Hae
Juoksujalkaa

Tankkausta vai ei?

Ikuisuuskysymys, jota etenkin moni ensimmäiselle puolimaratonille tai maratonille lähtevä pohdiskelee. Kun vielä ei ole tietoa tai kokemuksia siitä, voiko geeleistä tai energiajuomista olla apua jaksamiseen tai parempaan suoritukseen.

Tankkaus (ja juoksijan ruokavalio ylipäätään) on aiheena yhtä yksilöllinen kuin muutkin ravintoasiat ja jotka selviävät helpoiten omien kokemusten kautta. Toki neuvoista ja toisten kokemuksista voi ottaa oppia, mutta lopulta jokaisella on omat intohimot esimerkiksi maratonilla, joka toiselle on se vihoviimeinen juttu. Mietippä vaikka limaisia, auringossa monta tuntia lojuneita suolakurkkuviipaleita…

Pohdin tässä omia tankkailuja Prahan maratonille valmistautuessa, viiden maratonin, tusinan puolimaratoneja ja riittävästi treenikilometrejä juosseena.

Itse en tankkaa. Tein sitä joskus, enkä erityisellä lämmöllä muistele aikoinaan lähtöviivalla pastasta paisunutta vatsaa, jota olin yrittänyt tankata liiankin kanssa.

monipuolinen ruokavalio

Ajatus tankkaamattomuudesta perustuu pitkälti siihen, että syön monipuolisesti jo harjoitteluaikana. Mitä tulee jokapäiväiseen ruokavalioon, hiilareita löytyy lautaseltani, sulassa sovussa proteiinien, rasvojen ja kivennäisaineiden kanssa. Hiilarit ovat normaalisti tummia tai täysjyväisiä vaihtoehtoja (esim. pasta, riisi, leipä), mutta syön välillä myös vaaleampia tuotteita, etenkin ennen raskaampia/ pidempiä treenejä. Juuri siksi, että kisaan valmistautuessa ei tarvitse juurikaan muutoksia tehdä. Vatsa ei säikähdä.

Hiilareita on siis lautasella jatkuvasti mukana – kohtuudella – noin nyrkillisen verran. Leipääkin syön, mutta en läheskään päivittäin. Marjoja on ruokavaliossa jatkuvasti, hedelmiä silloin tällöin. Oikeastaan ainoa, mitä olen huomannut juuri kisoja edeltävinä päivinä välttää, on liiallinen määrä kasviksia ja vihanneksia. Niistä saatavat kuidut eivät tunnu hyvältä. Myöskään puuro kuituineen ei toimi itselläni kisapäivinä.

lisäenergia

Mitä tulee sitten kisan aikana nautittaviin energialisiin; energiageelit olen ensimmäisten kauhukokemusten vuoksi julistanut jo aikoja sitten pannaan, energiajuomia käytän maratonilla hieman, mutta harkiten ja veden yhteydessä. Vatsani ei yksinkertaisesti näitä vastaanota, vaikka kuinka olisi etukäteen totutellut. Homma ei todellakaan toimi.

Lokakuussa juostulla Amsterdamin maratonilla testasin juoksua täysin ilman minkäänlaisia lisäenergioita. Tälläinen ajatus oli herännyt kaikkien karmivien taskulämpimien geelien jälkeen. Tähän asti se olikin paras kokemus – ja toki myös ennätysjuoksuni. 😉 Juoksu oli vatsan ja muunkin jaksamisenkin suhteen erittäin positiivinen kokemus, mutta juoksua jälkikäteen analysoitaessa, totesin, että viimeisille kilometreille olisin kaivannut pientä lisäenergiaa. Siinä vaiheessa on kuitenkaan turha enää lisäenergiaa huoltopisteiltä haalia, kun voimat ovat jo loppuneet, se täytyy tehdä pidemmällä ajalla.

Tulevalle maratonille lähtiessä haluan yrittää varmistaa energiatasojen parhaimman riittävyyden, aiemmista kokemuksista oppineena.

Juoksun aikana vettä ja pienissä määrin energiajuomaa, alusta asti. Lisäksi ihan ehdottomia ovat itselleni olleet, aiemmin Kampin 4Runners -kaupassa löytyneet äärimmäisen hyvät energiageelikarkit. Oikeasti karkin makuisia ja kestävät riittävän kauan suussa. Tällä hetkellä valikoimassa näyttää olevan tällaisia. Niitä on vielä ennen lähtöä käytävä metskaamassa. Nämä ovat vastaavia ja löytyvät isoimmista marketeista, mutta eivät ole mielestäni yhtä hyvän makuisia. Jos sopivia ei löydy, ostan mukaan rehellisiä hedelmäkarkkeja. Ja jos ihan totta puhutaan, maratonia edeltävänä iltana tankkaan nimenomaan irtokarkeilla. Hieno laji, tässäkin mielessä. 🙂

p.s. Ruokavaliosta puheenollen, HS Juoksublogista löytyy haastattelu ja ajatuksiani hiilareista juoksijan ruokavaliossa. Juoksutreeneissä tulee helposti noutaja vastaan, jos päivän aikana ei ole saanut riittävästi oikeanlaista energiaa.

Ajatuksia – kommentteja – ideoita?

Kuvat: Markku Lempinen

xx Laura

@juoksujalkaa Facebookissa

@lauraenroth Instagramissa

2 kommenttia

  1. Tomppa kirjoitti:

    Itse tankkaan, mutta tankkauksen ja kisapäivän välissä pitää olla 1-2 normaalia päivää sekä kevyt hikoulu, jotta ehtii pötsi laskeutua.

    • Laura kirjoitti:

      Kiitos kommentista! Juuri näin, kauheinta on tankkailuista liian täysi tunne lähtöviivalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *