Hae
Juoksujalkaa

Vauvan 5kk unirytmi – konkreettisia muutoksia aiempaan

Vauva täytti viikonloppuna 5kk ja ne ”juhlat” jäivät kyllä täysin sairasteluiden jalkoihin. 🙁 Meillä on nyt molemmat lapset käyneet läpi sellaisen flunssalingon, että tämä toivottavasti riittää hetkeksi! Sain viime viikolla Teijalta (uneksija.fi) uudet uniohjeet ja vauvan 5kk unirytmin päivityksen, joista otettiin muutama juttu heti käyttöön sairasteluista huolimatta.

muutoksen paikat

Selvää on, että kipeänä vauva tarvitsee enemmän unta ja muutenkin huolenpitoa, joten emme lähteneet kovin rajusti uusia muutoksia toteuttamaan. Viestitellessäni Teijan kanssa tästä uudesta rytmistä, hän tiedusteli yösyöttöjen määrän, päiväunien (ja iltaunien) ajankohdat ja pituudet, missä päiväunet nukutaan jne. Petrattavaa löytyi ja näihin asioihin Teija puuttui. 🙂

Yösyöttöjen määrä

Tämän suhteen oli meillä ajauduttu vaivihkaa siihen, että ensimmäinen syöttö oli 22.30-23 välillä (silloin mentiin nukkumaan 19.15-19.30), seuraava 01 maissa (tätä ei joka yö tullut vaan välillä päästiin 02.30 saakka), seuraava puoli viiden maissa ja seuraava heti herätessä 06-06.30. Eli syöttöjä oli välillä jopa 4. Katkonaista sekä mulle että vauvalle ja lisäksi vauvan ruoansulatus joutuu tehdä töitä jatkuvasti.

Klo 22.30 syöttö on normi ja ok, mutta seuraava pitäisi tämän ikäisellä ja hyvin kasvavalla vauvalla olla vasta 04/ 05 maissa. Ja seuraava sitten kun herää. Yösyötöistä muodostuu herkästi huono tapa, josta on vaikea oppia pois. No niinpä tietysti! Miten olin voinut unohtaa tämän, vaikka esikoisen kanssa tämä sujui kuin itsestään!

Yöheräämisten uudelleen nukutus ilman maitoa onkin se haastavampi juttu, johon ollaan nyt neuvojen mukaan käytetty kylkiasentoa/ taputtelua/ hyssyttelyä ja pick up put down -menetelmää. Välillä hyvällä ja välillä huonommalla menestyksellä.  Nyt on ollut vaikeaa tietää, mikä itkuista johtuu tukkoisesta nenästä, yskästä ja kuumeesta vai olisiko ollut hulinaa terveenäkin. Tätä en lähtenyt toteuttamaan vielä sairastelun vuoksi niin tiukasti, mutta siihen pureudutaan heti, kun viimeinenkin sairastelun ripe on poissa.

Nukkumaanmenoaika

Yksi olennainen muutos oli selvä. Vauva piti saada vielä aiemmin nukkumaan iltaisin, koska aamut meinasivat meillä säännön mukaan alkaa jo klo 06. Aiempi teksti käsitteli 4kk vauvan unirytmiä ja silloin vähän tuskastelin aikaisen nukkumaan menon kanssa. Aiemmat ohjeet saatuani, n. viikon verran meni säätäessä ja välillä meinasi usko loppua, kun heräilyjä alkoi tulla vähän silloin ja tällöin ja viimeinenkin rytmin tynkä tuntui katkeavan. Oliko syynä sitten 4kk hulinat tai uuden rytmin opettelu, eihän vauva mikään kone ole. Saimme 4kk unirytmin suht hyvään jamaan parin viimeisen viikon aikana. Sitten alkoikin sairastelut.

Tämä oli meille kaikista helpoin muutos. Aiemman 19.15/ 19.30 sijaan, vauveli menee tällä hetkellä nukkumaan tasan klo 19. Simahtaa melko helposti tai parin tutin laiton jälkeen. Tämä on tehnyt sen, että syö edelleen 22.30-23 maissa ekan kerran ja herää aamulla klo 07, joskus jopa myöhemmin. Edit: ja syö välissä kerran tai kaksi! Tämä on hullua, että aiempi nukkumaanmeno venyttää unet myöhäisempään, mutta toimii.

Päiväunirytmin viilaus

Pieniä, vartin muutoksia päiväuniin tässä vaiheessa. Nuo ekat päiväunet onnistuu meillä kaikista parhaiten, ne on joka päivä ok. Pisimmät päiväunet tuppaa olemaan 2x tunnin pätkät, mutta olennaista onkin se, että vauvan saa uudelleen unille unisyklin jälkeen. Välillä on onnistunut, välillä ei. Päivän kolmannet unet on kaikista vaikeimmat, kun kotona on siihen aikaan melko rauhatonta. Olen välillä nukuttanut ulos ja nyt sairastellessa jäivät välillä kokonaan nukkumatta jne. jne. Nämä iltaunet on selvä kehittämisen paikka, mutta toisaalta myös unet jotka tulevat jäämään ensimmäisenä pois.

Nukkumispaikka

Tähän liittyen olen muistanut Teijan ohjeet, kuinka on tärkeää harjoitella päiväunilla nukkumista omassa sängyssä, vaikka vaunuissa nukkuisi paremmin. Esikoisen kanssa lenkkeilin vaunujen kanssa kaikki päiväunet läpeensä ja voin kertoa, että se oli pidemmän päälle kuluttavaa hommaa! 😀 MUTTA koska tykkään päivisin lenkkeillä (tai olla muutenkin päivisin liikenteessä), tulen toki olemaan päiväuniaikoja paljon vaunujen kanssa. Ajatus kuitenkin siinä, että päiväunia harjoitellaan säännöllisesti myös omassa sängyssä. Nuo päivän pisimmät unet onnistuvat parhaiten vaunuissa, mutta on onnistuneita kertoja tullut sängyssäkin.

vauvan 5kk unirytmi

Tässä vielä Teijalta saamani 5kk unirytmi, perustuen hormonaalisiin uni-ikkunoihin.

 • Ekat päiväunet 9.15-10
 • Pisimmät päiväunet 12.15-14.15
 • Kolmannet unet 16.30-17
 • Nukkumaan 19

Isoin muutos ja oikeasti jopa helpotus oli itselle tajuta noiden unisyöttöjen rajoittaminen tässä vaiheessa. Esikoisen kanssa yösyömiset eivät olleet missään vaiheessa näin ”iso haaste” ja lopetettiin ne kokonaan 6kk iässä. Tässä on myönnettävä, että olen pahasti lepsuillut nyt. 😀 Toinen helpotus ja iltojen pelastus on ollut nukkumaanmenon aikaistaminen. Pieni muutos, mutta iso vaikutus.

Tänään meillä on palattu ns. normaalirytmiin ja aletaan toteuttaa näitä uusia ohjeita tarkemmin. Ehkä eniten uudessa jännittää, miten yösyöttöjen määrä oikeasti vähenee (miten saan vauvan jatkamaan unia ilman syöttöä) nyt kun sairastelut alkaa olla takana. Muiden suhteen olen luottavaisin mielin. Kiitos Teijalle taas ohjeista ja palaan asiaan kuukauden päästä!

xx Laura

Juoksujalkaa Facebookissa & Instagramissa

5 kommenttia

 1. Salla kirjoitti:

  Moikka!

  Voi että on mielenkiintoista lukea näistä vauvan uniasioista. Minulla on tismalleen samanikäinen vauva, ja uniasiat pohdituttaa täälläkin. Kirjoittamasi vauvan yörytmi olisi voinut olla meidän yöunista, niin samanlainen näyttää olevan! Meillä yösyötöissä oltiin 3-4 kk iässä 2krt/yö, joskus jopa vain yhden kerran syötiin, mutta nykyään mennään tosiaan pääsääntöisesti kolmella syötöllä, toisinaan jopa neljällä. Neuvolassa olivat tyytyväisiä tähän, koska meidän neiti oli päättänyt tiputtaa painoansa 4-5 kk aikana, joten imetyksen tehostaminen myös yöaikaan oli hyvä. Nyt kun painoasiat ovat mallillaan, voisin kyllä mielenkiinnosta kokeilla tuosta yön toisesta syötöstä opetella pois. Päivärytmi meillä on kuin itsestään muodostunut ylläkuvatun kaltaiseksi, mutta nukutan kyllä pääsääntöisesti kaikki päiväunet vaunuissa. Sisällä päiväunet ovat yleensä vain sen yhden syklin mittaisia.

  Kiitos mielenkiintoisesta blogista, kirjoitat kiinnostavista asioista, koska vauva-arjen lisäksi myös juokseminen on lähellä sydäntäni 🙂

  • juoksujalkaa kirjoitti:

   Voi kiitos ihanasta kommentista, kiva kun tulit sen jättämään, lämmittää mieltä 🙂 Ja mahtava kuulla, jos osuu aiheet yksiin 🙂

   Yritin viime yönä tiputtaa yhden syötön pois ja sai kyllä ihan kunnolla tehdä hommia sen uudelleen nukuttamisen kanssa, ilman syöttöä. :/ Valvoin 02-03 välin, mutta viime yönä imetys meni 23, 04 ja aamulla 07. Muuten siis täydellinen, mutta tuo tunnin valvominen keskiyöllä tuntui viikolta 😀

   Meillä myös vaunuissa ois parempi ja mieluiten liikkuvissa. Siinä mielessä kiva, koska kuukauden päästä ajattelin valjastaa juoksurattaat iskuun 🙂 mutta tosiaan olishan se hyvä, jos nukkuis sängyssäkin muitakin noita pätkiä.

   Tsemppiä sinne vauva-arkeen ja juoksulenkeille myös!

 2. Yövalvoja kirjoitti:

  Mielenkiintoista lukea että en ole yksin tällaisten todella katkonaisten yöiden kanssa. Meillä neuvolassa sanottiin vain että tämä on nyt vain tällaista koita jaksaa, tämä kestää vain aikansa. Meillä on 5kk poika ja unet ovat nyt todella katkonaisia. Rintaruokinta on loppunut jo 2kk ikäisenä, joten pullolla kun annan niin tiedän myös paljonko syö kerralla. Meillä mennään myös nukkumaan 19-20 simahtaa omaan sänkyyn pullon juotuaan ja tutti suuhun. Kylkiasento on meillä tullut parhaimmaksi asennoksi, liikkuu itse sitten selälleen. 23-24 on seuraava herääminen ja usein pulloa tarjoan. Joskus tutin etsiminen auttaa. Seuraava herääminen on 01-02.30 välillä. Jälleen ensin tutin etsintä ja nukkumaan. Saan itseni hyvään asentoon jälleen kitistään/itketään aikaa kulunut ehkä 30min. Pullon tarjonta. Sillä saan hiljaiseksi ja nukkumaan. Jälleen 03-04 herättään, tutti tai pullo. Jälleen nukutaan tutti suussa ja 05-07 ehkä nukutaan yhtä jaksoisesti. Viiden aikaan isän kello soi töihin heräämisen merkiksi, joka joskus herättää myös pojan sekä minut. Siinä mietin että jälleen on yksi valvottu yö alla. Jokaisella syöttö kerralla ei mene koko pulloa maitoa 160ml. Eikä ehkä puoliakaan. (Joskus yön aikana menee 300ml maitoa) Mahavaivoja meillä on ollut paljon ja nyt on vielä hampaita tulossa. Meillä on suuruusioperhe ja lapsia on nyt yhteensä 7. Eli päivisin pitäisi olla vielä aktiivinen muiden lasten kanssa. Mutta tämä on ehdottomasti viimeinen lapsi.

  • juoksujalkaa kirjoitti:

   Moikka! Kiitos kommentistasi ja pahoittelut, että vastaaminen on kestänyt näin kauan. Toivottavasti teillä on yöheräilyt helpottaneet, meillä ne meni kuukausi kuukaudelta paremmaksi, kun vaan jaksettiin luoda tuota unirytmiä. Heräily ja valvominen on ihan hirveän kuluttavaa ja neuvolasta PITÄISI saada muutakin apua kuin tuollainen toteamus. Meillä oli esikoinen helppo ja hyvä nukkuja, kuopuksen kanssa jouduttiin todella tehdä töitä, mutta se kannatti. Nyt yksivuotiaana nukkuu kuin unelma, joten ainakin sen verran uskallan todeta, että nukkumisen taito on mahdollista oppia.

   Valoa syksyyn,

   Laura

 3. Noora kirjoitti:

  Hei, ajattelin laittaa tähän kanssa oman tilanteen. Meillä vähän keskosena syntynyt nyt 5,5kk ja normaalipainoinen poika nukkunut aina suht hyvin. Tällä hetkellä ei öisin ole enää heräillyt vaan nukkuu ilta 19-20 aamu 6 asti. 6-7 maitoa 200ml ja nukkuu noin 9 asti. 10-11 maitoa 170ml + kiinteitä, sitten päikkäreille vaunuihin tunniksi. 13-14 maitoa 170ml + kiinteitä. Yritän pitkittää hereillä oloa että nukkuisi 15-17. Välillä nukkuu vain 16 asti. Klo 18 maissa maitoa 200ml + kiinteitä ja noin 19 maissa nukkumaan. Öisin ei ole tarvinnut tuttiakaan enää 2 viikkoon, ennen vähän heräili noin 3 aikaan mutta tutilla rauhottui. Nyt on alkanut hirveästi kyhnyttämään unissaan aivan pinniksen reunaan ja naama reunasuojaa vasten. Todella levotonta välillä uni 19-23 välillä oudoissa asennoissa. Ja nyt päätti ensimmäistä kertaa myös kääntyä selältä mahalleen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *