Hae
Juoksujalkaa

Vauvan 6 kk unirytmi – nyt ei lipsuta enää!

Vauva täytti puoli vuotta ja muutama teistä ehtikin jo kysellä blogipostausta vauvan 6kk unirytmistä. Päivitettiin se taas muutamaa päivää ennen juhlapäivää Uneksija.fi Teijan kanssa. Ensi alkuun katsotaan, miten 5kk ohjeet otettiin käyttöön ja miten viime kuukauden yöt sujuivat.

Alkuun silloisten sairastelujen jälkeen homma lähti käyntiin tosi hyvin. Siihen sattui vielä sopivasti sauma, kun esikoinen oli hiihtolomalla mummilla ja vaarilla, joten saimme mennä 100% vauvan rytmillä. Näin jälkikäteen muisteltuna, pari ekaa viikkoa meni kuin oppikirjasta unien suhteen. Sain myös muutamana yönä jätettyä tuon yhden yösyötön pois ja muutenkin syöttövälit alkoivat yöllä venyä. Siitä eteenpäin ei mennytkään sitten yhtä hyvin. 🙂

Etenkin 5 kk viimeisen viikon vauva alkoi herätä järjestelmällisesti klo 05. Ja täysin virkeillä silmillä. Jaksoi virkeänä noin seitsemään ja aloitti uniähinä itkun siinä vaiheessa. Siinä olikin tekemistä, että sai venytettyä tuonne 9.15 ennen ensimmäisiä unia. Eipä onnistunut juuri koskaan. Vauva nukahti ihan käsiin 8.30-9.00 maissa.

Teijan kysellessä imetys- ja uniasioista, huomasin aika nopeasti itsekin, mitä oli taas jälleen kerran käynyt. Olimme lipsuneet. 😀 Vaivihkaa vauvan nukkumaanmeno oli siirtynyt 19.20-19.50 välille ja vaikka hän nukahti silloin itsekseen helposti, tämä näkyi aikaisissa aamuissa. Se kostautui aamun ekoissa päikkäreillä, jotka alkoivat aikaisin ja venyivät pitkiksi ja sitä kautta seuraavat unet olivat lyhyet ja rauhattomat. Hän heräili ja harvoin nukkui putkeen enää tuota kahta tuntia. Viimeiset päiväunet taas venyivät ja illan nukkumaanmeno pitkittyi. Kierre oli valmis.

Kello 05 herätys ei ole normaalia kenellekään ja taas kerran oli otettava härkää sarvista.

Tässä vaiheessa en enää ollut yön kahdesta imetyskerrasta edes huolissani, haluttiin vaan nukkua – edes kuuteen. Ei muuta kuin kello käteen ja ei mitään vaiheittaista siirtymistä tiukkoihin aikoihin vaan uniajat minuutilleen kellon kanssa kohdilleen. Teija puuttui tähän melko tiukasti ja myös siihen, että herätys, jos unet meinaa venyä.

Vauvan 6 kk unirytmi

Tässä Teijalta saamani 6 kk unirytmi, joka perustuu siis hormonaalisiin uni-ikkunoihin.

 • Ekat päiväunet 9.30-10
 • Pisimmät päiväunet 12.15/12.30 -> 2h
 • Kolmannet unet 16.30-17
 • Nukkumaan 19

Nyt kun tätä katson, ei tässä ohjeistuksessa ole kovin isoja muutoksia edelliseen kuukauteen. Mutta me lipsuttiin! Alettiin jo pikku hiljaa taas uskoa siihen, että meidän vauvalle onkin parempi aika mennä myöhempään nukkumaan ja nukkua päiväunet eri aikaan ja vähän pidempään, kunnes kävi tämä totaalikatastrofi. 😀

Ainoa, mistä olen erittäin tyytyväinen on se, että tätä hullunmyllyä ei ehtinyt jatkua kuin reilun viikon ja nyt tätä kirjoittaessa voin todeta, että uniasiat ovat mallillaan. Herätys meillä on nyt klo 07, ekat päiväunet menee tosi hyvin, vaikkakin viimeinen puoli tuntia vauva on jo selvästi väsynyt ja hänet täytyy lähes aina herättää niiltä. Nämä hän nukkuu oikeastaan aina omassa sängyssä (tätä Teija painotti myös). Päivisin sängyssä nukkuminen tukee yöheräämisiä pois ja myös aikaisia aamuja. Nyt on nukkunut pitkät päiväunet rauhassa, välillä vaunuissa ulkona, välillä omassa sängyssä. Illan pikapäikkäreiltä täytyy lähes aina herätellä, mutta iltavalmistelut aloitetaan jo ennen puolta seitsemää ja sänkyyn lasken minuutilleen seitsemältä.

imetys/ ruuat

Aloitettiin kiinteiden maistelu pari viikkoa ennen 6 kk, kun ajattelin tämän tuovan helpotusta yöuniin. No ei se ihan niin mennyt, mutta ruokaa menee tällä hetkellä jo melko kivasti. Aamupuuro, lounas, välipala ja iltapuuro. Tyttö syö hyvin ja söisi enemmän kuin ollaan annettu. Oikein suu auki odottaa seuraavaa lusikallista. 🙂 Imetys on aina ennen ruokaa. Yöimetykset menevät tällä hetkellä klo 23, 03, 05, 07 eli nuo kaksi imetystä on ns. keskellä yötä. Tuolloin aiemmin heräsi siis klo 05 imetykseen, eikä enää nukahtanut.

Yksi iso, konkreettinen muutos Teijalta oli puuttuminen imetyksiin. Nyt ei edes mietitty noita imetysmääriä (jotka ei tällä hetkellä juurikaan vaivaa, koska imetyksen jälkeen unet jatkuu heti) vaan puututtiin muuhun. Iltaimetys aina alhaalla olohuoneessa eli ei pimeässä makkarissa. Tämä siis puoli seitsemän jälkeen. Näin olin useimmiten menetellyt. Aamun ensimmäinen imetys (meillä nykyään n. klo 07) aina alhaalla ja valot päällä. Jos herää aiemmin, mies on vienyt hänet alas, valot päälle, vaipanvaihtoon ja leikit käyntiin. Tässä on kyseessä ns. dramatic wake-up. Sitten vasta syöttö. Tämä oli uusi muutos meille ja otettiin se heti käyttöön.

Nyt ollaan menty minuutilleen tuon unirytmin mukaan ja vaikka se kuulostaa tosi tiukalta, se itse asiassa tuo enemmän vapautta. Tällä hetkellä ollaan tilanteeseen aika tyytyväisiä, kiitos taas Teijalle siitä. Toivotaan, että sama jatkuu. Palataan taas kuukauden päästä!

xx Laura

Juoksujalkaa Facebookissa & Instagramissa

7 kommenttia

 1. 6kk tytön äiti kirjoitti:

  Ihan huippu lukea näitä unijuttuja, kun itsellä samanikäinen tyttö. Kiitos näistä, on ollut apua meillekin! 🙂 Meilläkin pyritään olemaan tarkka tämän rytmityksen kanssa, mikä on tehnyt vauvan nukahtamisesta helppo ja nopeaa. Ongelmana tällä hetkellä on kuitenkin yöheräilyt niin, että vauva ei jatka uniaan itsenäisesti. Yleensä herää 23-24 välillä ja 03-04 välillä, jolloin imetytän ja jatkaa helpommin uniaan. Mutta muut heräilyt olen yrittänyt odottaa, että nukahtaisiko vauva uneen takaisin itsekseen, toisinaan käy viemässä tutin ja yritän rauhoitella. Imetystäkin olen kokeillut, mutta ei huoli rintaa kuin kaksi kertaa yössä, ei siis herää nälkään. En sitten tiedä, olisiko näissä tilanteissa hyvä antaa vauvan vaan olla sängyssään ja toivoa, että nukahtaisi itsekseen vai kannattaako näihin puuttua jollain konstilla. Voisiko näihin saada mitään vinkkejä? 🙂

 2. juoksujalkaa kirjoitti:

  Moikka! Kiva kuulla että on ollut apua 🙂 Meillä on välillä tätä samaa, ei joka yö, mutta esim viime yönä hyssyttelin 01-02 välin. Tämä siksikin haastavaa, kun pelkään aina että esikoinen herää huoneestaan vauvan kitinöihin. Ainakin omaan korvaan kuulostaa keskiyöllä niin kovalta 😀 Pyysin uneksijalta vinkkejä tähän kysymykseesi ja hän lupasi tulla kommentoimaan 🙂

 3. Teija/Uneksija kirjoitti:

  Hei 6 kk tytön äiti. On tosi normaalia, että vauva herää muuhunkin kuin nälkään, itseasiassa jokainen meistä (aikuisetkin) havahtuvat unisyklien välissä. Juju on juuri siinä mitä pohditkin – eli osaako vauva nukahtaa itse takaisin uneen (kun hänellä ei ole nälkä eikä ensin tarvitse maitoa).. Eli osaako vauva nukkumaan mennessään jo nukahtaa itsenäisesti vai avustetaanko illalla unille.. Ja sama sitten unisyklien välissä yöllä (ja myös päiväunilla).

  Vauvan ikä ja temperamentti vaikuttaa paljonkin: vastasyntyneellä toimii taputtelu ja hyssytys, mutta todennäköisimmin se ei enää 6 kk ikäisellä vauvalla toimi.

  Jos vauva osaa välillä nukahtaa itsenäisesti niin antaisin yöllä hänen hakea itse unta.. Varsinkin jos vauva ei itke (lujaa ja ns tunteellisesti) niin hän ei tarvitse apua.

  Toki kannattaa pohtia myös miksi vauva herää ”kunnolla” usein yön aikana? Onko huone pimeä? Onko lämpötila sopiva? Onko päiväunta liikaa tai liian vähän? Esimerkiksi yliväsynyt vauva heräilee usein yön aikana paljon.

  Anna ihmeessä vauvan kokeilla itse, että pystyykö löytämään unen uudelleen itse. ?

 4. 6kk tytön äiti kirjoitti:

  Voi kiitos!? Meillä vauva nukkuu yksin huoneessaan, niin ei ole tuota samaa painetta lisäksi, että muutkin heräs kuin äiti. Isä on niin sikiuninen, että häntä ei paljoa vauvan valvominen häiritse.?Mutta on se melko raskasta keskellä yötä valvoskella, kun ei sitten aamulla jaksaisi nousta ylös.. Jospa tähän löytyisi joku vinkki?

 5. 6kk tytön äiti kirjoitti:

  Kiitos paljon Teija nopeasta vastauksesta!

  Meidän tyttö nukahtaa itse ilman apuja yleensä melko nopeasti ja rauhallisesti sekä päivä- ja yöunille. Siksi olenkin miettinyt, että miksi ei kuitenkaan yöllä herätessään osaa nukahtaa takaisin uneen itse. Päivärytmi sujuu useimmiten tämän sinun antaman unirytmin mukaan (kiitos taas siitäkin!), mutta nukkumaanmeno usein venyy 19:30-20 välille. Ehkä siellä voisi olla korjaamisen varaa ainakin…

  Päiväunta tulee tällä hetkellä tavallisesti se 2,5-3h, riippuen nukahtaako pisimmillä unilla uudelleen, jos herää. Toisinaan joudun herättelemään unilta niin, että tyttö ei kovin siitä ilostu, mutta kunnolla herättyään kuitenkin normaalisti taas on energiaa. Voikohan olla, että päiväunen tarpeen määrä vaihtelee vauvojen kohdalla paljonkin ja olisiko välillä parempi antaa nukkua pidempään, jos näyttää kovin väsyneeltä.

  Olen myös miettinyt tuota valaistuksen määrää, että voisikohan vauva yöllä herätessään säikähtää, kun on ihan pimeää? Vauva tuntui heräilevän vielä enemmän nukkuessaan huoneessa, jossa on pimennysverhot.

  Mutta nyt uskallan antaa tytön ensi yönä hakea unta pidempään itse, ennenkuin ryntään paikalle. 🙂

 6. Marika kirjoitti:

  Onkohan mikä syynä että nuo lyhimmät unet on kestoltaan vain 30 min? Meillä unisykli on 45min ja tuntuisi kovin epäloogiselta herättää kesken unisyklin näissä lyhyissä unissa?

  • juoksujalkaa kirjoitti:

   Itsehän en ole uniasiantuntija 😅 mutta ymmärsin unikonsultilta, että ainakin noiden aamun ekojen unien lyhyys on se että jos lapsella on kovin aikaiset aamut ja sitten pääsee ekoille päiväunille a) joko liian aikaisin tai b) ne on liian pitkät, se entisestään ruokkii aikaisia aamuja. Koska lapsi tottuu siihen, että kohta pääsee jo ekoille unille. 🙂 Meillä oli käytössä siis lyhyt-pitkä-lyhyt päiväuni -malli, olen ymmärtänyt että on olemassa myös ns. medium-medium unimalli, jolloin nukutaan kahdet pidemmät päiväunet. Tässä mallissa myös nuo illan viimeiset unet jätetään ekana pois ja niitä aletaan lyhentää ekana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *