Hae
Juoksujalkaa

Vauvan 4kk unirytmi – miten meillä nukutaan?

Vauva saavutti viikolla 4 kk merkkipaalun! Siitä tulikin mieleen kirjoittaa vauvan unista eli: vauvan 4kk unirytmi – miten meillä nukutaan.

Jo ennen esikoisen syntymää olin eniten huolissani unista ja niiden määrän vähentymisestä. Sanoin aina, että jaksan kyllä arjen kunhan saan nukkua, mutta jos valvomista tulee liikaa, se tulee olemaan mulle haastavinta.

Tästä syystä myös panostimme heti alusta asti niin uni- kuin ruokarytmienkin löytymiseen.

Onneksemme poika oli hyvä nukkuja ja nukkui sekä öisin että päivisin hyvin. Totta kai vauvana herätteli imetystauot, mutta muuten tunsin itseni energiseksi koko hänen vauva-ajan. Poika on jatkanut linjaansa ja nukkuu edelleen pitkät päiväunet ja täydet yöunet pääosin omassa sängyssään. Taidettiin päästä tähän hänen kanssaan 8 kk ikäisenä.

Kuopuksen syntymän myötä halusin jälleen panostaa jälleen uneen. Sen tarve on yhä tärkeämpi, nyt kun meitä nukkujia (tai valvojia) on 4. Parin ekan kuukauden ajan tuntuikin taas tosi haastavalta tottua yöheräämisiin, vaikka niitä on meillä alusta asti ollut melko maltillisesti.

uni ruokkii unta

Tyttäremme nukkui koko pikkuvauva ajan (0-3kk) selvästi enemmän niin päivisin kuin öisin, jos vertaan esikoiseen. Pääosin on mennyt hienosti, mutta nyt viime aikojen muutaman huonosti nukutun yön jälkeen aloin tutkia tätä uniasiaa taas tarkemmin. Esikoisen kanssa oltiin menty enemmän mututuntuman mukaan, mutta kuitenkin tiettyä rytmiä vaalien.

Aika nopeasti päädyin tulokseen, että uni ruokkii unta. Niin vauvalla kuin isommalla lapsella. Se että me ei olla esikoisenkaan kanssa jätetty päiväunia väliin (nyt 3,5v ja ehkä kolme kertaa jäänyt päiväunet nukkumatta) on varmasti yksi tae parempiin uniin. Vaikka hän on esim. viikonloppuna välillä vetelee 2h päiväunet, se ei ole millään tavalla vaikuttanut yöuniin. Päinvastoin, esimerkiksi joululomalla näki hyvin, että mitä enemmän nukuttiin, sitä paremmin hän rauhoittui päiväunille, yöunille ja myös nukkui aamuisin pidempään.

Se, että jättää päiväunia pois parempien yöunien toivossa ei vaan yksinkertaisesti toimi.

Esikoisen kohdalla ollaan aina ajateltu, että niin aktiivinen poika tarvitsee vastapainoksi paljon unta ja näin se on myös ollut. Ei olla häntä ikinä herätelty päiväunilta kesken ja kun siirtyi päiväkodissa isompien ryhmään ei enää saa nukkua viikolla yhtä pitkiä päiväunia. Tämä näkyy siinä, että väsyy illalla selvästi aiemmin ja ottaa kotipäivinä selvästi pidemmät päiväunet. Tavoitteena hänen kohdallaan päiväunien jatkuminen ainakin 4v saakka.

Toki tämä vaatii molemmilta aikuisilta panostamista ja asiaan perehtymistä. Mutta voin kertoa, että se on sen arvoista!

Vauvan unirytmi 0-3 kk

Vauvan unirytmi oli pitkään niin, että meni nukkumaan 20.30-21 välillä, eka ruokailu klo 01 ja seuraava 05. Aamulla herätys 7.30. Siinä kaikki heräämiset. Päivisin nukkui alkuun vauvana paljon ja annoin oikeastaan nukkua aina kun simahti. Noin 3kk kohdalla rytmiksi alkoi muodostua päivisin kolmet unet, joista yhdet pisimmät lounasaikaan.

Jotain tapahtui paria päivää ennen 4kk. Joku sanoisi, että hulinat. 🙂 Tätä vaihetta en muuten esikoiselta muista ollenkaan! 😀 Yksi varsinainen farssiyö oli päivää ennen 4kk, kun heräili läpi yön tunnin välein ja lopulta poikakin heräsi ja kömpi viereen. Siinä sitten valvottiin enemmän ja vähemmän koko porukka.

Yksi yö riitti tätä hommaa. Olen aina halunnut hakea ratkaisua näihin vaiheisiin heti, eikä vasta sitten kun paketti on jo aivan sekaisin.

Oli siis keskityttävä ja laitettava päiväunet kuntoon, jotta öistä voisi tulla hyvät. Kaksi seuraavaa yötä oli vielä vähän sekavia, mutta jo paljon parempia. Ja aamulla huomattavasti parempi olo.


Vauvan yöunien vertaistukinanavana on ollut Instagramissa @shittyisthenewblack -tili. Sariannalla on myös blogi. Hän on jakanut valtavasti uniasiaa, jota on omalta neuvolantädiltään saanut (joka on kunnon uniguru!). Sieltä alkoi ajatus unista ja etenkin hereilläoloajasta hahmottua.

vauvan 4kk unirytmi

Tällä viikolla sain yhteydenoton @uneksija -tilin Teijalta. Hänellä on uniopinnot meneillään ja nettisivut tekeillä. Suosittelen kaikkia vauvojen tai pienten lasten vanhempia ottamaan hänet seurantaan. Hän avuliaasti kertoi 4kk vauvan uniaikataulun, jota lähdimme siitä ja paikasta noudattamaan.

Nyt 4kk ikäisen vaavin unirytmi on seuraava:

 • Herätys 7
 • Ekat päiväunet 9-10
 • Pisimmät ja tärkeimmät lounasunet 12-14
 • Kolmannet unet 16.15/16.30-17
 • Yöunille 19

Aikataulu perustuu hormonaalisiin uni-ikkunoihin ja sain sen siis Teijalta. Eniten jännitti tuo aikainen nukkumaanlaitto! Tähän taustana se, että jouduin vahingossa yhtenä iltana laittamaan tytön unille klo 19.20 normaalin 20.30-21 sijaan, kun olin itse sössinyt päiväuniaikataulut. Se osuikin sattumalta tuohon hormonaaliseen uni-ikkunaan ja yö meni hyvin, vaikka ajattelin sen olevan aivan farssi.

Tätä aikataulua olemme nyt pyrkineet noudattamaan, toki hieman mukaillen, riippuen miten päiväunet on mennyt. Nyt pääosin on ehditty nukkumaan 19.15-19.30 aikaan. Ensimmäinen syöttö on ollut 01 maissa.

Tällä aikataululla mennään siis nyt 4 kk ikävaihe. Tästä lähtikin idea, että tulen jatkossa päivittämään joka kuukausi uuden vuorokausiaikataulun Teijan avustuksella myös tänne blogin puolelle. Palataan siis uniasioihin, kun vauvalla on mittarissa 5 kk!

xx Laura

Juoksujalkaa myös Facebookissa & Instagramissa

6 kommenttia

 1. Milla kirjoitti:

  Isomman vauvan ja lapsen kanssa tuo uni ruokkii unta ei itse asiassa pidä paikkaansa. Tosi hienoa, että teillä päikkärit ei häiritse yöunta ja silloin tietysti kannattaa pitää niistä kiinni ? kuitenkin todella monella 2-4 vuotiaalla iltaisin nukkumaanmeno viivästyy jopa usealla tunnilla jos päivällä on tullut nukuttua päiväunet. Tällöin päivällä nukkumista on järkevä rajoittaa.

  • juoksujalkaa kirjoitti:

   Kiitos kommentista! Joo, meidän poika on ihan mestari päiväunissa ja nukkuu kyllä muutenkin tosi hyvin. Totta kai päiväunia pitäisi alkaa rajoittaa, jos yöunet siitä kärsisi, mutta ainakaan vielä ei meillä näy. Päinvastoin, jos päiväunet on ollut huonot, myös yöllä hihhuloidaan. 😀

 2. Mammatti kirjoitti:

  Hei meillä meni tänää kohta 4kk kanssa noin päiväunet, mutta nukkumaan kun kävi tänään klo 19.20. Heräsi sitten 20.00 ekan unisyklin päätyttyä. Tuleekohan tästä katastrooffi yö? ? Äsken nukahti uudelleen.

  • juoksujalkaa kirjoitti:

   Toivotaan ettei tuu katastrofi! Muistuu mieleen nuo 4kk vielä epäsäännölliset yöt. Täällä jo kohta 1v posottaa joka yö samalla rytmillä 19-07. Joten yritä muistaa katastrofiöinä, että tuo aika kestää vain hetken ja ne ajat kultaantuu äkkiä 🙂 <3

 3. Tuire kirjoitti:

  Moikka! Kiva, kun oot kirjoitellut nukkumisesta ja Google ohjasi ekana tänne mun haulla. Kysyisin semmoista, että herätittekö ihan vauvan päiväunilta tuon rytmin mukaisesti vai annoitteko nukkua aina niin pitkään kuin nukkui? Meillä saattaa aamun ekat päikkärit olla mitä tahansa 20 minuutista 2,5 tuntiin.

  • juoksujalkaa kirjoitti:

   Moikka! Kiva kun löysit tänne 🙂
   Joo, me herätettiin aina vauva tuon rytmin mukaan. Saatiin myös ohje, että jos oltaisiin annettu aamu-unia nukkua pidempään, se olisi saattanut ruokkia aikaisia aamuja, kun vauva olisi oppinut että pääsee heräämisen jälkeen muutaman tunnin päästä ”pitkille unille”. Välillä teki pahaa herättää toinen (ja edelleen joudutaan herättää hänet ekoilta lyhyiltä unilta), mutta rytmi muodostui vähitellen niin, että pitkät päiväunet ovat aina 2h tai ylikin. Niissä en ole ollut niin tarkka.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *