Hae
Juoksujalkaa

Vauvan 7 kk unirytmi – yösyötöistä eroon?

Vauvan 7 kk unirytmi -teksti tulee hieman jälkijunassa, täällä tuli vauvalla jo viikko sitten mittariin 7 kk. Mihin tämä aika menee? Tuntuu, että kuopuksen kanssa aika rientää vielä nopeampaa kuin esikoisen, vai onko se vaan tämä muuttunut arki? Oli miten oli, on aika kurkistaa 7kk vauvan uniin ja mitä uutta kuukaudessa on taas tapahtunut!

Vinkeistä ja asiantuntija-avusta saan kiittää taas unikonsultti Teijaa (Uneksija.fi), jonka puoleen on tullut ”muutaman kerran” käännyttyä tämänkin kuukauden aikana…

Vauvan 7 kk unirytmi – mitä muutoksia edelliseen?

Uusille lukijoille tiedoksi, että olen kirjoittanut alkaen 4 kk vauvan unirytmeistä ja ajatuksena on jatkaa ainakin vuoden ikäiseksi päivityksiä. Kaikki tekstit löytyvät esimerkiksi hakusanalla ’vauvan unirytmi’.

Edellisessä tekstissä alkaen otettiin niskasta itseämme kiinni ja siitä lähtien ollaankin toimittu kunnon kellokalleina unien kanssa. Ollaan tehty minuutilleen, kuten ohjeistus on. 🙂 No, sehän auttoi tietysti! Enää ei ole ollut klo 05 herätyksiä meidän huushollissa ja muutaman kerran ollaan iloisesti nukuttu seitsemään. Yleisimmäksi heräämisajaksi vauvalle on vakioitunut klo 6.20. Toivoin, että saataisiin nukkua edes kuuteen ja näin on käynyt. Nälkä toki kasvaa syödessä ja nyt toiveet olisi siellä klo 07. 😀

Yksi konkreettinen muutos tehtiin 7 kk kohdalla päiväuniin eli ollaan jättämässä kolmannet unet pois. Teijan ohjeistuksella annetaan vauvan nukkua vielä 10 minuutin tirsat klo 16.30-16.40. Nämä jäänee kokonaan pois lähipäivien aikana. Aamun 9.30-10 uni on ennallaan sekä lounasunet klo 12.30-14.30 ja yöunille klo 19.

Yösyötöistä eroon?

Tällä kertaa Teija kuitenkin puuttui tarkemmin yösyöttöihin. Meillä oli jo itselle merkitty pääsiäiseksi kalenteriin yösyöttöjen poisjättäminen, mutta se siirtyi, kun epäiltiin hampaiden tuloa lisääntyneen kitinän myötä. No, hampaita ei ole näkynyt vieläkään, joten on aika ottaa tarkasteluun yösyötöt tai enemmänkin syöttämättä jättäminen.

Tällä hetkellä vauva syö klo 22.30-23 välillä, kun menen itse nukkumaan sekä toisen kerran klo 03-04 välillä. Aiemmin vaivannut klo 01 imetys ollaan saatu Teijan ohjein jätettyä kokonaan pois sekä aikaistettua klo 05 syöttö kolmen-neljän välille. Tämä oli olennainen ja hyvä muutos, koska aiemman klo 05 syötön jälkeen vauva oli jo nukkunut selvästi riittämiin, eikä saanut enää nukuttua. Muutoksen jälkeen imetys on ollut klo 03-04 välillä ja vauva (ja vanhemmat) on siitä vielä jatkanut uniaan.

Nyt kuitenkin Teijan ohjeistuksen mukaan lähdetään jättämään yösyöttöä kokonaan pois, puskemalla sitä 30 minuuttia eteenpäin kerrallaan. Kirjoitin tämän tekstin tähän asti eilen ja viime yönä vähän vahingossa toteutin jo Uneksijan ohjetta, vaikka oli tarkoitus aloittaa vasta viikonloppuna, kun mieskin saa olla vapaalla.

Viime yö

Menin nukkumaan jo klo 22 (normaalin 22.30-23 sijaan). Vauva ei herännyt vaan eka syöttö oli klo 00.15. Syöttö ja molemmat takaisin unille (onneksi mun unenlahjat on tätä luokkaa, enkä joudu valvomaan minuuttiakaan ylimääräistä!). Vauva heräsi seuraavan kerran klo 05 ja alkoi jutella ”kirkkain silmin” sängyssään. Muistin Teijan ohjeen ja päätin testata saman tien 30 min viivyttelyä, jonka mukaan syöttö vasta 30 min jälkeen, jos itku jatkuu. Jos vauva taas nukahtaa esim 5.20, mutta herää uudelleen vaikka 5.45, syöttö heti. No vauva valvoi ja kitisi 5.30 asti, jolloin syötin. Sen jälkeen molemmat nukahdettiin, mitä ei yleensä vauvan osalta tapahdu ikinä!

Ensi yönä jatketaan ja tavoite on puskea syöttö klo 06. Jos toisena yönä vauva nukkuu itse esim. 6.20 asti, niin se on myös seuraavan yön tavoite – eli enää ei mennä taaksepäin.

Meidän vauva syö 5 kertaa päivässä kiinteitä ja maidot päälle, joten saa ihan riittävästi ruokaa. Yösyötöistä on tullut enemmänkin tapa ja kaikki aiemmat muutokset niin syöttöihin kuin uniin ovat onnistuneet käden käänteessä. Tuntuu, että koko unihomma on niin paljon vaikeampaa toisen lapsen kanssa.  Esikoisen kanssa hoidettiin tämä hienosti pois alta ja saatiin palkinnoksi täydet yöunet! Tällä hetkellä on arjessa sen verran monta liikkuvaa osaa ja täysi keskittyminen pelkästään vauvan uniin ei ole mahdollista. Mutta nyt tuntuu taas siltä, että viime yön jälkeen olen itsekin valmiimpi ”luopumaan” yösyötöistä.

Palataan taas 8 kk kohdalla, miten ollaan onnistuttu! 😉

p.s. Ota uneksija.fi -Instagram seurantaan! Siellä on paljon konkreettisia neuvoja ja tulossa mm. livelähetys aikaisista aamuista.

xx Laura

Juoksujalkaa Facebookissa & Instagramissa

2 kommenttia

  1. Veera kirjoitti:

    Kuullostaa hyvältä!! Jaksaako vauva tonne 9.30 asti jos heräö 6.20? 🙂

    • juoksujalkaa kirjoitti:

      Yleensä viimeistään klo 09 on jo tosi väsynyt. Mutta sitten sinnitellään se viimenen puolituntia ? nukahtaa päikyille heti ja usein joudutaan niiltä myös herättää puolen tunnin jälkeen. Mutta sitten nukkuu myös lounasunet tosi hyvin ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *