Hae
Juoksujalkaa

Mustaherukka-kaurapaistos

Havahduin vasta tänä kesänä, että meillähän on takapihalla mustaherukkapensas, joka suorastaan notkuu valtavan kokoisia mustia viinimarjoja. Kyseessä on selvästi joku jumbolajike ja viime elokuussa muuttohässäkässä totesinkin nopealla silmäyksellä niiden olevan mustia karviaisia. 😀

Tänä kesänä on ollut aikaa maistella marjoja suoraan pensaasta sellaisenaan ja laittaa puuron ja jogurtin/ rahkan sekaan. Laitoin myös satsin sellaisenaan pakastimeen, talven varalle. Olen tottunut syömään paljon marjoja jo pienestä pitäen, lapsuudenkodissa meillä kasvaa kaikki viinimarjat, karviaiset, vadelmat sun muut ja niitä on aina tottunut syömään.

Kyselin kumminkin myös Instan puolella vinkkejä muihin käyttötarkoituksiin ja varmasti yksi yleisimmistä vastauksista oli smoothie. Sinne nämä sopivatkin loistavasti ja uppoavat myös sellaiselle, jonka mielestä muuten viinimarjat ovat turhan kirpeitä.

Yksi vinkki jäi kumminkin erityisesti mieleen ja se oli mustaherukka-kaurapaistos. Ohjeen pohjana toimi Kinuskikissan Nopea marja-kauraherkku. Ohje on tosi samanlainen, mitä olen itsekin tehnyt aiemmin omenoista, mutta marjoihin en ole tajunnut tätä käyttää.

Mustaherukka-kaurapaistos

Voidellun vuoan pohjalle mustaherukoita (tähän käy toki mitkä vaan marjat tai vaikkapa ne omenalohkot). Laitoin sen verran näitä jumboja, että pohja peittyi kunnolla. Tämä lajike on  tosi mehukas, eikä lainkaan niin kirpeä kuin ne pienemmät. Nämä myös ”poksahtavat” helposti uunissa, mikä lisää paistoksen mehevyyttä.

Sekoitin kaurahiutaleiden sekaan fariinisokeria sekä ripauksen vaniljasokeria. Tosi monessa ohjeessa sokerin määrä oli aivan valtava. Tykkään käyttää sekä tässä että omenapaistoksessa voimakkaampaa fariinisokeria, jota tarvitsee käyttää huomattavasti vähemmän kuin normaalia valkoista sokeria. Se tekee myös rapsakamman koostumuksen paistokseen. Sekoitin sulatetun voin (n. 100g) tuon kaiken päälle ja eikun uuniin. Noin 15-20 min 200 asteessa ja viimeiset minuutit grillivastuksella. Tuo rapean pinnan!

Tätä nautittiin meillä turkkilaisen jogurtin kanssa, jota tykkään käyttää myös kaura-omenapaistoksen kanssa. Pakkasin ainekset myös mökkireissun jälkkäriksi, joka oli tosi helppo ja nopea toteuttaa myös mökkiolosuhteissa.

Nam!

xx Laura

Juoksujalkaa Facebookissa

lauraenroth Instagramissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *