Hae
Juoksujalkaa

Kelien armoilla

*Sisältää mainoslinkkejä

Ulkoilua säällä kuin säällä. Vanha kunnon hokema, jota itse noudatan – lähes aina. Joskus sadesää ei huvita yhtään, joskus se taas nimenomaan motivoi lähtemään ulos. Raikkaasta sadekelin ulkoilusta saa vaan niin paljon energiaa! Aina ei onneksi tarvitse, mutta Suomen olosuhteissa on syytä keskittyä mieluummin hankkimaan oikeanlaiset varusteet kuin istua sisällä Forecan sadetutkaa selaten.

Juoksun kannaltahan happirikas sadesää on mitä parhain! Silloin myös tyypillisesti lenkiltä pääsee suoraan suihkuun, joten ei haittaa mitään, vaikka lenkin jälkeen olisi kuin uitettu koira. Juostessa myös tarkenee huomattavasti paremmin kuin ulkoillessa tai kävellessä, jolloin kuivana pysyminen on huomattavasti tärkeämpää.

Sadesään vaatetus on itsellä noussut erityisen tärkeäksi nyt, kun vaunulenkeillä tulee käytyä paljon. Poika nukkuu sadesuojan alla vaunuissa autuaan tietämättömänä sateesta, korkeintaan nautiskelee pidemmät unet sateen ropinassa! 🙂 On pitänyt hankkia ja valikoida itselle parhaat varusteet myös kaatosateeseen.

Vaikka kumpparit eivät ne parhaat kävelykengät olekaan, itse tykkään vetäistä sadesäällä Hunterit jalkaan. Ei tarvitse väistellä lätäköitä tai vaunujen renkaista lentävää vettä. Voi painella huoletta menemään. Nämä ovat myös varsin kaupunkikelpoiset yksilöt. Itsellä löytyy sekä pitkät että lyhyet versiot.

Jos suunnitelmissa on pidempi kävely, silloin tietysti on parempi laittaa lenkkarit jalkaan. Tavalliset lenkkarit suorastaan imevät kaiken kuran ja veden itseensä, siksi Sealskinzin gore-tex -sukat ovat olleet pelastus. Näitä hehkutin jo vuosi sitten! Huomattavasti edullisemmat kuin erilliset goretex -lenkkarit. Vaikka rapa roiskuu, jalat pysyvät kuivina.

merinovillaa ja kerroksia

Syksyn säähän mainio varuste ja joka pitäisi mielestäni jokaisen ulkoilijan kaapista löytyä, on kunnon merinovillainen aluskerrasto. Itse olen blogin kautta saanut testailla lukuisia erilaisia ja omat suosikit eri käyttötarkoituksiin on löytynyt. Esimerkiksi Kari Traa Rose -sarja on mainio juuri ulkoiluun ja esimerkiksi talvella hiihtoon, mutta taas talvijuoksuun ja kunnon hikiliikuntaan on ehdottomasti parempi samalta merkiltä Svala -sarja.

Merinovilla ja veden- ja tuulenpitävä päälliskerros onkin kombo, jolla pärjää läpi syksyn sateiden. Myös useimmiten talvisäillä, etenkin täällä etelässä. Merinovilla hengittää ja siirtää hikeä pois iholta, mutta pysyy kuivana ja lämmittää kylmemmilläkin keleillä. Aktiivisempaan ja kunnon hikiliikuntaan talvella ohuempi vaihtoehto, rauhallisempaan ulkoiluun paksumpi.

Merinovilla tuli torstaina testattua ihan kunnon olosuhteissa, kun olimme Nuuksiossa ulkoilemassa sateessa. Olin itsekin vähän yllättynyt, kuinka kuivilta ja mukavilta ne oikeasti tuntuivat päällä, vaikka ei niitä nyt tietenkään ole tarkoitettu sadesäällä yksinään pidettäviksi.

Loppuun vielä yksi oma suositus, josta olen saanut hurjan määrän kysymyksiä eri kanavista. Kyseessä on siis Kari Traan Dalane 3-1 Parka, jota en voi liikaa hehkuttaa. Monikäyttöisestä parkasta saa samalla kertaa kolme takkia eri käyttötarkoituksiin. Parkatakin alin kerros on lämpöä tuova tikkitakki, jota voi käyttää myös pelkästään, silloin kun ei sada. Kuoritakin alla käytettynä yhdistelmä on todella lämmin, jolla pärjää myös pakkaskeleillä. Lisäksi kuoritakkia voi tietysti käyttää erikseen. Takin vesipilari on 10000 ja hengittävyys 10000 g/m2/24h. Tällä vedenpitävyydellä pärjääkin hyvin pitkälle, mutta rankkasateille puen merinovillan kanssa mielellään ihan kunnon sadetakin. Silloin tietysti hengittävyys kärsii, mutta ei ainakaan tarvitse miettiä yhtään kastumista.

Tsemppiä syksyyn,

xx Laura

@juoksujalkaa Facebookissa

@lauraenroth Instagramissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *