Hae
Juoksujalkaa

Hierontaan raskaana?

Raskaana ollessa ja raskausviikkojen edetessä kehon asento muuttuu ja kolotuksia tulee väkisinkin. Googlesta löytyy montaa käsitystä siitä(kin), voiko hierontaan mennä raskaana?

Itselläni erityisesti kylkiasennossa nukkuminen sekä hyvän työasennon löytäminen on tuonut isoimmat haasteet. Saatan nukkua helposti koko yön samassa asennossa hievahtamatta. Ennen raskautta nukuin aina selällään ja asennon muuttaminen kylkiasentoon vaati jo alkuun paljon. Raskauden alkuvaiheessa heräsin aina selältään, vaikka olin itseni kyljelle asetellut. 🙂 Nyt raskausviikkojen edetessä, tulee heräiltyä ja kääntyiltyä kyllä jo enemmän. Lisäksi kyljeltä toiselle kääntyminen ei enää suju kovinkaan ketterästi ja mukaan pitää muistaa napata aina myös iso tyyny, jota pidän nukkuessa jalkojen välissä. Joka käännöksellä lantion alueelta kuuluu lisäksi epämiellyttävä paukahdus, joka ei kuulemma ole mitenkään vaarallista… :/

asentomuutokset

Myös kävelylenkeillä ja paikallaan seisoessa asennon muutos on ollut helppo huomata. Alaselkä kääntyy helposti notkolle, kun vatsan tuoma etupaino siirtää kehon painopistettä. Kävely muistuttaa ankkamaista taaperrusta, ellei asiaan kiinnitä huomiota. Pakarat lepäävät ja laiskistuvat saman tien, kun niille antaa mahdollisuuden ja seisoessa on helppo lepuuttaa toista jalkaa nojaamalla toiselle lonkalle. Virhe!!

Kävelylenkeillä asentoa on helppo korjata ensinnäkin lyhentämällä askelta. Sen jälkeen ajatus on vietävä pakaroihin sekä syviin keskivartalon lihaksiin, joiden avulla alaselän notkoa on mahdollista välttää. Sen sijaan, että mukautuu asennon takakenoon, tulisi lantion asennon hallinnassa jännittää sekä tiivistää kevyesti alavatsaa ja pakaroita. Kun ryhtiä tukevat syvät vatsa- ja selkälihakset ovat kunnossa, on vartalon painopisteen muuttumista helpompi hallita.

Työasennosta olenkin jo puhunut ja alkuvaiheessa siirryin työskentelemään toimistotuolin sijaan ison jumppapallon päällä. Jossain vaiheessa tämäkään ei enää tuntunut hyvältä, joten rakentelin itselleni seisomapöydän. Tällä hetkellä työrytmi on suunnilleen tunti töitä seisten ja lepo istuen. Levon aikana istun joko työtuolilla tai jumppapallon päällä, jolloin lantio pääsee paremmin rentoutumaan. Seisomaan nousu ja liikkuminen työpäivän aikana vähentävät selkään kohdistuvaa painetta ja helpottavat jalkojen verenkiertoa.

Omat pahimmat kipupisteet ovat sijainneet lonkissa, kyljissä, hartioissa ja lavan alueella. Siispä yhteys saman tien Helsingin urheiluhierojien Tuukkaan K-E-H-O Klinikalle.

IMG_6809

Tuukan kanssa käytiin läpi muutama konsti, joilla kolotuksia voi helpottaa kotikonstein. Lisäksi aika mojovat kipupisteet löytyivät pakaroista sekä niskasta. Hierontapöydällä olin kyljellään sekä istuen.

Yksi neuvo siis raskaana oleville: älä jää kipujen kanssa yksin vaan hakeudu ammattitaitoisen hierojan hoiviin!

Sinne jäivät pahimmat kolotukset jälleen kerran ja toistoja on luvassa. Lisäksi keskustelimme Tuukan kanssa myös loppuraskauden aikana mahdollisesta akupunktiohoidosta, jolla saadaan lievitettyä kehon jännitys- ja stressitiloja. Tällä saattaa olla myös synnytystä edistävä vaikutus, jos näyttää siltä, että viikot alkavat loppuvaiheessa paukkua liikaa…

xx Laura

@juoksujalkaa Facebookissa

@lauraenroth Instagramissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *