Hae
Juoksujalkaa

Talvijuoksusuosikkini

Tämä teksti on ollut luonnoksissa lokakuusta saakka, jolloin talvi oli vielä edessäpäin. Täytyypä siis julkaista teksti, ennen kuin on täysin kevätkelit! Tosin juuri tällä hetkellä, kun katson ulos ikkunasta vastassa olevaa lenkkisäätä, on ihan aiheellista käyttää vähän aikaa sen miettimiseen, mitä vetäisee päälle.

Sain joku aika sitten myös pyynnön kirjoittaa pienen kommentin talvijuoksusta Kauneus & Terveys lehteen. Kyseinen lehti ilmestyy helmikuussa ja siinä suosittelen muutamat omat talvijuoksusuosikit. Kattavammin asiaan ajattelin perehtyä täällä omassa blogissa, jossa kirjainrajoituksia ei ole. 😉

talvijuoksu

Talvijuoksu voi olla monelle punainen vaate ja ulos lähteminen pakkasella se vihoviimeinen ajatus. Joillekin toiselle se taas on se mieluisin treeni juosta raikkaassa säässä, jossa happi virtaa ja mieli raikastuu. Kuulun ehdottomasti jälkimmäiseen porukkaan, mutta kevätihmisenä intoilen kyllä jo kovasti myös mm. pikku hiljaa lisääntyvästä valon ja lämmön määrästä. Niin tai näin, etenkin talvella urheiluvarusteet nousevat arvoon arvaamattomaan jo ihan turvallisuusnäkökulmastakin; lämmön, liukkauden sekä näkyvyyden suhteen.

Keräsin omasta varustevarastostani tämän hetken suosikkejani ja jotka ovat aktiivisessa käytössä läpi talven. Niistä saa toivottavasti ajatusta siihen, kun pohtii mitä pukea päälle talvilenkille.​ Jälleen kerran on olennaista, ettei talvellakaan lenkille saa pukea liikaa! Tukalan lenkkikokemuksesta saa, jos päällä on liikaa. Olennaista on vaatteiden yhteentoimivuus.

IMG_9815

IMG_9816

Itse juoksen säällä kuin säällä. Oikeastaan sää ei ole edes se juttu, vaan ne varusteet ja millaista harjoitusta on menossa tekemään. Toisaalta olen pitänyt -20 astetta lenkkirajana jo ihan hengityksen takia. Myöskään täysin pääkallokelillä en lähtisi mitään vetoja tekemään, vaan siirryn mieluummin matolle. Onnettomuusriskit kannattaa minimoida, mutta toisaalta paljon on mahdollista treenailla ulkona, säästä riippumatta.

Mielestäni tärkeää on pään, kaulan, käsien ja nilkkojen suojaaminen. Sen lisäksi oikeat kengät, jotka minulla eivät ole koskaan nastakengät. Tiedän kyllä, että moni talvijuoksija luottaa nastakenkiin. Itselleni ne ovat tuntuneet liian raskailta ja suoraan sanottuna kömpelöiltä. Ainoat nastat, joille voisin antaa mahdollisuuden, on Miian testiin saapuneet Sarva Xerot, joita pyörittelin hyväksyvästi käsissäni. 🙂

juoksukengät

Käytän runsaslumisella ja pakkassäällä maastojuoksukenkiä tai gore-tex lenkkareita, niiden kuvioidun ja pitävämmän pohjan sekä lämmittävyyden vuoksi. Ne eivät kuitenkaan toimi liukkaammalla alustalla. Pääkallokelejä on kuitenkin melko vähän, suhteutettuna koko vuoteen, joten jos jokin vauhdikkaampi treeni on tehtävä, matto on silloin varteenotettava vaihtoehto. Peilijäällä liukastellessa ja varoessa, juoksuasento kärsii ihan huomaamattaan, vaikka jalassa olisi minkälaiset piikit ja kipuja saattaa syntyä.

Kuitenkin yleisimmin juoksen ihan normaaleilla lenkkareilla, joiden pohjissa ja päälliskankaissa on toki myös paljon eroja pitävyyden suhteen. Esimerkiksi alla olevissa adios boosteissa on normilenkkareiksikin hyvin pitoa.

IMG_9821

Trikoissa käytän koko talven joko Thermal-trikoita (esim. 2XU) tai edestä windstopperilla varustettuja. Nämä toimivat hyvin myös hiihtoladuilla. Usein etureidet jäätyvät ensimmäisenä. Pohkeille, akillesjänteille ja nilkoille lisälämpöä sekä lumisuojaa tuovat kompressiosukat, säärystimet ja nilkkasuojat. Vielä ei ole ollut niin kylmää lenkkisäätä, että juoksulenkille olisi tarvinnut tuuli- tai toppahousuja pukea. 😀

IMG_9819

IMG_9818

IMG_9817

IMG_9820

vaatteiden toimivuus

Vaatteiden hengittävyys, mutta myös etenkin pakkassäällä lämmittävyys ja kosteuden siirto ovat se juttu. Yksikin puuvillainen kerros välissä pilaa kokonaisuuden. Paidan tärkein ominaisuus on hengittävyys, itse tykkään talvella lisäksi hieman korkeampikauluksisista.

Jos sää on todella kylmä tai sateinen, valitsen tuulen- tai/ ja vedenpitävän takin, silloin huppu voi olla plussaa. Parhain talvijuoksutakki on mielestäni kevyt, edestä tuulensuojalla vahvistettu, mutta selästä hengittävä. Toisaalta tuo alin (ja uusin) musta, hupullinen adidaksen Aktiv-sarjan takki on ollut viime ajat eniten käytössä.

Vaikka lähes kaikki juoksuvarusteet ovat onneksi hyvillä heijastimilla varustettuja, silti otan useimmiten vielä lisäheijastimet käyttöön. Harvoin niistä ainakaan haittaa on. Itsekin paljon autoilevana tiedän, että näkyvyys on todella heikkoa, varsinkin jos juoksee lumettomilla ja pimeillä teillä.

IMG_9824

IMG_9948

Kiteytyksenä vielä loppuun, että juoksu voi olla mukavaa talvellakin ja lyhyeksihän se jäisi ulkonaliikkuminen Suomen maassa, jos täällä säiden armoilla mentäisiin.

Mukavia (talvi)lenkkejä!

xx Laura

@juoksujalkaa Facebookissa

@lauraenroth Instagramissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *