Laatikossa kolme vaihtoehtoista korkeutta.

Pull Up. Leuanvedot (joko ilman kuminauhaa tai kolmen eri vahvuisen kuminauhan avustuksella)

Running. 200 metrin juoksu.

Testaajien kommentit

Anne: Olen ollut tavalla tai toisella sairaana koko syksyn, joten jouduin hieman himmailemaan treenissä. Vaikka jouduinkin ottamaan iisisti, huomasin että voisin helpostikin koukuttua CrossFitiin. Varsinaisen treenin alkuun tehdyt 20 burbeeta veivät minusta aikalailla mehut heti kättelyssä. Vedin MetCon-osuutta kiltisti vain yhden kierroksen, terveyteni kannalta ei olisi ollut mitään järkeä vetää täysillä koko 15 minuutin treenipatteria.

Pari vuotta sitten ärsyynnyin siihen, että en saa vedettyä yhtään leukaa. Piru vieköön suomalaiset liikuntatunnit: ei tytöt treenaa ikinä leuanvetoja (enkä ole muuten koskaan juossut Cooperiakaan). Onneksi sain treenata viime syksynä leukojen vetoa sen verran, että nyt saan vedettyä ainakin yhden (huikeaa..). CrossFit -treenissä käytimme apuna kuminauhoja: sai kivasti onnistumisen tunteita, kun pienellä kuminauha-avulla sai vedettyä leukoja jo pitkänkin setin.

Liikkeet olivat luonnollisia, ja juuri sellaisia missä luulisi jokaisen haluavan olla: jaksan hypätä yli puolen metrin korkeuteen, jaksan vetää itseni ylös, jaksan juosta ja pysyn tiukan keskivartalon ansiosta tasapainossa.

Itseäni mietityttää CrossFitin yhteisöllisyys: saisiko mukaan tulla vain puhtaasta halusta treenata, ilman sen kummempia kisatavoitteita tai mahdollisuutta sitoutua treenaamaan monta kertaa viikossa? Pete oli kyllä aivan huippu valmentaja, ja tunsin itseni tervetulleeksi CrossFit Espooseen. Onkohan yhtä asiantunteva meininki muillakin saleilla?

Laura:

Kovin suuria ennakko-odotuksia tunnille ei itselläni juuri ollut, vaikka olin toki tutustunut CrossFit –harjoitteluun etukäteen jonkin verran. Melko vähän olen itse päässyt tekemään tuon tyyppistä harjoittelua ja sen kyllä huomasi, ainakin osasta liikkeitä!

Leuanvetoja ”jännitin”  (ja odotin) ehkä eniten etukäteen, mutta CrossFitissä juuri parasta on se, että liikkeitä skaalaamalla jokaiselle liikkujalle löytyy oman tasoinen treeni. Tämä ei suinkaan tarkoita mitään löysäilyä treenistä vaan olennaista on löytää tarpeeksi haastava treeni jokaiselle. Leukoja tulikin vedeltyä testin aikana jokunen ; ) …tosin pienellä kuminauhan avustuksella, mutta kyllä tuntui!

Treeni oli haasteellinen ja rankka, mutta juuri oikealla tavalla, jossa on mahdollista kokea onnistumisen tunteita sekä nähdä kehittymistä. Ehdottomasti sellaista harjoittelua, jota haluan jatkossakin tehdä! Hyvän porukan tsemppaus ja etenkin Peten asiantunteva ohjaus ja tuki toivat lisäpotkua treeniin ja saivat yrittämään vielä enemmän.

Riikka:

Treeni oli mielestäni, “tehokasta, koukuttavaa ja kivaa”. Tykkäsin erityisesti tarkasta ohjelmasta, jonka ansiosta tietää mitä odottaa, salille tullessa. Toisaalta se myös mahdollistaa sen, että itsekin huomaa  helposti tulokset ja oman kehittymisen. Eikä se, että koko homma kestää vain tunnin, jonka jälkeen on aivan loppu, haittaa sekään. Tuntuu että liian usein harjoituksiin kuluu enemmän aikaa, kun todellisuudessa tarvii.

Se, että treeni keskittyy pitkälti perusliikkeisiin, joissa monissa loppujen lopuksi tarvitaan aika vähän varusteita mahdollistaa hyvin myös mökkitreenin – vaikka samaa kokonaisuutta ei voisikaan lomilla toteuttaa, niin ainakin pystyy tiettyyn pisteeseen asti ylläpitämään jo saavutettua kuntotasoa. Yllättäen tämä on minulle tärkeää.

Yhteisöllisyys taisi meillä monella olla se kysymysmerkki (kultti vaiko mitä). Sain sellaisen vaikutelman että ensisijaisesti tehdään yksin yhdessä – eli laji sopii ei joukkueurheilijalle, joka kuitenkin kaipaa vapaa-aikaansa sosiaalista kanssakäymistä.

Ville:

Laji oli minulle jo ennestään tuttu ja on pakko myöntää että olin ehkä hiukan skeptinen ennakkoon. CrossFitin muuttuessa koko ajan kilpailullisempaan suuntaan (tai tämän kuvan siis julkisuus on muodostanut) pelkäsin, että se näkyisi myös joka päiväisessä toiminnassa isojen rautojen repimisenä hiukan vaihtelevilla tekniikoilla.

Ennakkokäsitykseni saivat kuitenkin hiukan kyytiä, sillä CrossFit Espoota esitellyt Pete Auvinen oli asiantunteva ja erittäin järkevän oloinen ihminen. En usko, että hänen ohjauksessaan menee lävitse minkäänlainen huonolla tekniikalla tehty suoritus – olivat painot sitten isot tai pienet.

Itse harjoitus oli minulle melko tutun oloinen ja liikkeet tuttuja. Alkulämmittelyyn tosin sain loistavia uusia ideoita. Kiitos siitä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *