Hae
Juoksujalkaa

Vauvan 8 kk unirytmi: takaisin lähtöruutuun!

Viime perjantaina tuli vauvalla 8 kk mittariin ja on aika taas tarkastella vauvan unirytmiä! Viitaten aiempaan blogikirjoitukseen, voidaan sen suhteen samantien kelata takaisin lähtöruutuun. 😉 Mitä on kuukaudessa tapahtunut vauvan unille ja miltä näyttää vauvan 8 kk unirytmi tällä hetkellä? Lähdimme rohkeasti jättämään yösyöttöjä pois ja pitämään unikoulua 7 kk kohdalla, mutta kolmannen yön jälkeen vihelsin pelin poikki. MIksi? Palataanpa hieman taaksepäin ennen vauvan 8 kk unitilannetta.

unikoulun ensimmäinen yritys

Tätäkin kuukautta on vauhdittanut lukuisat viestit Uneksijan kanssa. Vielä maininta, että tämä ei ole kaupallinen yhteistyö, kunhan olemme Instagramin kautta alkaneet viestitellä ja onneksi niin, sillä olen saanut valtavasti apua uniasioihin ja niitä halunnut myös teille jakaa. Uneksija.fi palvelut ovat aukeamassa kesäkuun alussa ja voin lämpimästi suositella, jos tarvitset apua uniasioihin. Myös Uneksijan Instagramista löytyy päivittäin hyödyllistä uniasiaa.

Tässä kulkevat nyt käsikädessä unikoulu sekä yösyöttöjen poisjättäminen, jotka ei siis aina ole sama asia! Viestittelyjen lopputulemana päätimme jättää yösyötöt pois, pitämällä alkuyön syötön eli n. 22.30, kun menemme itse nukkumaan. Tämä on ollut aika, jolloin vauva on aina herännyt eli ei olla unisyöttöä tehty.

Ensimmäinen yö: vauva meni nukkumaan normaalisti klo 19, syötin 22.30, kun menin nukkumaan. Heräsi klo 02.30 ja siitä itki (välillä kovaa ja vähän rauhallisemmin) n. 04 asti. Alkuun yritin rauhoitella ja taputella sänkyyn, mutta kun itku yltyi, niin otin syliin. Nukkui klo 6.45 asti ja syöttö sitten vasta alakerrassa klo 07.

Toinen yö: vauva nukkumaan klo 19. Itse menin nukkumaan 22.30, mutta vauva heräsi ensimmäisen kerran vasta klo 02.22. En tietysti enää siinä ”iltamaitoa” antanut, vaan siitä alkoi 2h nukuttamistaistelu. Ei meinannut rauhottua millään vaan pyöri ja kitisi (varsinaista itkua oli ehkä ekat 15-20min). Lopulta nukahti ja aamulla heräsi klo 6.20. Tultiin alakertaan ja söi ihan hullun nälissään maitoa. Olin imettänyt illalla viimeisen kerran kuudelta ja oli syöny päälle iltapuuron.

Tässä vaiheessa sain Uneksijalta vinkin, että kannattaa vaihtaa viimeisen iltamaidon ja puuron paikkaa, jonka jälkeen olemme antaneet puuron ennen puolta seitsemää ja iltamaito juuri ennen nukkumaanmenoa. Tämä muutos tapahtui siis heti 7 kk jälkeen.

Kolmas yö: Nukkumaan klo 19, heräsi ekan kerran 01.15, mutta en antanu maitoa ja rauhottui ehkä n.10 minuutissa. Heräsi 05.22, eikä enää rauhottunut. Tultiin puoli kuuden jälkeen alakertaan ja syötin vaipanvaihdon jälkeen. Itki ja oli selvästi väsynyt ja söi niinkuin ei olisi koskaan saanu ruokaa. 🙂

Tässä vaiheessa Uneksija vahvisti oman ajatukseni, joka oli tullut aika selkeäksi kolmen yön aikana: vauva tarvitsee tässä vaiheessa vielä yhden yösyötön. Kuulin myös, että usein klo 5 herätyksen syynä on alhainen verensokeri /nälkä/ tai kylmä kun ruumiinlämpö laskee. Jos näistä joku häiritsee paljon, niin vauva ei pysty enää nukahtamaan. Lisäksi se tosiasia, että jotkut vauvat tarvitsevat yhden yösyötön jopa 9 kk asti.

Oli aika vaihtaa taktiikkaa ja otettiin mukaan yksi yösyöttö ja homma rullasikin pari viikkoa suht mukavasti.

unikoulun toinen yritys

Kolmannet päiväunet jätettiin n. 7kk puolivälissä pois (alkuun lyhennettiin ja pariksi viikoksi ja lopulta jätettiin kokonaan pois), mikä varmasti osaltaan saattoi sekoittaa pakkaa. Vauvan 8 kk unirytmi on nyt: aamun ekat unet (9.30-10) sekä lounasunet (12.30-14/ 14.30) ovat olleet kunnossa ja nehän pysyvät samoina jatkossakin. Nukkuu ekat unet pääosin ulkona ja pitkät unet sängyssään.

Noin viikko ennen vauvan 8 kk päivää tilanne taas eskaloitui, kun sekä yöllä että päivällä oli tyytymätöntä touhua. Syy selvisi pian, sillä vauvalle oli vihdoin pukannut läpi 2 alahammasta, joita oltiin kiristelty ihan kunnolla jo pitkään. Hampaiden puhkeamisen jälkeen saatiin huomattavasti leppoisampi vauva takaisin ja oli aika unikoulun toinen yritys.

Nyt kun tätä tekstiä kirjoitan, unikoulua on 5 yötä takana. Syliin/ sänkyyn metodilla ollaan pääosin menty. Tai mies ja vauva on mennyt, sillä itse olen muuttanut pojan makkariin. 😀

Yösyötöt ovat jääneet pois, jätettiin ne nyt kerralla kaikki ja nyt saa maidon nukkumaan mennessä ennen klo 19 ja seuraavan kerran aamulla, mutta vasta puuron jälkeen. Vauva syö kiinteitä 5 kertaa päivässä ja maidot päälle. Enää ei ole nälkäinen heti herättyään. Öisin on ollut hereillä n. 45 minuuttia (+muutamat tutin laitot), mutta nukkunut 07 saakka (kahtena viime aamuna herätetty 7.15). Kahtena yönä on nukkunut läpi yön ilman pitkää herätystä, mutta silloin herännyt aamuun jo kuuden jälkeen.

Nyt jatketaan sinnikkäästi valitsemallamme tiellä, sillä tyttö on vaikuttanut niin paljon aurinkoisemmalta ja pirteämmältä. Yösyöttöjen poisjättäminen sujui meillä tässä vaiheessa melko helposti ja vaivattomasti, onneksi otettiin aikalisä niiden suhteen, oli se sitten hampaista tai ikävaiheesta johtuvaa. Nyt toiveena on, että tuo yön pitkä herääminen jäisi lopullisesti pois ja yritetään pitää mielessä, että uniasiat on todellakin opittuja juttuja.

Palataanpa taas kuukauden päästä vauvan uniasioihin!

xx Laura

Juoksujalkaa Facebookissa & Instagramissa

6 kommenttia

 1. Vertti kirjoitti:

  Vauva jaksaa hyvin olla hereillä 14-19? Itseäni mietityttää 6kk rytmi…? Tuntuu välillä vaikelta tämä ?

  • juoksujalkaa kirjoitti:

   Vauva nukkuu pääosin 14.30 asti päikyt ja on unessa viimeistään klo 19. Jaksaa hyvin tuon pätkän, siksi jätettiin kolmannet päiväunet pois. Kolmannet unet klo 16.30-17 oli meillä käytössä yli 7kk asti ja lyheni aluksi varttiin ja lopuksi 10minuuttiin, ennenkuin jätettiin kokonaan pois.

 2. Heli kirjoitti:

  Hei! Onko klo 19 maitosyöttö jo pimeässä makkarissa ja kaikkien iltarutiinien jälkeen? Meilläkin suunnitelmissa 7kk vauvan viimeisen yösyönnin poisjättö, ja maito on tähän asti saatu ennen iltapuuroa. 🙂

  • juoksujalkaa kirjoitti:

   Moikka! Joo iltasyöttö puuron jälkeen pimeässä makkarissa 🙂 Kuitenkin niin, ettei nukahda, mutta sen jälkeen lasken sänkyyn ja poistun pikana paikalta. Jää sinne hetkeksi pelaamaan tuttien kanssa, mutta yleensä nukahtaa alle 5min, ainakin nykyään (vauva nyt 10kk) :).

 3. Heli kirjoitti:

  Ihan mielenkiinnosta, jos teillä sillon 9kk iässä jäi lounasunet syystä tai toisesta 1,5h eli heräsi klo 14, miten laitoitte yöunille? Meillä 9kk juuri jätti kolmanmet pois, mutta lounasunet pysyvät sitkeästi 1,5h suurin piirtein..näin ollen päättyvät jo klo 14. Sitten illasta tuleekin pitkä, ja jos yöunille laittaa klo 18 se tietää aikaista aamua..eli 5.30.

  • juoksujalkaa kirjoitti:

   Moikka! Me tehtiin niin, että jos heräsi klo 14, laitettiin nukkumaan klo 18.30. Aika hyvin aamusta venyi unet sitten sinne 06.30 saakka.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *