Hae
Juoksujalkaa

Kotitekoiset proteiinipatukat – ja tiedät, mitä syöt!

En ole mikään energia- tai proteiinipatukoiden suurkuluttaja ja oma mielipiteeni on, että ne toimivat toki näppäränä välipalana, varsinkin silloin jos toisena vaihtoehtona on ehta suklaapatukka : D. Tarjontaa on melko paljon, mutta valitettavan usein kaupasta ostettujen patukoiden ongelmana ainakin itselleni on liian tunkkainen ja keinotekoinen maku.

Päätinkin testata itsetehtyjä proteiinipatukoita! Työkaverilta saatu ohje, jota hieman muokkailin. Kotitekoisen proteiinipatukan vahvuus on tietysti se, että ne sisältävät tasan tarkkaan sen, mitä itse joukkoon sekoittelee…

  • 2,5 dl maapähkinävoita
  • 8 rkl hunajaa
  • 2-3 dl heraproteiinia
  • 1-2 dl leseitä
  • murskattuja (suola)pähkinöitä

Kaupan proteiinipatukoita syytetään usein siitä, että ne tulevat sokerilla, makeutus- ja lisäaineilla sekä suklaakuorrutuksilla höystettynä. Näissä kotitekoisissa patukoissa makeutuksen tuo hunaja sekä (proteiinijauheen sisältämä sokeri). Vähensin tosin itse hieman alkuperäisen ohjeen määrää  ja laitoin vain 6 ruokalusikallista.

Alkuperäisen ohjeen suolapähkinät vaihdoin pähkinäsekoitukseen (manteli, hasselpähkinä, cashewpähkinä, saksanpähkinä, pekaanipähkinä).

Maapähkinävoi oli Urtekram Crunchy Peanut Butteria, joka sisältää maapähkinää 99,5%. Murskatut pähkinät tuovat mukavaa pureskelulisää normaalin tasaisen maapähkinävoin sijaan. Leseinä käytin Kuidukas Kolmen Viljan Leseseosta. Proteiinijauheena Fast 80 suklaanmakuinen heraproteiini.

Patukoiden teko ei voisi juuri helpommaksi mennä – pähkinät murskaksi, ainekset sekaisin, levitys leivinpaperille ja jääkaappiin muutamaksi tunniksi jämähtämään! Lisäsin sekaan vielä ruokalusikallisen vettä, koska aluksi patukoiden rakenne oli melko murenevaa ja kuivaa. Johtui varmaan vähennetystä hunajan määrästä sekä maapähkinävoin tymäkämmästä versiosta tasaisen, juoksevamman sijaan. Paras koostumus patukoissa olikin vasta parin päivän jääkaapissa olon jälkeen.

Halusin tehdä mahdollisimman ohuen levyn, välttääkseni liian tuhtia fiilistä ja leikkasinkin patukoista pieniä levyjä.

Otin palan töihin mukaan ja iltapäiväkahvin lomassa maistui oikein hyvältä.Pähkinäiseltä, leseiseltä ja mukavan murealta! Ei tietoakaan keinotekoisesta mausta tai kitalakeen jämähtämisen tunteesta : D Ensimmäinen testaus jätti oikein positiivisen tunteen ja voin kuvitella joskus toistekin tekeväni näitä. Suosittelen kokeilemaan!

P.S. Loppuun vielä pakollinen muistutus joulukalenterista (sivupalkissa)! Upeita palkintoja jaossa jouluun asti : )

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *