Hae
Juoksujalkaa

Juoksua läpi vuoden

Mulla on valtava juoksukenkäkokoelma ja mm. yksi iso kaappi omistettu pelkästään lenkkareille. Olen saanut 7 blogivuoden aikana ison määrän juoksukenkiä testiin, joista osa on juostu puhki, osa kierrätetty eteenpäin ja osa säilytetty omaan käyttöön. Käytän jo viikon aikana monia eri kenkiä, joilla kaikilla on oma käyttötarkoituksensa.

No, tämä on osa blogi”työtäni” ja tietenkään juoksuharrastajalla ei ole tarvetta näin valtavalle määrälle kenkiä. Saan paljon kysymyksiä juoksukenkiin liittyen ja on mukava kertoa kattavasti omista käyttökokemuksista eteenpäin. Yksi tyypillinen kysymys juoksuvalmennettavilta on ollut, millaisella kenkävalikoimalla pärjää tai olisi hyvä lähteä alkuun.

istuvuus ja käyttötarkoitus

Juoksukenkiä on vaikea tai oikeastaan mahdoton arvostella arvosanoin, sillä kengät jotka istuvat omaan jalkaani, voivat olla toiselle huono valinta.

Juoksukenkiä ostaessa kannattaa aina testata kenkää omaan jalkaan ja miettiä värin ja ulkonäön sijaan aivan muita asioita. Kiinnitä huomiota istuvuuteen omassa jalassa ja siihen, mihin käyttötarkoitukseen olet tossuja hankkimassa.

Itse juoksen läpi vuoden ja olen pyrkinyt rakentamaan kenkävalikoimasta sellaisen, että koskaan ei tarvitse lenkkiä jättää väliin varusteiden puuttumisen takia. Kaikkihan on hyvin jos aina olisi kesä tai vaihtoehtoisesti pikku pakkanen. Mutta harmittavan usein sataa vettä, räntää, on sohjoa, liukasta jne. Mietin yhdelläkin peilijäällä juostulla lenkillä, että Suomessa lenkkeilijä pärjää karkeasti parilla kenkäparilla, mutta neljän parin omistaja voi jo nauttia monista erilaisista treeneistä.

juoksua läpi vuoden

 • PK tossut

  Peruskestävyyskengät, joilla voi juosta oikeastaan lenkin kuin lenkin. Nämä ovat hyvät peruskengät aloittelevalle juoksijalle tai jo kokeneemmalle juoksijalle valinta pitkille, rauhallisille peruskestävyyslenkeille. Vaimennus ja tuki mahdollistaa pitkätkin lenkit ja toisaalta ovat hyvä valinta juoksuharrastuksen alussa. Näillä kengillä on mahdollista lenkkeillä läpi vuoden, kunhan ei ole märkää, liukasta tai liian kylmä. 🙂

 • Kevyet ja nopeat

  Kengät, joilla on mahtava lähteä tekemään vähän vauhdikkaampaa treeniä. Nämä toimivat aloittelevalla juoksijalla esimerkiksi intervallitreeneissä. Hyvän hengittävyyden vuoksi ihan parhaat kesäisille pyrähdyksille ja loistavat mm. yhdistelmätreeneihin, jossa on sekä juoksua että lihaskuntoa. Huomattavasti mukavammin jalat spurttaavat, kun käytössä on kevyemmät kengät. Kokeneempi juoksija nimittää näitä kisakengiksi ja näiden kenkien skaala on laaja.

 • Vedenpitävät juoksukengät  

  Itse välttelin vedenpitävien juoksukenkien sekä nastakenkien hankintaa viimeiseen asti, kunnes tajusin, että niille todella on neljän vuodenajan maassa paikkansa. 😀 Nykyään vedenpitävät lenkkarit eivät ole enää kolkkoja ja kömpelöitä, vaan niillä on oikeasti mukava juosta. Parasta on tietysti se, että varpaat eivät kastu ja lenkillä on mukava olo alusta loppuun. Päällisosan kalvon ansiosta kengät ovat myös lämpimämmät ja usein hyvin heijastetut, mikä on valtava etu kaamoslenkeillä. Itse ihastuin tänä syksynä Cloud Waterproof kenkiin ja ainakin täällä pääkaupunkiseudulla ovat olleet yhdet käytetyimmistä kengistä. Usein vedenpitäviä kenkiä löytyy myös maastokengistä, joiden pohja on pitävä.

 • Nastat  

  Nastakenkien hankinta on ollut yksi parhaista tekemistäni. Aiemmin Helsingin keskustan tuntumassa asuessa näille ei juurikaan ollut tarvetta, koska asvaltti on näkyvissä lähes läpi vuoden. Toisaalta juuri siellä asuessa ja pääteiltä poiketessa, tajusin nastojen tarpeen. Myös vaunujen kanssa juostessa jäistä mäkeä ei vaan pääse ylös, jos on vielä vaunut painona. 😀 Nykyään nastat ovat helpotus liukkailla keleillä juostessa ihan ilman vaunujakin. Juoksuaskelta ei tarvitse yhtään varoa ja sitä kautta mm. lonkankoukistajat eivät kipeydy. Juostessa uskaltaa ponnistaa ja askeltaa reippaastikin, sillä nastat todella pitävät niin tasamaalla kuin jäistä mäkeä ylös ja alas juostessa. Nastakengistäkin löytyy valtavasti eri variaatioita, nopeampaan ja leppoisampaan menoon. Löytyy leveälestistä ja kapeampaa. Itsellä käytössä on tuolta vaunulenkkiajoilta hyvinkin peruskengät, joilla luonnistuu perus talvilenkit sekä kävellen että juosten.

Kuten alussa mainitsin, lenkkeilijä pärjää vähälläkin, jopa yksillä tossuilla läpi vuoden, mutta näillä 2-4 valinnalla juoksu tuntuu mukavalta säällä kuin säällä. 🙂 Juoksukilometrien lisääntyessä jaloille tekee myös hyvää, kun ne saavat hieman erilaista ärsykettä; vaimennusta, tukea ja jäykkyyttä, joten muutamien eri kenkien omistaminen on siinäkin mielessä kannatettavaa.

Kepeitä lenkkejä,

xx Laura

@juoksujalkaa Facebookissa

@lauraenroth Instagramissa

2 kommenttia

 1. Pirjo Järvenranta kirjoitti:

  Hei, olen juossut joskus paljon ja suunnistajat, mutta yksi asia kannattaa myös varmistaa juoksutossua ostaessa millainen jalka on. Itselläni on korkea jalkapöytä jolloin tossussa ei saa olla pronaatiotukea ettei väännä jalkaa vielä enemmän ulospäin koska jalka jo muutenkin kulkee enemmän ulkosyrjällä. Ja toisinpäin jos jalkapöytä taipuu sisäänpäin tarvitaan tukea ettei taivu liikaa. Nämäkin vaikuttavat juoksumukavuuteen. Iloisia lenkkejä, liityin vasta ryhmään.

  • juoksujalkaa kirjoitti:

   Kiitos kommentista! Tosi hyvä pointti 🙂 Urheiluliikkeissä on mahdollista tehdä pikaisia testejä jalasta, onko tarvetta pronaatiotuelle vai onko neutraalit kengät paremmat, nämä tuosta tekstistä olikin aikoinaan jäänyt pois. Lisäksi tietysti kattavammat jalan asennon analyysit (esim. Footbalance). Kepeitä lenkkejä sinne myös, kiva kun oot mukana!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *