Hae
Juoksujalkaa

Neofit – mullistaako kotimainen keksintö kehonkoostumusmittauksen?

Sain kutsun uudenlaisen 3D -kehonkoostumusmittauslaitteen tutustumistilaisuuteen. Kyseessä on täysin kotimainen keksintö Neofit, jonka taustalla häärii 4 miestä. Kutsu oli sen verran kiinnostava, että pyöräilin viime viikolla Otaniemeen kuulemaan, mistä on kyse.

Tilassa komeilikin laitteen 0-versio, jonka ulkoasusta on vastannut Artekin entinen muotoilujohtaja Ville Kokkonen. Laite ei ole vielä missään käytössä, joten sain tähän täysin ensikosketuksen ennen syksyn/ loppuvuoden lanseerausta. Muutenkin laitteessa, nettiportaalissa sekä tulosten paikkaansapitävyydessä on vielä hiomista, ennen kuin miesten visio laitteesta toteutuu: ”vuoden loppuun mennessä Neofit on yksi parhaista kehonkoostumusmittareista”.

IMG_8881

Näkemyksenä heillä onkin laitteen jatkuva ja aktiivinen kehittäminen, ei pelkästään sen myyminen. Neuvottelut ison kuntosaliketjun kanssa on vielä vaiheessa, mutta kiinnostus laitetta kohtaan on valtaisa myös testauksen sekä urheilulääketieteen saralla, enkä ihmettele.

Laitteita tulee olemaan käytössä siis mahdollisesti jo loppuvuodesta kuntosaleilla ja mittaushinnoistakin oli alustavaa puhetta. Toivottavasti €/mittauskerta pysyy maltillisena ja palvelu voisi olla helposti kaikkien saavutettavissa.

Mistä on kyse?

Alkuun vähän mietin, että mitä järkeä on mennä viimeisillään raskaana tutustumaan kehonkoostumusmittauslaitteeseen. 😀 Menin kuitenkin, sillä käynnin keskeisin syy oli kuulla uudesta laitteesta ja teknologiasta, ei saada absoluuttisia mittaustuloksia itsestä. Enkä niitä tällä käynnillä saanutkaan, en ole itse asiassa nähnyt lukuakaan omasta mittauksesta. Sen sijaan sain hyvän kuvan uudenlaisesta laitteesta sekä siitä, miten kokonaisuus tulee toimimaan.

Kirjautuminen laitteeseen tehdään iPadin kautta tunnuksilla. Samat tunnukset toimivat myös varsinaisessa nettiportaalissa, jossa omia tuloksia ja 3D-mallinnusta pääsee tarkastelemaan tarkemmin. Tämä toiminto on tällä hetkellä vielä kehitteillä, joten odotan mieluusti loppuvuoteen, ennen kuin alan täysin kehitteillä olevan laitteen mittaustuloksia spekuloimaan.

Mittaus tehdään alusvaatteet päällä, paljain jaloin seisoen pyörivällä jalustalla, tukitolpista kiinni pitäen. Mittaus kestää 30 sekuntia ja se tehdään infrapunakameran avulla. Itse halusin varmistaa ennen jalustalle hyppäämistä, ettei siitä ole mitään vaaraa vauvalle, mutta kyseessä on sama punainen valo kuin joku osoittelisi esimerkiksi kaukosäätimellä.

IMG_8882

IMG_8883

mittaustulokset

Tulosten tarkkuuden kannalta olennaista on pysyä mittauksen aikana täysin paikallaan. Taustalla on vastaavat laskelmat taustalla kuin Inbody-mittareissa, tosin esimerkiksi vedenjuonti ennen mittausta voidaan sulkea pois. Mittaustulos on todella tarkka, mutta jälleen kerran olennaista ei ole tässäkään laitteessa saadut lukemat vaan mittauksen toistettavuus sekä vertailtavuus seuraaviin omiin mittauksiin. Asennolla on vaikutusta tulosten hajontaan (esim. ryhti vaikuttaa rinnanympärykseen jne.), joten se tulisi pitää mahdollisimman muuttumattomana mittausten aikana. Onneksi 30 sekuntia pystyy lähes kuka tahansa olemaan paikallaan. 😉

Mittauksen jälkeen omia tuloksia pääsee tarkastelemaan nettiportaalissa. Siellä näkyy pelottavan todenmukainen 3D -figuuri itsestä, sekä sama esitettynä numeroin. Visuaalisuus motivoi, ei voi muuta sanoa.

Tässä hahmotelma, miten mittaustuloksia voi tarkastella nettiportaalin kautta. Alla olevan esimerkkihenkilön tuloksista on tässä kuvassa näkyvissä vain osa.

IMG_8884

Luonnollisesti oma mittaukseni oli nyt jo lähtökohdiltaan hieman erityyppinen, mutta oli hienoa kuulla, että laitetta on mahdollista päästä testaamaan uudelleen loppuvuodesta. Silloin myös ohjelma on jo paremmin toiminnassa ja pääsen kirjautumaan myös tuloksiin sisälle. Nyt sain kuitenkin nähdä jo tuon 3D -kuvan.

Tässä sinä olet – hyväksy. 😀 (nimim. raskauden 2 viimeistä kuukautta menossa.)

IMG_8888

Sen verran kuitenkin voi jo tässä laitteen testivaiheessa sanoa, että Neofit tulee todennäköisesti mullistamaan kehonkoostumusmittauksen uudella tavalla – tai ainakin tekee siitä huomattavasti visuaalisemman. Se tulee olemaan nopea ja kätevä tapa seurata omaa kehitystä ja etenkin, jos mittaustuloksesta saadaan niin tarkka kuin visiona on. Kehittelijöiden tavoitteen mukaan laitteesta tulee self-service -tyyppinen ratkaisu, jolloin hinta voitaisiin pitää suhteellisen alhaisena.

Haasteena on tietysti se, että itsepalveluna tehdyt mittaukset eivät välttämättä kerro normi kansalaiselle juuri mitään. Mittaustuloksia analysoitaessa tulee tarkastella asioita paljon laajemmin kuin tuijottamalla esimerkiksi rasvaprosenttia. Kuntosaleilla tehtyjen mittaustulosten analysoinnin apuna ovat ammattilaiset, mutta silloin hintakin helposti pompsahtaa.

Pidin kuitenkin palvelun visuaalisuudesta 3D mallinnuksen kautta sekä tulosten tarkastelun helppoutta. Palvelu sisälsi kattavan taulukon, jossa nykyisiä tuloksia verrattiin omiin edellisiin mittauksiin. Se kertoo jo melko paljon muutoksesta yhdellä silmäyksellä kenelle tahansa. Tällä hetkellä erot näkyivät tosin ohjelmassa prosentteina, mutta lopullisessa versiossa tulevat olemaan lukuina, jotka on tietysti on paljon helpompi hahmottaa.

xx Laura

@juoksujalkaa Facebookissa

@lauraenroth Instagramissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *