Hae
Juoksujalkaa

Vauvan 9 kk unirytmi: tyyntä ja myrskyä

Uniasioilla täällä taas! Kun yösyötöt jätettiin pois ja unikoulun jälkeinen elämä normalisoitui ajattelin, että onkohan tänne kuukauden kuluttua mitään uutta kirjoitettavaa. Kuinkas kävikään? Miltä näyttää meidän vauvan 9 kk unirytmi?
Alkuun on sanottava, että paljon ollaan menty uniasioissa eteenpäin. Yöheräämiset ovat tosiaan muutamia poikkeuksia lukuunottamatta jääneet, päivän pisimmät unet nukkuu omassa sängyssään vähintään 1,5 h, pääosin 2 h ja välillä herätellään, jos meinaa luisua liian pitkiksi. Iltaisin nukahtaa pääosin sänkyynsä itse, ilman mitään nukuttamisia.
Pari viikkoa viime blogikirjoituksesta myös aamu-unet rullasivat melko mukavasti, oli sellaista tasaisen tyyntä unien suhteen. Aamuherätykset siellä 6 pintaan, mikä on siis meille jo voitto, josta unelmoin klo 05 herätysten aikaan. Pyrimme menemään itsekin klo 22 nukkumaan, niin onhan siinä jo tullut nukuttua hyvät unet. 🙂
vauvan 9 kk unirytmi
Nyt kun tästä katsoo pari viikkoa taaksepäin, juuri ennen vauvan 9 kk virstanpylvästä, pitkän huokaisun saa aikaan mitkäs muutkaan kuin aikaiset aamuherätykset! Aamujen aikaistus tuli taas täysin puskista, koska samalla rytmillä ollaan jauhettu jo pitkä tovi ja merkkejä paremmasta oli jo. Nyt klo 5.20 tai 5.30 herätyksestä on tullut taas aika normaali. Vaikeinta kaikesta tekee se, että vauva juttelee sängyssään täysin virkeänä herätessään. Jaksaa touhuilla siellä n. puoli tuntia herätyksestä, jonka jälkeen alkaa protestoida toimettomana makaamista sen verran kovalla äänellä, että on parempi poistua alakertaan tai esikoinenkin alkaa hiippailla tuohon aikaan hereille.
Tätä kirjoittaessa vauva teki heti 9 kk päivänään poikkeuksen ja nukkui 19-06.15 yhdellä lyhyellä aamuyön klo viiden herätyksellä. Uni olisi jatkunut vielä tuostakin, mutta tällä kertaa isoveljeltä loppui uni ja hän tuli huoneeseen sen verran vauhdikkaasti, että kaikki heräsi. 😀
Tämä onkin isoin haaste: saada molemmat nukkumaan yhtä aikaa hyvin. Isoveli nukkuu normaalisti aina n. 07 asti täysillä unilla, paitsi tietysti silloin, kun tytöllä kerrankin unta riittäisi. Meidän vauvan uni on laadultaan tosi heikkoa ja hän herää heti, jos joku kolahtaa etenkin aamuyöllä. Myöskään vauvan unikoulu aamulla ei tunnu kovin helpolta toteuttaa, sillä naapurihuoneessa herätään takuuvarmasti, jos tuossa 6-7 aikaan alkaa liikaa meteliä kuulua.

Unirytmi

 • Aamu-unet 9.30-10 (nämä lähes aina rattaissa)
 • Lounasunet 12.30-14.30 (nämä nukkuu nykyään todella hyvin ja omassa sängyssä!)
 • Nukkumaan 18.45 (jos päiväunet jääneet lyhyiksi niin klo 18.30)
 • Herätys 05.20-06.20 välillä
Aikaisten aamujen suhteen ollaan mm. muutamaan otteeseen testattu aikaistaa nukkumaan menoa, mutta se johti vielä aikaisempiin aamuihin, jos se edes on enää mahdollista. Iso haaste on pitää vauveli hereillä ekoihin päikkäreihin saakka, että ei ihan nukahda käsiin. Nyt viimeinen puoli tuntia on aina tosi vaikea ja mielellään jatkaisi unia vielä klo 10 jälkeenkin. Olen ollut tuosta kuitenkin tosi tarkka ja antanut vaan säntilliset puolen tunnin unet 9.30-10.
Ruoka-asiat on kunnossa (syö 5 isoa ateriaa ja maidot päälle), makuuhuone on pimennetty ja kohina käytössä. Viileämpi makkari saisi toki olla näillä säillä, mutta ilmalämpöpumpusta huolimatta, meidän makuuhuone tuntuu koko talon kuumimmalta. Jos ovea voisi pitää auki, lämpötila olisi parempi, mutta silloin taas huone on huomattavasti valoisampi.
Pari asiaa on ollut itsellä mielessä, joita tekisi mieli testata: vartin myöhäisempää nukkumaanmenoaikaa (klo 19) tai siirtoa veljensä viileämpään huoneeseen. Uskaltaiskohan? 🙂
Jätä ihmeessä kommentti, jos keksit jonkun loistoidean. Nimittäin heti, kun kellonaika alkaa jatkuvasti kutosella (tai tietysti seiskalla), olen 100 % tyytyväinen uniasioihin.
Palataan!
xx Laura
Juoksujalkaa Facebookissa & Instagramissa

10 kommenttia

 1. Sanna kirjoitti:

  Kyllähän tuo aamu on liian aikainen hänellekin, jos häntä joutuu pitämään valveilla lähes väkisin ekoihin päikkäreihin ja jos mielellään nukkuisi pidempäänkin ekoja päikkyjä. Eli jotenkin pitäisi saada aamut pidemmiksi – oletteko minkäänlaista aamu-unikoulua pystyneet pitämään? Vauvahan tottuu nopeasti siihen, et hänet nostetaan ylös tiettyyn aikaan. Myöhäisempää nukkumaanmenoaikaa en ainakaan kokeilisi, koska hän on jo nyt selvästi väsynyt ja herännyt liian aikaisin. Myöhäisempi nukkumaanmenoaika johtaisi vain suurempaan yliväsymykseen, ja aamut varmaan aikaistuisi entisestään. Eri asia olisi, jos hän jaksaisi hyvin ekoihin päikkäreihin, silloin yöunen määrä olisi ollut riittävä.

  Aikaiset aamut on kai sellainen ”viimeinen vastus”, ja niiden selättämiseksi saa tehdä todella töitä. Mä varmaan yrittäisin keinolla millä hyvänsä pitää jonkinlaista aamu-unikoulua, mut ymmärrän kyllä, et se on hankalaa, kun on muitakin nukkujia talossa.

 2. juoksujalkaa kirjoitti:

  Kiitos kommentista ja hyvistä ajatuksista! Sepä tässä huolettaakin, kun herää täysin virkeänä silloin 05 jälkeen ja jaksaa suht hyvin sinne yhdeksään asti. Mutta sitten silmät alkaa lupsahdella. Ainoa vaan mikä sai miettimään ns koko rytmin myöhäistämistä, kun koitettiin jonkun aikaa laittaa aina jo 18.30 nukkumaan ja se ei auttanut aamuihin mitenkään, ehkä tosiaan vaan aikaisti aamuja entisestään. Esikoisen rytmi oli aikoinaan 20-21 nukkumaan ja nukkui ~8. On pitänyt sen unikoulusta (8kk) lähtien tähän päivään. Lapset on erilaisia ja aloin jo ajatella, että tässä aamujen konkurssissa on aika sama mitä kikkaa testaa. 😀 Tosin kuten sanoin, muut unet ovat kunnossa ja kikkailu kostautuu helposti sitten myös niissä. Aamun unikoulu olisi varmasti ratkaisu tähän, sen pitämistä ”vaikeuttaa” nyt tosiaan pojan vanhemman lapsen uni sekä vauvan nukkuminen vielä meidän huoneessa. Mutta joo, ehkä se myöhäistäminen ei nyt oo se juttu, 18.45 tuntuu vauvalle toimivan hyvin nukahtamisen kannalta. 🙂

 3. Sanna kirjoitti:

  Joo, jos tosiaan jaksais tosi virkeänä ekoihin päikkyihin saakka, niin silloinhan se ois merkki siitä, että yöunen määrä on riittävä, ja silloin voisi kokeilla nukkumaanmenon viivästyttämistä. Mulla on itsellä 6kk bebe, joka noin kuukausi sitten yritti heräillä siinä kuuden pintaan. Herätessään vaikutti pirteältä, mutta kun annoin jumppailla pedissään, viimeistään 45min kohdalla nukahti uusiksi. Herättelin sit 7.30 kohdalla. Sit pikku hiljaa alkoi tulla aamuja, että hän nukkuikin ilman tuota väliheräämistä 6.45-7.10 saakka. Mulla kyllä tätä työtä helpotti se, että hän nukkuu omassa huoneessaan, eli voin itse nukkua kun hän jumppaa ja herään sitten kun alkaa kähisemään ja pyytämään tuttia.

 4. juoksujalkaa kirjoitti:

  Nyt kolmen yön kokemuksella näyttäisi että kuumuus on ollutkin meillä suurin ongelma. Avattiin makkarin ovi ihan kunnolla ja viileys on päässy sisään. Aika paljon miellyttävämpää on ollut nukkua itelläkin 😀
  Tässä ”jännitettiin” valoisuutta, mutta ei ole vauvaa haitannut, koska on nukkunut nyt yhtä soittoa 19.45-> 6.10-6.50 välille! Toivottavasti tämä rytmi jatkuu, vaikka sen tähän kirjoitan… 🙂

 5. Ruokarytmistä kirjoitti:

  Hei,
  Miten rytmität tytön ruokailun? Meillä samantyylinen unirytmi, mutta vaikka kuinka yritän, en saa kuin 4 ruokailua päivään silloin kun herätään 7:ltä (7-8,11-12,15,18). Jos herätään 6 niin silloin ehtii aamuun lisätä yhden, eli 6,9,11.30,15,18

  • juoksujalkaa kirjoitti:

   Moikka! Meillä menee ruuat näin.

   Syö puuron 7.30 maissa ja päälle imetys, lounas n. klo 11.15 ja imetys ennen päikkäreitä 12.30. Välipala kun herää ~14.30, päivällinen 16.30 ja iltapuuro 18. Imetys just ennen nukkumaanmenoa.

 6. Katja kirjoitti:

  Moikka!

  MIkä teillä nyt unien tilanne? Onko rytmi jatkunut? Meillä vauva 10kk nukkuu about 18.45-6.10 (Sleepyn ja Uneksijan ohjeilla mennään). Jonkin verran uni-itkuja on, mutta vähemmän varsinaisia heräämisiä. Meillä on sellainen ”ongelma”, että mies kuorsaa niin kovasti, että joudun itse käyttämään korvatulppia. Lopputulemana on se, että en kuule kun vauva herää (omassa huoneessaan toisella puolen asuntoa) ja hän ei lainkaan itke, vaan leikkii tuteillaan klo 7 asti joka aamu. Eli minun on mahdotonta yrittää saada hänet nukkumaan klo 7 asti, koska hän ei itke. Huoneeseen ei mennä, mutta iloinen leikkiminen sieltä kuuluu ja itse en saa nukuttua. Muutenkin heräilen itse klo 4 alkaen odottaen vauvan ääntelyä. Tosi vaikea rentoutua. Jos tosiaan laitan korvatulpat, niin en kuule vauvan heräämistä ja tämä on tälläiselle kontrolli-ihmiselle erittäin vaikeaa hyväksyä. 😀

 7. juoksujalkaa kirjoitti:

  Moikka! Kiitos kommentista 🙂
  Yöt menee meilläkin pääosin tuolla rytmillä 18.45-06(-6.20). Onneksi on saatu myöhäistettyä aamua edes tuon verran, mutta heräämisen jälkeen ei nuku sitten millään enää. Aloittaa aika kovan juttelun ja tuteilla leikkimisen ja viimeistään puoli 7 alkaa komentamaan meitä ylös 😀 pakko silloin nousta, koska pelkään isoveljen heräävän. Nyt hän on saanut nukkua rauhassa ainakin 07 asti. Parempi siis jatkaa vauvan kanssa vielä samassa huoneessa.

 8. Emilia kirjoitti:

  Hmm. Hämmentävää lukea näin puolivuotiaan. todella vähäunisen vauvan äitinä, miten paljon teillä (ja ilmeisesti myös muilla kommentoijilla) nukutaan. Meidän neiti nukkuu vuorokaudessa _yhteensä_ noin (10-)11 h. ? Vauva vaikuttaa hereillä ollessaan pirteältä ja iloiselta ja kehittyy hyvin, joten olen siinä käsityksessä/uskossa/luulossa, että hän saa tarpeeksi unta, enkä jaksa uskoa, että hän nukkuisi vuorokaudessa unirytmejä tms. fiksaamalla ainakaan merkittävästi enempää, mutta olenko väärässä? Taivas kyllä aukeaisi, jos unta saataisiin tähän taloon lisää, sillä omaa aikaa ei näillä unilla tällä äidillä ole. Päiväunet ovat järjestäen todella lyhyitä (30 min.) nekin, ja osa tästä ajasta on nukutusta.

  Kehuttu ”unineuvoja” on tulossa meille onneksi loppukuusta (hieman muusta syystä, mutta samalla toki käsitellään kaikkea), mutta kiinnostaisi kyllä kuulla teiltä muilta, onko jossakin taloudessa saatu hyvien neuvojen ja uusien tottumusten avulla vauvan unimäärää oikeasti reippaasti nostettua? Itse keinoistakin saa toki halutessaan kertoa.

 9. juoksujalkaa kirjoitti:

  Moikka! Kiitos kommentista 🙂 en oo mikään uniasiantuntija, joten en osaa neuvoa tarkemmin, mutta aiemmista teksteistäni löytyy tuo puolivuotiaan unirytmi, johon olen saanut apua unikonsultilta.

  Meille oli apua niistä neuvoista, ollaan saatu päivää paremmin rytmitettyä ja tosiaan vauva nukkuu 1,5-2h unet joka päivä. Unikonsultilla oli tosi hyviä pieniä konkreettisia neuvoja, joiden avulla saatiin myös klo 05 herätyksiä hivutettua myöhäisemmiksi ja siellä ne on pysyneet. Myös unikouluun saatiin hyvät ja yksilölliset vinkit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *