Hae
Juoksujalkaa

Hikistä hommaa tämä urheilu!

Kirjoitin aikoinaan teknisten vaatteiden hajuhaitoista. Erityisesti ongelma koskee lähinnä urheilutoppeja, -paitoja ja takkeja. Urheiluvaatteet tuntuvat suorastaan imevän itseensä pinttyneen hien hajun, vaikka pesusta tullessaan kovin puhtailta tuoksuvatkin. Ikävät hajut tulevat esiin vasta, kun jälleen hikoilee. Ei auta asiaa, vaikka koneen laittaa pyörimään heti hikoilun jälkeen.

IMG_8916

Pyykkipäivää pukkaa!

Hauskinta tässä on se, että eivätkö juuri tekniset materiaalit ole sitä varten, että ne siirtävät hikeä tehokkaasti ulospäin ja sisältävät kankaat ovat aina erikoiskäsiteltyjä näitä hajuhaittoja vastaan? Näin ainakin vaatteiden myyntilauseissa luvataan. Urheiluvaatteille erityisesti suunnatut pesuaineet taas lupaavat poistaa pinttyneet hajut ja lisäksi säilyttää teknisen kankaan ominaisuudet, kuten hengittävyyden. Pesuaineet sopivat teknisille vaatteille ja lisäksi ulkoiluvaatteille, joita esimerkiksi gore tex –kankaat vaativat.

Pullollinen tuli käytettyä silloin aikoinaan Serto Sport -merkkistä nestemäistä pesuainetta. Tuoksu ei ollut pullossakaan kovin voimakas, eikä myöskään vaatteiden tullessa pesusta. Ehkä siinä oli aavistus enemmän sellaista puhdistusaineen tuoksua. Kuitenkaan en ihan hirveästi eroa huomannut tavallisen pesuaineen välillä, enkä ole enää uudelleen tuotetta ostanut. Tämä johtuu osaksi myös siitä, etten vaan ole muistanut. Vaatteet tuoksuivat pesusta tullessaan kyllä raikkailta, mutta hikoillessa  pinttynyt haju puski läpi.

Nyt tutkiskelin jälleen kaupan pesuainehyllyä ja törmäsin Perlana Sport -merkkiseen pesuaineeseen. Pullossa luvataan pitkäkestoinen raikas tuoksu ja lisäksi tuote sopii hyvin myös puuvillatekstiileille. Näin eivät myöskään samaan koneeseen eksyneet ”normaalivaatteet” kärsi käsittelystä.

IMG_8913-1

Ensimmäisen testipesun jälkeen koko kodin valtasi pesuaineen tuoksu, joka oli mielestäni kyllä raikas, mutta huomattavasti Sertoa voimakkaampi. Piti oikein ikkuna avata ja hetki tuulettaa. 🙂 Yhtä pesussa ollutta takkia ja juoksupaitaa käytin jo pesun jälkeen ja totta oli, pesuaine tuoksui käytön jälkeen vieläkin raikkaana. Eroa tavalliseen siis oli. Uskon, että tämä tuote saattaa jäädä käyttööni pidemmäksikin aikaa. Mieluummin tuoksun voimakkaasti pesuaineelle kuin ummehtuneelle hielle. 😀

IMG_8912

Onko muilla kokemuksia näistä pesuaineista tai jotain hyviä vinkkejä urheiluvaatteiden pesuun?

xx Laura

@juoksujalkaa Facebookissa

@lauraenroth Instagramissa

6 kommenttia

 1. Saana kirjoitti:

  Hei,

  Ystäväni äiti työskentelee teknisten tekstiilien parissa. Olen kuullut häneltä, että se on joku tietty materiaali urheiluvaatteissa, jossa on tämä pinttyneen hien ongelma. Tätä materiaalia eikäytetä kaikissa vaatteissa. Olen itsekkin huomannut saman. Vielä kun muistaisi, mikä tuo materiaali on 🙂 Ainakin sitä on mun uudessa mizunon paidassa, jonka ostin Damista. Harmittaa, kun ihan uusi paita, joka oli vielä kallis haisee pahalle 🙁 Ilmoittelen, jos tuo materiaali selviää, niin voit jatkossa tarkistaa pesulapusta, kannattaako tuotetta ostaa vai ei. Oletko sinä huomannut tämän saman, ettei tuo pinttynyt hienhaju ole joka vaatteen ongelma?

  • Laura kirjoitti:

   Hei mahtavaa! Kiitos Saana 🙂 Totta puhut, osa vaatteista tosiaan tuoksuu pahemmalta. Olen joutunut heittämään jopa roskiin pari muuten hyvää paitaa, joiden hienhaju on vaan niin pistävä, että niitä ei yksinkertaisesti halua enää käyttää. :/

 2. Pede kirjoitti:

  Vinkiksihän monesti annetaan huuhtelu etikkavedessä. Itselläni lopputulos oli vielä kammottavampi haju: Yhdistelmä hikeä ja etikkaa…

 3. Juoksuttaa kirjoitti:

  Kiitos pesuainevinkistä, pitää testata 🙂 Täälläkin on välillä hajuhaittoja, etenkin t-paidoissa. Olen myös huomannut tuon saman, että haju on pahempi tietyissä paidoissa, osa ei haise ollenkaan.

  • Laura kirjoitti:

   Oleppa hyvä ja kiitos kommentista! 🙂 Tuo on tosiaan totta, että paitojen välillä on eroja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *