Hae
Juoksujalkaa

Kerran viikossa ruokakaupassa – 9 helpottavaa vinkkiä

Otettiin vuoden alusta tavoitteeksi saada jotain järkeä tähän arkiruokailuun. Julkaisin aiemmin tuon teiltä keräämäni 30+1 jauhelihatonta arkiruokaa -tekstin ja sitä myötä sain paljon ideoita ruokiin. Sen lisäksi päätimme alkaa keskittyä vielä entistä enemmän kaupassa käynteihin, jolla säästää sekä pitkän euron että myös valtavasti aikaa. Tavoitteeksi tuli käydä ainoastaan kerran viikossa ruokakaupassa.

Suunnittelua toki oli jo aiemminkin: kauppalista, ruoka suunniteltu pariksi päiväksi jne., mutta silti kaupassa tuli helposti käytyä 3-4 kertaa viikossa. Aina jotain jäi ostamatta, jotain puuttui ja ylipäätään siksi, että ruuat oli mietitty vain pariksi päiväksi eteenpäin. Jokaisella kauppareissulla kärryihin eksyi ostoksia aina kauppalistan ulkopuolelta ja äkkiä rahaa menee huomattavasti enemmän. Miten tämä tavoite on nyt meiltä kuukauden onnistunut?

kerran viikossa ruokakaupassa – 9 helpottavaa vinkkiä

  • Ajoitan kaupassa käynnit lauantaille tai sunnuntaille. Silloin pääsen yksin kauppaan ja saan rauhassa tehdä ostokset.
  • Kauppalista päivittyy puhelimen muistiinpanoihin koko viikon. Kun joku tuote loppuu, kirjoitan sen heti ylös, koska muuten en muista.
  • Ryhmittelen kauppalistalle tuotteet peräkkäin esim. hedelmät ja vihannekset, liha/kala/kana, maitotuotteet, pakasteet jne. Muokkaan kaupassa listaa sitä mukaa, kun kerään ostoksia.
  • Kirjoitan kauppalistalle tulevan viikon ruokien lisäksi aamu- ja iltapalat sekä tietysti kaiken muun tarpeellisen (vaipat, vessa- ja talouspaperi jne.).
  • Suunnittelen ruuat niin, että suurin osa niistä riittää 2 päiväksi eli yhdellä kauppareissulla hankin 3-4 ruoka-ainekset.
  • Uuniruuat säästää aikaa ja niitä on helppo tehdä iso satsi. Toinen toimiva ruoka on keitot, jotka maistuvat usein vielä paremmalta seuraavana päivänä, joten niitä voi helposti syödä pari päivää.
  • Synkronoin tulevan viikon ruuat netistä löytyvän päiväkodin ruokalistan kanssa, jotta monipuolisuus säilyy.
  • Käyn yleensä samassa kaupassa, niin löydän tuotteet helposti ja nopeasti. Heh, ja toki bonukset/ pisteet kertyy samalla. 😉
  • Kerran viikossa ruokakaupassa on helppo tapa karsia turhia hankintoja/ heräteostoksia.

suunnittelu palkitsee heti

Meillä kaupassa käynnit ovat helpottuneet tosi paljon tämän tavoitteen myötä. Suunnittelu vie toki enemmän vaivaa, mutta palkitsee heti kaupassa. Kauppaan menee kerralla enemmän aikaa ja myös rahaa, mutta säästöä alkaa syntyä heti. Viikon aikana on helppoa, kun jääkaapissa on aina mietitty seuraava ruoka valmiiksi. Viikon mittaan ei myöskään tule hävikkiä niin paljon ja ruokalistaa voi muokkailla ja soveltaa viimeisten käyttöpäivien mukaan.

Kun olen jakanut tätä meidän tavoitetta Instagram stooreissani, tähän on tullut heti kyselyitä, että miten ihmeessä? 😀 Moni teistä on siellä päässyt jo kahteen kertaan viikossa, mutta tavoittelee myös tätä yhtä. Toivottavasti noista vinkeistä on apua!

Jännä muuten, miten paljon tämän tavoitteen myötä harmittaa, jos jostain syystä joutuu käydä kaupassa täydentämässä kesken viikon. Pari kertaa näin on käyny, esim. yhdellä viikolla olin menossa kaverin luo ja halusin vielä tuliaisia. Toinen kerta oli viime viikolla, kun kävin hakemassa lauantai-illaksi herkkuja. 😀 Normaalisti siis myös herkut on ”suunniteltu” kauppalistalle erikseen.

Muutama teistä on vinkannut myös esim. kauppojen kauppakassipalvelujen helppoudesta. Tämä on ollut harkinnassa ja keskusteluissa, mutta toistaiseksi olen halunnut mieluummin lähteä viettämään kerran viikossa laatuaikaa kauppaan. Jatkossa (viimeistään töihin paluun yhteydessä) tämä tulee varmasti ajankohtaiseksi.

Välillä sitä miettii, että kaikesta sitä nykyään iloa repii, mutta tämä homma oikeasti kannattaa arjen toimivuuden kannalta!

xx Laura

Juoksujalkaa Facebookissa & Instagramissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *