Hae
Juoksujalkaa
Kaupallinen yhteistyö

Raskaudesta palautuminen: koska saa juosta?

Kaupallinen yhteistyö: SuhkMama

Koska saa juosta raskauden/ synnytyksen jälkeen? Kysymys, joka on varmasti monella juoksua ja liikuntaa harrastaneella äidillä mielessä raskauden ja synnytyksen jälkeen. Niin mullakin! Tämä on myös yksi yleisimmistä kysymyksistä, mitä SuhkMaman äitiysfysioterapeuteille kuulemma vastaanotolla esitetään.

Koska saa juosta?

Juoksuaskeltakaan en ole vielä ottanut. 🙂 Muutenkaan aihe ei ole itsellä vielä ihan ajankohtainen, sillä olen siirtänyt juoksun aloittamisen suosiolla ensi vuoteen. Tämä johtuu siitä, että haluan antaa palautumiselle aikaa, mutta myös siitä, että nautin suunnattomasti kaikesta muusta liikunnasta, mitä olen saanut ja saan tällä hetkellä tehdä. Rakentaa voimaa ja pohjaa pikku hiljaa, jonka jälkeen juoksu tulee varmasti kulkemaan ihan eri tavalla, sitten kun sen aika on.

Ensimmäisen raskauden jälkeen hölkkäilin jo tässä vaiheessa pieniä pätkiä vaunulenkkien lomassa. Se tuntui silloin hyvältä ja olihan myös raskausaika ollut paljon aktiivisempi. En myöskään kokenut tällaista väsymystä ensimmäisen raskauden jälkeen. Fysioterapeuttisen jälkitarkastuksen jälkeen juoksuajatus on kieltämättä ollut jo mielessä. Kaikkihan periaatteessa on palautumisen osalta kunnossa, ainoa että tällä kertaa tuntuu paljon kaukaisemmalta ajatukselta lähteä juoksulenkille kuin viimeksi. Vaikka olo onkin hyvä.

Yleisellä tasolla juoksun aloitusaika on todella yksilöllinen. SuhkMamalla kuulin, että tänä vuonna on tullut brittifyssareiden suositus, joka suosittelee juoksun aloituksen odottamista vähintään 3-6kk synnytyksen jälkeen. On kuitenkin muistettava, että aika sinällään ei korjaa tai paranna mitään itsessään, mutta tuohon haarukkaan tutkimuksen mukaan useimmiten mahtuu suuri osa aiemmin liikkuneista tai juoksua harjoittaneista. Palautuminen on kuitenkin monitahoinen juttu. Tutkittaessa keskivartalon palautumista, lantionpohjan toimivuutta sekä lihasvoimaa, usein joissakin näistä osa-alueista on puutetta vielä 3 kuukautta synnytyksen jälkeen.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö juoksuharjoitteita tai valmistavaa harjoittelua voisi tehdä jo aiemmin. Jälkitarkastuksessa selviää palautumisesta paljon, sillä fysioterapeutti arvioi keskivartalon tilanteen sekä asennon kannattelun lisäksi mm. alaraajojen lihasvoimat (pakarat, mutta myös pohkeet). Perus lähtökohtana voidaan pitää, että pystyy kävelemään 30min reippaasti ja iskutusta on lisättävä vähitellen. Myös hormonaaliset muutokset ja imetys vaikuttavat palautumiseen, sillä lihasten kudokset ovat venyneet ja sitä kautta myös rasitusvammojen riski suurenee. Palautuminen on kokonaisvaltainen prosessi, jossa on huomioitava myös unen ja kuormittavan liikunnan tasapaino.

Lantionpohjan voiman ja aktivoinnin kannalta on tärkeää myös rentouden opettelu ja juostessa on huomioitavaa, että lantionpohjaa ei pidä missään nimessä aktivoida juoksun aikana koko ajan! Ylijännitys onkin tavallisempaa paljon liikkuvilla naisilla. Juoksuharrastukseen palatessa kannattaa panostaa myös hyviin juoksukenkiin ja tukeviin liiveihin.

äiti juoksee -workshop & valmennus

SuhkMamalla alkaa maaliskuussa Äiti juoksee valmennus, johon pääsen itse yhteistyön merkeissä mukaan. Ehdotin yhteistyötä itse, sillä mielestäni valmennuksen sisältö on juuri sellainen, mille on tilausta.

Tämä on itselle myös sellainen juoksun aloittamisen tähtäin ja silloin synnytyksestä on kulunut puoli vuotta. Valmennus on Suomen ensimmäinen äideille suunnattu juoksuvalmennus ja se pitää sisällään 6 x 90 minuutin pienryhmätapaamista maaliskuusta toukokuuhun. Valmennuksen alkaessa synnytyksestä olisi hyvä olla vähintään 3 kk.

 • Valmennuksen sisältö ja harjoitteet perustuvat tutkittuun tietoon ja tuoreimpiin kansainvälisiin suosituksiin.
 • Valmennukseen kuuluu lantionpohjan fysioterapian yksilökäynti, jossa arvioidaan lantionpohjan lihasten kunto.
 • Valmennuksessa ei lähdetä heti ensimmäisellä kerralla juoksulenkille vaan rakennetaan vahvaa kehoa monipuolisilla harjoitteilla.

Valmennusta edeltää 7.3.2019 SuhkMaman Suomenojan pisteessä Äiti juoksee workshop, mikä on parin tunnin tietopaketti siitä, mitä juoksuharrastuksen aloittamisessa kannattaa huomioida synnytyksen jälkeen ja miksi? Workshop sopii raskaana oleville tai synnyttäneille äideille, mutta myös johdatukseksi aiheeseen liikunta-alan ammattilaisille, joiden asiakkaina on äitejä. Ohjaajana toimii äitiys- ja urheilufysioterapeutti Heli Harsunen, jonka erityisosaamista on naisten valmennus.

Äiti juoksee -workshop

SUHK Mama Suomenoja, Suomalaistentie 7. Lauantaina klo 10-12.

Saan arpoa yhden maksuttoman osallistumisen workshopiin (arvo 49 €), johon osallistun myös itse. Osallistu arvontaan jättämällä kommentti joko täällä blogin puolella tai Instassa (@lauraenroth) 22.12.2019 klo 21 mennessä.

Ai että odotan jo maaliskuuta!!

xx Laura

Juoksujalkaa Facebookissa & Instagramissa

Kaupallinen yhteistyö: SuhkMama

3 kommenttia

 1. Emmi kirjoitti:

  Ai että tulisi hyvään saumaan workshop! Silloin on omasta synnytyksestä kulunut reilu 3 kk joten parempaa ajankohtaa ei voisi olla. 🙂

 2. Tiia kirjoitti:

  Oi tämä olisi kyllä minulle niin sopiva workshop. Kuopus on pian 6 kuukautta ja pikkuhiljaa tekisi mieli palata juoksun pariin. ?

 3. Jasmin Kovanen kirjoitti:

  Mukana arvonnassa. Laskettu aika 16.3.2020, mutta uskon että kesällä olisi mukavaa ja turvallista sitten aloittaa raskaudesta palautumisen jälkeen juokseminen workshopin opeilla. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *