Hae
Juoksujalkaa

Top 3 talvilenkkivarusteet

Talvilenkkeily on parhaimmillaan mahtavaa puuhaa, mutta silloin mielestäni varusteisiin kannattaa hieman panostaa. Näin lenkeistä voi saada vielä mukavamman kokemuksen ja oikeat varusteet mahdollistavat lajin harrastamisen läpi vuoden, säällä kuin säällä.

1. Talvijuoksutrikoot ja -takki

Instagram-kuvissani on vilahdellut Kari Traan Ida Tights & Jacket, joista on tullut minulle paljon kysymyksiä eri kanavista. Nuo ovat on myös yleiset hakusanat, jolla blogiini päädytään (toinen on tyrnimarja :D). Tammikuussa kirjoitin laajemman kuvauksen asusta, silloin myös otettiin nämä kuvat. Nyt minulla on toinen Ida -setti menossa. Tykästyin kovasti ja  kun toinen on pesussa, toinen on käytössä.

Parasta asussa on monikäyttöisyys; se on samaan aikaan todella hengittävä, mutta riittävän lämmin. Käytössä jo syksystä saakka, pitkälle kevääseen. Tuulelta suojaavat etupaneelit tekevät sen, että alle ei tarvitse laittaa älyttömiä määriä kerroksia, sillä talvilenkeilläkin tulee yllättävän kuuma, vaikka sää lenkin alussa tuntuukin kylmältä. Alla käytän saman merkin ohutta merinovillaista paitaa, kylmemmällä säällä heidän paksumpaa. Trikoiden alla käytän kylmällä säällä ohuita merinovillaisia kerrastonhousuja, muuten näillä pärjää pitkälti ilmankin.

Trikoissa on kolme suurta plussaa useimpiin talvijuoksutrikoisiin nähden. a. Niissä on korkea, napakka vyötärö. Trikoot pysyvät paikallaan, eikä niitä tarvitse juostessa kiskoa ylös. b. Trikoot eivät ole kankeat ja vaippahousumaiset. 😀 (Ne jotka ovat talvijuoksutrikoita käyttäneet, tietävät mitä tarkoitan). c. Niissä on kunnon heijastimet.

2. Kengät

Jalassa olen käyttänyt aina ihan normi lenkkareita myös talvella ja lisäksi maastojuoksukenkiä, joiden pohjan voimakkaampi kuviointi pureutuu sohjoon ja lumeen paremmin. Pito ei ole kuitenkaan paras mahdollinen liukkaalla jää+sora -alustalla. En ole koskaan käyttänyt nastakenkiä, enkä kokenut niitä tarpeellisiksi. Nyt kuitenkin vaunujen kanssa juostessa vastus on isompi ja myös turvallisuus totta kai kiinnostaa, joten kenkäasiaan on tulossa tänä talvena muutos… Siitä lisää myöhemmin.

3. Kädet ja jalat

Talvella olen todennut parhaiksi varusteiksi kompressiosukat trikoiden alle sekä kylmemmällä säällä tarvittaessa lisäksi säärystimet. Näin nilkat pysyvät lämpöisinä. Nyt uutena testailen Sealskinz -merkin täysin vedenpitäviä sukkia. Merkki on minulle ennalta tuntematon ja vedenpitävät sukat tuntuivat aluksi oudolta idealta. Aika nopeasti se muuttui kuitenkin loistavaksi ideaksi! 😀

Sukat ovat nimittäin ratkaisu siihen, että samoilla tossuilla voi juosta myös pahimmassa loskasäässä, kuivin jaloin. Ennalta vähän pelkäsin, että jalat hikoavat tai kalvolla varustetut sukat tuntuvat jalassa liian paksuilta, mutta näin ei käynyt. Käsien lämpimänä pysyminen on ollut minulle pitkään ongelma, kunnes olen löytänyt pari hyvää vaihtoehtoa. Useimmiten tarve on vähintään tuulenpitäville, mutta mieluiten täysin goretex -hanskoille.

Näiden lisäksi listalla on tietysti kauluri, hengittävä pipo ja istuvat sporttiliivit!

Nyt toivotaan, että talviset säät jatkuisivat!

xx Laura

@juoksujalkaa Facebookissa

@lauraenroth Instagramissa

Kuvituksena yhdet lempikuvistani tämän vuoden tammikuulta, kun Markku Lempisen kanssa kuvasimme kunnon lumipyryssä! 😀

2 kommenttia

 1. Lennu kirjoitti:

  Kiitos ajankohtaisesta postauksesta! Olen juoksuharrastuksen suhteen vielä ihan aloittelija ja nyt ilmojen pakastuessa ja lumen tultua maahan olen kovasti etsinyt tietoa netistä hyvistä talvijuoksuvaatteista. Hyvät juoksuvaatteet ja -varusteet ovat aika hintavia, joten mielellään ostaa semmoiset, mitkä on hyväksi todettu 🙂

  • Laura kirjoitti:

   Kiva jos sait apua! 🙂 Juoksuvaate- ja varusteviidakko on kyllä laaja ja nämä olen käytön myötä ainakin itselle todennut hyviksi. Nastakengille on lisäksi suuret odotukset, mutta niistä en osaa vielä sanoa mitään.

   Mukavia juoksukilometrejä sinulle raikkaissa talvisäissä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *