Hae
Juoksujalkaa

Uni- ja askeljahdissa

Suunto 9 -mittari on ollut nyt muutamia viikkoja testauskäytössä ja siitä asti koko ajan ranteessa. En ole aiemmin käyttänyt mitään kelloa/ mittaria nukkuessa, mutta nyt on pakko sanoa, että oon sen verran koukuttunut tuohon unenseurantaan, että en malta olla enää yölläkään ilman kelloa. 🙂 Unen suhteen on ollut mahtavaa seurata etenkin syvän unen määrää, joka itsellä vaihtelee 3-5 h välillä. Käsittääkseni se on todella hyvä tulos.

Mittari mittaa unen kestoa liikeanturilla, joka havaitsee liikkeet ranteesta. Kelloon asetetaan oma yleisin nukkumaanmeno- ja heräämisaika, jonka aikana kello tunnistaa unijaksot sen aikaisen liikehdinnän perusteella. Kello määrittää liikehdinnän perusteella ajat, jolloin uni on syvää (ei liikettä lainkaan) sekä hereilläoloajat (paljon liikettä).

aktiivisuus

Unitietojen lisäksi, ja lähes yhtä koukuttavaa on seurata päivittäistä aktiivisuutta ja askelien määrää. Ymmärrettävää on näiden askelmittausten kanssa, että ne eivät mittaa määrää askeleen tarkkuudella. Tästä on ollut viime päivinä paljon uutisointia ja keskustelua. Välillä askeleita kerääntyy hampaita harjatessa tai auton rattia kääntäessä, mutta toisaalta jää myös väliin esimerkiksi vaunuja työntäessä.

Ihan sama kuin varmasti tarkan unenmäärän suhteen, ei myöskään askeleiden suhteen voi saada täysin tarkkaa tulosta. Mielenkiintoista tässä ei olekaan askel- tai unimäärä tarkalleen, vaan suuruusluokka, mikä eri päivinä kerääntyy. Itselle mielenkiintoista on ollut huomata, miten taaperon kanssa kotona olo ei todellakaan ole mitään sohvalla makoilua (toki välillä sitäkin) vaan alla olevissa kuvissa on meidän tavallinen päivä, ilman yhtäkään juoksu- tai vaunulenkkiä.

Normaali askelmäärä heräämisen (n. klo 8) ja päikkäreiden välillä (n. klo 12) tuntuu liikkuvan 5000-7000 välillä ja normaalipäivän kokonaissaldo on 15 000-20 000 tienoilla. Jos jossain välissä päivää käy jonkun sortin peruslenkillä, määrään voi suorilta lisätä n. 5000 askelta lisää.

Saas nähdä, millaisen muutoksen töihinpaluu uni- ja askeldataan tuo! Sitä onkin muuten mielenkiintoista alkaa seurata mittarin avulla. Täytyypä päivittää tännekin, miten mun käy.

suunto 9

Normaalien treenitallennusten ja sen datan tutkimisen lisäksi nämä kaksi yllä olevaa ovat selkeästi korostuneet nyt ysiä testaillessa. Olen myös nauttinut sykkeen mittauksesta ranteesta, joka on muutamalta muulta merkiltä tuttu, mutta aiemmassa Suunnon Spartanissa sitä ominaisuutta ei vielä ollut. En vaan jaksa enää sykevöitä ja sykkeet ovat tuntuneet pitävän hyvin paikkaansa. Itsellä ei muutenkaan ole niin tarkkaa, onko sykkeissä 10 heitto tai kertyykö askeleita päivän aikana 100 enemmän tai vähemmän. Suuruusluokka ja kokonaisuus ratkaisee.

Ysin ulkonäkö miellyttää kovasti silmää, vaikka olen myös jo vähän kyllästynyt ainaiseen valkoiseen väriin mittarissa. Onhan se raikas ja kiva, mutta tämä taitaa olla putkeen jo kuudes valkoinen kello.

Suuri näyttö on selkeä ja kosketusnäyttö tuntuu toimivan hyvin. Jotakin epäloogisuuksia on vielä esimerkiksi eri valikoista palaamisen välillä, mutta nekin alkavat olla jo tuttuja. Mukavaa on ollut myös palata käyttämään Movescountia, joka tuntuu itselle omimmalta. Akun kesto ysissä on ollut myös todella positiivinen yllätys.

Aiemmassa mittarissani käytin myös mobiililiitettävyyttä, joka on tässäkin toiminut hyvin. Lenkillä tai muualla liikkeessä ollessa on näppärä tarkistaa yhdellä vilkaisulla ranteesta, mikä viesti tai puhelu on tulossa, ilman, että tarvitsee kaivaa puhelinta esiin. Pidän myös siitä, että mittari värähtää ranteessa vain kerran pikaisesti, eikä häiritse sen pidempään. Vilkaisun jälkeen voi todeta, tarvitseeko viestiin tai soittoon reagoida heti vai riittääkö vasta lenkin jälkeen. 😉

Ja loppuun vielä suurin syy, miksi Suunnon kelloa oli ikävä: no tietysti tämä 🙂 😀 🙁

Reipasta syysviikonloppua,

xx Laura

@juoksujalkaa Facebookissa

@lauraenroth Instagramissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *