Hae
Juoksujalkaa

Lihaskuntoa ja -huoltoa

Törmäsin mielenkiintoiseen juttuun, jossa on hyviä pointteja naisten kuntosaliharjoittelusta. Sitä lukiessani, huomasin olevani osaltaan samaa mieltä, mutta haluaisin lisätä siihen pienen kestävyysurheilu -näkökulman. Kirjoituksessa oli mielestäni ohitettu täysin lajikohtaiset tavoitteet ja lähdetty puolustamaan salitreenin tärkeyttä sulkemalla muut liikuntalajit pois.

Teksti kuvaa hyvin tämän hetken tilannetta. Koko liikuntaskene on mielestäni jakaantunut juoksu- ja kestävyyslajihulluihin ja sali-fitnesshulluihin. Ja nämä eivät oikein tunnu keskustelevan keskenään… 😉

IMG_8929-2

salitreenit ja juoksu

Olen eri mieltä tuosta ja yritän tasapainotella näiden kahden välillä, vaikka enemmistö onkin varmasti sitä mieltä, että ne eivät sovi yhteen. Toinen syö toista jne. Ei sen tarvitse olla niin mustavalkoista. Esimerkiksi, jos tavoitteena on puolimaratonin ja maratonin juokseminen, en suosittele salilla huhkimista isoilla painoilla jatkuvasti. Silloin toimii erinomaisesti myös se juoksumatolla ”juoksentelu, hyppelöinti ja pomppelointi”.

Omasta kokemuksesta on ollut helppoa huomata, kuinka kova salitreeni (nimenomaan isoilla painoilla tehty) syö juoksutreeneissä kestävyyttä ja vauhteja. Jalat painavat ja tuntuvat todella tukkoisilta maastavetojen ja kyykkyjen jälkeen. Kestävyysjuoksun kannalta myös kehon omalla painolla tai pienemmillä painoilla tehtävä toiminnallisempi lihaskunto ja kuntopiiri toimivat. Toisaalta taas, oikeassa suhteessa isoilla painoilla tehtävä, voimatreeni tuo myös juoksuun ihan erilaista potkua.

FullSizeRender

Yleistykset ovat aina aika vaarallisia ja asioita pitäisi lähtökohtaisesti tarkastella vähän avarakatseisemmin ja jokaisen tavoitteen kautta, eikä vain todeta, että kyykätkää isoilla painoilla naiset. 🙂 Jos tavoitteena on ainoastaan lihasmassan kasvattaminen, silloin tekstin yleisohjeet ehkä toimivat. Tekstissä onkin lähdetty siitä ajatuksesta, että ”kuntosalilla tehdään hot mamat, eli raudan rankaisu mahdollistaa kurvit. Jos haluat tiimalasiosastoa kroppaasi, niin pyöreitä olkapäitä, leveää selkää ja kurvikasta takamusta et saa aikaiseksi kuntopyörällä tai juoksumatolla.”

Hyvin usein normaali-ihmisten kanssa törmää ajatukseen, että olisi mukava jaksaa juosta vaikka 5 tai 10 kilometriä yhtäjaksoisesti sekä lisäksi kiinteytyä ja saada vähän lisää lihasmassaa. Siksi näen punaista tuollaisesta jaottelusta, että salilla on joko ”hot mamoja” tai ”heinänkorttakin ohuemmat naiset juoksevat jopa tuntien treenejä juoksumatolla”. Ei pidä paikkaansa ja itse vannon mieluummin monipuolisuuden nimeen.

FullSizeRender-2

kehonhuolto

Koska salitreeniä on itselläkin tällä hetkellä ohjelmassa juoksua enemmän, vastapainoksi olen huomannut kaipaavani kehonhuoltoa. Kun Yoogaian uutiskirje pamahti joku aika sitten sähköpostiin, halusin heti tarttua loppuvuoden tarjoukseen. Harmi vaan, että missasin siitä ainakin viikon, koska en muka ehtinyt ostaa palvelua. Nyt se on kuitenkin plakkarissa ja vielä on aikaa yli 40 päivää! Yhdelle tunnille ei tule kovin suurta hintaa, varsinkin kun tunnit ovat hyvin yhdisteltävissä keskenään samankin päivän aikana.

Ensimmäinen setti oli luvassa eilen illalla: Yogacombat & Serenity Relaxation, joista etenkin ensimmäinen oli huippu! Tunti todella haastoi kropan ja pitkät staattiset asennot saivat puuskuttamaan ja koko kropan tärisemään. 😀 Syvien lihasten treenaaminen vaikuttaa myös ryhtiin ja elimistön toiminnallisuuteen sekä auttaa esimerkiksi juoksussa asennon ylläpitämisessä. Eikä tarvinnut lisäpainoja tähän 😉

Testasin Yoogaiaa koko viime kevään ja on hienoa nähdä, kuinka se on kehittynyt siitä. Tunteja on tullut lisää ja myös kaipaamiani nauhoitettuja tunteja, joita voi tehdä myös oman aikataulun mukaan. Livetunnit on nykyään saatavilla tallenteina viikon ajan eli sekin sisältö vaihtuu/päivittyy jatkuvasti. Tänään on suunnitelmissa testata tallenteista kahvakuulaa ja Pilates Core. ​

IMG_8954

Koska palvelu on myös kansainvälistynyt hurjalla vauhdilla, osa tunneista on englanniksi, kuten myös eilen illalla osallistumani tunnit. Ne tulivat suoraan Lontoon studiolta, joka on avattu muutama viikko sitten. Hong Kongin studio aukeaa parin viikon sisällä ja englanninkielisten tuntien määrä kasvaa lähiaikoina edelleen. Suosittelen!

Rentoa, liikunnallista ja avarakatseista viikonloppua!

xx Laura

@juoksujalkaa Facebookissa

@lauraenroth Instagramissa

2 kommenttia

  1. Karoliina kirjoitti:

    Heippa! Hyvä kirjoitus! Oon samoilla linjoilla ensinnäkin siitä, että juoksun ja lihaskuntotreenamisen voi (ja pitää!) yhdistää. Tosin mulla on myös haasteita sen suhteen, että tuntuu, että jalat menee ihan liian tukkoon isoista painoista, mutta olenkin viime aikoina tykännyt taas tehdä paljon oman kehon painolla harjoituksia, ja ne on tosi hyödyllisiä! Itse ainakin on pakko treenata myös lihaskuntoa, koska muuten alkaa aika nopeasti joku paikka juostessa kolottaa. Toisekseen, oon samaa mieltä, että avarakatseisuutta tarvittaisiin aika monessa asiassa liikuntaan/syömiseen liittyen! Toiselle sopii toinen, ja toiselle toinen. Ei mikään yksi asia ole ylivertainen kaikille 🙂 Tästä voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään, mutta ei jaksa nyt 😀 Kivaa viikonloppua!!

    • Laura kirjoitti:

      Kiitos Karoliina! 🙂 Osuit taas asian ytimeen, nämä suppeahkot suhtautumiset näkyvät vahvasti myös syömisissä… Tuostakin kirjoituksesta meinasi tulla kilometrin mittainen, kun tuntuu että jokainen lause pitää perustella erikseen, ei ole yhtä totuutta. 😀 Ihanaa viikonloppua sinne, se on kaiveltava talvijuoksuvermeet esiin 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *