Hae
Juoksujalkaa

5 vinkkiä onnistuneisiin juoksutreeneihin!

Juoksukelit alkavat pian olla parhaimmillaan. Pikkuhiljaa pääsee tekemään myös ulkona kovempia treenejä, kun ei tarvitse pelätä liukastumista tai pakkasia.

Juoksu on perinteisesti harrastus, jossa todellakin päivällä on väliä – joskus vaan kulkee ja joskus ei. Tässä muutama seikka, joka kannattaa ottaa huomioon jo ennen treeneihin lähtöä. Näiden avulla on mahdollista välttää muutama sudenkuoppa, joka silloin tällöin, etenkin kovemmissa harjoituksissa saattaa tulla vastaan.

viisi vinkkiä

  1. Suunnittele koko viikon treenikokonaisuus etukäteen (kevyemmät ja palauttelevat lenkit, kovat treenit sekä lepopäivät).
  2. Suunnittele yksittäinen treeni (ja reitti!) etukäteen. Näin treenistä ei tule liian pitkää, sekavaa tai energiaa ei tarvitse käyttää reitin tai harjoituksen miettimiseen. Tietyt harjoitukset on hyvä tehdä tasaisella radalla, jossa myös matkan mittaaminen onnistuu helposti. Maasto sen sijaan voi yllättää vaihtelevuudellaan, niin hyvässä kuin pahassa.
  3. Ruoka ja nesteytys. Suoraan töistä nälkäisenä ei ole välttämättä paras lähtökohta onnistuneeseen harjoitukseen, mutta ei myöskään täydellä vatsalla juoksemaan lähteminen. Itse tykkään tehdä kovat treenit mieluummin tyhjällä vatsalla, mutta tällöin aiemmin päivällä on tullut keskityttyä enemmän ruokaan ja nesteen määrään. Tällöin kannattaa myös treenin jälkeen varautua heti pienellä välipalalla (esim. banaani) ja suihkun jälkeen vasta panostaa kunnon ateriaan.
  4. Keskity treeniin. Vain ja ainoastaan tekemääsi harjoitukseen. PK-lenkillä voi helposti jutustella lenkin lomassa kaverin kanssa, kovemmissa treeneissä ei. Mikäli kuitenkin tykkäät tehdä ne mieluiten kaverin kanssa tai ryhmässä, juttelut kannattaa hoitaa lämmittelyn ja palauttelujen aikana sekä treenin jälkeen. Usein kavereista saa paljon lisävoimia ja –motivaatiota, mutta puhuminen nostaa sykettä, herpaannuttaa keskittymisen tai esimerkiksi toisen vauhdissa väkisin pysyminen tekee omasta treenistä todella raskaan.
  5. Treenin aloitus ja lopetus. Lämmittely ja jäähdyttely ovat yhtä tärkeät osat treeniä kuin itse harjoitus, suunnittele myös ne osaksi harjoitusta.

Esimerkki vauhtikestävyystreenistä voisi olla vaikkapa oma kestosuosikkin 3 x 12 minuuttia (= Cooper), kahden minuutin palautuksilla. Alkuun ja loppuun 10-15 minuuttia lämmittelyä/palauttelua.

Treeni-iloa! 😉

4F97982D-0F71-48E1-8E92-D1BB93BFBD62

XX Laura

@juoksujalkaa Facebookissa

@lauraenroth Instagramissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *