Hae
Juoksujalkaa

Pilatesta saunan lämmössä

Pitkästä aikaa lajitesti! Hieman ovat uudet lajit jääneet juoksun alle mutta nyt on taas viikko-ohjelma liikunnan suhteen kummasti monipuolistunut. Polkaisin siis sunnuntaina pyörällä Salmisaaren Elixiaan, jossa pääsee Saunapilatesta, tätä uutuustuntia testaamaan.

IMG_0318

Saunapilates on jatkoa Saunajoogalle, joiden kehittäjänä on Tiina Vainio. Kävin aikoinaan testaamassa Saunajoogaa samalla tavalla Tiinan yksityisopetuksessa ja olen innolla odotellut uutuustuntia. Saunapilates -kirja julkaistiin myös huhtikuun lopulla.

Tunnin alkuun Tiina kertoi, että siinä kun jooga on oma laji, pilates on sen sijaan tapa tehdä ja käyttää kehoa. Tapa, jota voi soveltaa niin saunassa ja esimerkiksi seisoma- ja istuma-asennossa kuin vaikkapa juoksuasennossa. Pilateksen ydin on kehon eri osien oikea linjaus ja syvien tukilihasten aktivoiminen.

FullSizeRender-2

Liikkeet tuntuivat vaativammilta kuin saunajoogassa. Toistoja tehtiin kuitenkin aina sen verran monta, että viimeistään viimeisissä toistoissa sai oikean tekniikan löytymään. Tiina oli valinnut parhaiten juoksijalle soveltuvia liikkeitä testitunnille, mikä oli erittäin ilahduttavaa. Kirjassa taasen on esitelty kolme erilaista sarjaa: huoltava ryhtisarja, vahvistava ryhtisarja sekä notkistava voimasarja.

FullSizeRender-4

Pieniä liikkeitä, mutta jokaisessa niin monta eri asiaa, jotka tuli ottaa huomioon ja se teki oikeasta suoritustavasta vaikeaa. Ihan kuten vaikkapa oikeassa juoksutekniikassa.​

Teimme puolen tunnin sarjan, jossa kroppa tärisi, kireyksiä löytyi ja hiki virtasi. Kuitenkin lempeällä tavalla, noin 50 asteisen saunan lämmössä, liikkuvuutta pikku hiljaa lisäillen.

FullSizeRender-3

Hauskinta lajikokeilun jälkeen on ollut se, että juoksulenkeillä olen miettinyt jälleen hieman eri tavalla juoksuasentoa. Lantion, keski- ja ylävartalon sekä pään asentoa, ryhtiä, tukilihasten käyttöä ja hengitystä.

Toivottavasti pääsen pian uudelleen tunnille, mutta sillä välin kirjan avulla liikkeitä on myös helppo tehdä itse saunassa – vaikkapa mökillä näin kesän kynnyksellä.

xx Laura

@juoksujalkaa Facebookissa

@lauraenroth Instagramissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *