Hae
Juoksujalkaa

Vaunulenkeistä tehot irti – 10 niksiä

Kävelylenkeistä turhaan ajatellaan, että ne eivät ole mitään liikuntaa. Toki riippuu siitä, miten niitä tekee, mutta nehän ovat peruskestävyystreeniä parhaimmillaan. Vaunut tuovat hyvää vastusta ja vaunulenkeistä tulee raskaampia pikku hiljaa vauvan kasvaessa. Muistan jokusenkin kerran vaunulenkillä työntäneeni sellaista reilua pariakymmentä lisäkiloa; vauvaa, vaunuja ja ruokaostoksia umpihangessa hiki hatussa. Voin kertoa, että reenistä käy! 😀 Pieni vauva painaa vielä kovin vähän, mutta vaunulenkeistä saa tehokkaita muutamalla niksillä. Tekniikkalaji tämäkin ja löytyy paljon yhtäläisyyksiä esimerkiksi hyvän juoksuasennon kanssa! 🙂

Vaunulenkeistä tehot irti – 10 niksiä

Alun vaunutotuttelujen jälkeen ja kun oma kunto alkaa sallia, vaunulenkeille voi alkaa lisätä vauhtia ja pituutta. Ne jo osaltaan tekevät vaunulenkeistä käppäilyn sijaan treenin. Peruskunto alkaa kasvaa ja huomaa, kuinka sama lenkki sujuukin lyhyemmässä ajassa tai kunto kestääkin jo pidemmän lenkin. Parasta! Itse tykkään ottaa lenkin alun (n. 10 min) rauhassa ja vähän lämmitellä tulevaan treeniin. Teen usein tässä alussa lantionpohjatreeniä hengitysten kanssa.

  • Vauhti. Vauhtia on hyvä lisätä kun siltä alkaa tuntua. Askel kannattaa pitää suht lyhyenä, mutta tehokkaana, liiallinen harppominen kipeyttää takuuvarmasti lonkankoukistajat (pätee tässä yhtä hyvin kuin juoksussa)
  • Lantionpohja. Säilytä pito ja tuntuma lantionpohjassa lenkin ajan, mutta tarkoitus ei ole siis jännittää lantionpohjaa koko aikaa vaan enemmän tiedostaa se. Rentoutus on yhtä tärkeä kuin pito.
  • Keskivartalo. Keskivartalon aktivoinnissa on itsellä auttanut molempien raskauksien jälkeen tukivyö, joka ”muistuttaa” keskivartalon olemassaolosta ja tukee asentoa)
  • Katse ylös. Hyvä päänasento on tärkeä ja jos tuijottelee jalkoja lenkillä, niskat kipeytyvät herkästi.
  • Hartiat alas. Niska-hartiaseutu on vauvaa kantaessa, pestessä ja syöttäessä muutenkin koetuksella, joten lenkillä kannattaa antaa niille mahdollisimman paljon tilaa ja huomiota.
  • Yksi käsi työntöaisalla. Tämä tuo hyvän ristikkäiskierton keskivartaloon ja haastaa mukavalla tavalla asentoa. Muista vaihtaa kättä säännöllisesti lenkin aikana, äläkä purista liikaa!
  • Työntöaisan korkeus. Hyvä ohjesääntö on n. 90 asteen kulma kyynärpäässä. Työntöaisan korkeus vaikuttaa siihen, että hartiat pysyvät rentoina ja kuinka pitkiä askeleita pystyy rennosti ottamaan.
  • Rintakehä auki. Älä kyyristy tai kumarru vaunujen ylle. Tämän huomaa hyvin erityisesti ylämäessä tai lumihangessa tarpoessa. Tämä on edellytys myös sille, että hartiat pysyvät alhaalla ja rentoina ja hengitys virtaa hyvin.
  • Pakarajännitys askeltaessa. Kävelylenkeillä saa hyvää tuntumaa pakaroihin sekä pakarasta lisävoimaa eteenpäin menoon.
  • Jalkaterän rullaus. Kävelylenkeillä yllättävän koville joutuvat lonkankoukistajien lisäksi nilkat. Kipeyttä voi estää antamalla jalkaterän ja nilkkojen rullata vapaasti.

Ja hei, ulkoilu on oikein mukavaa ja suotavaa ilman tehokkuuttakin. 🙂 Itse tykkään kuitenkin muutaman kerran viikossa lähteä vaunulenkille ns. treenaamaan. Mittari käteen ja toppavaatteiden sijaan juoksuvermeet niskaan. Lenkin jälkeen suihkuun ja mahtava energinen olo sen jälkeen. Mikä parasta, ainakin näin kahden lapsen kokemuksella, myös vauva nukkuu paremmin, kun kyyti on päämääräistä haahuilun sijaan. 😉

Huomasithan mun, Karoliinan ja Hillan yhteisvaunulenkin? 12.11. klo 9.30 lähtö Laurinlahden uimarannan parkkipaikalta Espoosta. Toivottavasti pääset mukaan! Lenkki on kestoltaan noin tunnin ja sillä ei ole mitään muuta agendaa kuin tuulettua piristävässä ulkoilmassa ja saada hyvä mieli hyvässä porukassa. 🙂

xx Laura

Juoksujalkaa Facebookissa & Instagramissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *