Hae
Juoksujalkaa

Kerrospukeutuminen – lenkkeilijän ykkösase talven pakkasia vastaan

Talvilenkkeily on mitä mahtavinta puuhaa! Pikku pakkasta tai vähän isompaakaan ei kannata pelästyä – päinvastoin, mikä onkaan hienompaa kuin päästä kirmaamaan raikkaassa säässä ja valkoisessa maisemassa. Talvilenkkeilyssä kuitenkin nousee entistä merkityksellisempään asemaan hyvät varusteet ja ykkösase talven pakkasia vastaan on kerrospukeutuminen.

9E338559-A381-4F14-92D0-A7627722A012

kerrospukeutuminen

Koko homman perusta lähtee teknisestä aluskerrastosta. Aluskerraston olennaiset tehtävät ovat lämmön säilyttäminen ja toisaalta hien päästäminen ulompiin kerroksiin. Kaikkien kerrosten on toimittava yhteistyössä, muuten homma tyssää. Puuvilla ei ole materiaalina toimiva, se imee hien itseensä, eikä päästä kosteutta ulos. Yksikin hengittämätön kerros alla, välissä tai päällä torpedoi mukavuuden.

Kerrospukeutumisen rule number 1 = Älä missään nimessä sekoita teknisten vaatteiden välikerroksiin hengittämättömiä kerroksia. Ne blokkaavat hengittävyyden ja ilmanvaihdon saman tien, jolloin upeasti toimivalla teknisellä aluskerrastolla tai äärimmäisiin ominaisuuksiin viritetyllä juoksutakilla ei ole juurikaan virkaa. Sääntö numero 2 voisi olla se, että pakkasessa kangistuvat kuoriasut, tuulipuvut, toppa- tai laskukamppeet eivät tee juoksulenkistä kovinkaan mukavaa, vaikka lämpimiä toki voivatkin olla.

Olen testannut elämäni aikana lukuisia aluskerrastoja. Osa on ollut ohuempaa ja osa paksumpaa. Osa toimivaa ja osa ei niin toimivaa. Nyt haluan keskittyä niihin toimiviin, joita olen viime ajat aktiivisesti käyttänyt ja hyviksi todennut. Pohjoismaiset Kari Traa ja Craft nousevat omiksi ykkösmerkeiksi naisten aluskerrastojen viidakossa. Kyseisiltä merkeiltä olen löytänyt toimivia vaihtoehtoja nimenomaan kovaan liikuntaan.

Mutta mikä sitten tekee aluskerrastosta hyvän ja toimivan?

  • Paksuus = oikea käyttötarkoitus
  • Hengittävyys
  • Nopea kuivuminen
  • Istuvuus

tasot 1-2-3

Vaikka kerrospukeutuminen on ollut itselle aina luontevaa, aluskerrastot eivät ole olleet se ensimmäinen vaihtoehto hikiliikuntaan, kuten juoksuun. Enemmänkin olen käyttänyt kerrastoja lisälämmön tuomiseksi hiihtämässä ja laskettelemassa, joissa ne ovat perinteisesti olleet se ehdoton juttu. Kerrastot ovat avautuneet minulle aivan uudella tavalla viime vuosina. Ne ovat löytäneet tiensä myös talvisille juoksulenkeille ja toimineet niin hyvin, että enää en niitä pois vaihda.

Olen jakanut aktiivisesti käytössäni olevat kerrastot kolmeen kategoriaan:

1. Ohut, helposti alle puettava vaihtoehto oikeasti kovaan hikiliikuntaan

2. Astetta paksumpi taso liikuntaan hieman kylmemmälle säälle

3. Paksuin kerros edelleen kylmemmille säille tai leppoisampaan liikuntaan.

Tasot toimivat erinomaisesti yksin säästä ja liikunnan tehosta riippuen, mutta toki myös keskenään yhdistelemällä.

IMG_6042

Kari Traan Vossa -malliston aluskerrasto on tarkoitettu aktiiviseen hikiliikuntaan. Se on erittäin ohutta materiaalia, 100 % merinovillaa, jota on kuvailtu ohueksi kuin silkki, mutta lämpimäksi kuin lammas. Tämä pitää paikkansa ja alkuun oli vaikea uskoa, että täysin merinovillainen tuote voisi toimia noin hyvin treenatessa. Paita on ehdoton juoksutakin alla, mutta tarvittaessa myös housut taipuvat trikoiden alle, josta isot plussat.

IMG_6043

Kari Traan Svala -paita on ollut ehkä eniten käytössäni. Paita istuu hyvin, on riittävän pitkä niin helmasta kuin hihoista. Se on joustava ja ohut, mutta silti lämmin. Vaaleansiniset kohdat ovat erityisen hengittävää materiaalia ja se hengittää hyvin. Materiaali 84% Dri-Release 11% Wool 5% Elastane.

IMG_6039

Kolmostasolle olen sijoittanut 100 % merinovillaiset Kari Traan Stjerna -paidat. Merinovillan ja paidan paksuuden ei kannata antaa hämätä. Stjernat sopivat mainiosti myös talvilenkkeilyyn, silloin kun pakkaslukemat ovat siellä juoksun ylärajoilla. Eniten yllätti se, kuinka miellyttävän lämpimältä materiaali tuntui hiotessa. Pelkäsin myös mahdollisia hajuhaittoja, joita ei ole lukuisten käyttöjen jälkeen kuitenkaan näihin ilmestynyt.

Stjernat ovat hyvä vaihtoehto myös rauhallisempaan liikuntaan ja viime vuoden laskettelureissulla en tainnut muita paitoja rinteessä käyttääkään.

IMG_6044

Craftilta käytössäni on Active Comfort -malliston kerrasto, joka sijoittuu mielestäni tuon oman jaotteluni 2 tasolle. Materiaali on pehmeää, joustavaa ja ohutta, mutta tuo kuitenkin riittävästi lämpöä. Istuvuuden ansiosta sopii myös pidettäväksi hieman tiukempienkin kerrosten alla. Mitoitus hihoissa ja lahkeissa on melko pitkä, joka ilahduttaa!

IMG_6046

Carftin Active Extreme -mallisto sen sijaan on tarkoitettu kovaan menoon ja hikiliikuntaan. Tuota Charlotte Kallan suunnittelemaa printtipaitaa olen käyttänyt näistä eniten ja nimenomaan juoksulenkeillä. Sen verkkoneulosmateriaali on yksi parhaiten hengittävistä paidoista, joita olen koskaan käyttänyt.

talvijuoksu

Tässä omat suosikkini talvilenkkeilyyn ja nimenomaan sinne alimpiin kerroksiin. Kun edetään päällyskerroksiin, niin kyllä talvella pärjää ihan samoilla juoksutakeilla kuin lämpimämmissäkin säissä. Juoksutakkeja ja trikoita on saatavilla monia eri vaihtoehtoja ja paksuuksia, jolloin kankeat kuoriasut tai toppavaatteet voi unohtaa muihin tarkoituksiin ja käyttää juoksuun oikeasti tarkoitettuja varusteita.

Kerrospukeutumisen ydin kun löytyy, talvilenkkeily on entistä mukavampaa. 🙂

6025517D-B703-44A2-AF76-9BAF50359369

xx Laura

@juoksujalkaa Facebookissa

@lauraenroth instagramissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *