Hae
Juoksujalkaa

Vauvan 10 kk unirytmi: hampaiden kiristelyjen kautta voittoon

En voi uskoa, että vauva täytti tällä viikolla 10 kk! Jos esikoisen vauva-aika meni nopeasti, niin tämä toinen vauvavuosi on mennyt yhdessä hujauksessa. Nyt on taas aika tarkastella tämän hetken unitilannetta ja näin sitä kuvaisin. Vauvan 10 kk unirytmi: hampaiden kiristelyjen kautta voittoon. Tämä on se, mikä jää tästä kuukaudesta mieleen, MUTTA täällä on nukuttu kesän aikana useasti ”pommiin”.

Vauvan 10 kk unirytmi: hampaiden kiristelyjen kautta voittoon

Viime kirjoituksesta lähtien hyvien unien metsästys on jatkunut ja hyvällä tiellä ollaan! Kesän kuumuus aiheutti hieman haasteita alkuun, mutta paikkailtiin niitä sitä mukaa, kun niitä eteen tuli. Hankittiin mm. yläkerran ikkunaan kuumuutta blokkaamaan kalvo, joka on ollut paras hankinta ilmalämpöpumpun ohella.

Kun näitä unitekstejä kuukausittain kirjoittelen, näistä saa sellaisen kuvan, että me ei täällä muuta mietitä kuin unia ja jännitetä niitä. 😀 Tilanne ei tietenkään ole niin vaan aina kerran kuussa kokoan ajatuksia tänne aina 1-vuotiaaksi asti, jos ja kun niistä on apua ja vertaistukea muillekin. Olen kirjoitellut näitä aina 4 kk vauvan unista lähtien.

Suurimpana haasteena tässä kuukaudessa tulee mieleen ylähampaiden puskeminen läpi. Niitä on kiristelty jo pidempään, mutta tämän kuukauden aikana ne vasta todella vaivasivat. Joitakin kuukausia sitten (en enää edes muista koska, oli alahampiden kiristelyä, mutta se oli pientä ylähampaiden rinnalla). Hassua, että esikoisen kanssa tämänkin suhteen muistan pari huonompaa yötä, kunnes huomattiin että hampaita oli tullut. Näissä(kin) siis on hyvin yksilöllisiä eroja.

Mutta niin vaan muutama päivä sitten pukkasi molemmat etuhampaat läpi! Nyt vauvalla on suussa neljä hienoa hammasta ja sitäkin valloittavampi hymy. 🙂

Kesän aikana muita muutoksia ovat tuoneet reissut ja nukkumiset muualla kuin kotona. Unipaikoista ollaan tehty pimeitä jätesäkkien tai muiden keinojen avulla ja lopulta aina hienosti on nukuttu. Kuten olen aiemminkin kertonut, kuopus on esikoiseen verrattuna todella herkkäuninen, esikoisen kanssa tämmöisiä erityisjärjestelyitä tai jännityksiä reissuilla ei ollut. Nyt on välillä jännitetty enemmän ja välillä mietitty, että menee miten menee, niin jotenkin se menee.

Vauvan 10 kk unirytmi:
  1. päiväunet 9.30-10
  2. päiväunet  12.30-14.30

Yöunille 18.45-19, herätys 06-07 välillä. Tämä rytmi on ollut jo pidempään, mutta ainoana muutoksena on aamujen myöhäistyminen.

Tuohon aamuherääminen on oikeastaan vakiintunut. Tässä kuussa painotus on ollut ehdottomasti enemmän klo 07 puolella ja ns. ”pommiin nukkuminen” on tapahtunut kuukauden aikana useasti! Ollaan posotettu 08 asti ja teki vauva myös nukkumisenkat tässä kuussa klo 08.30. Oikeastihan tämä ei ole mikään tavoittelun tai juhlan aihe vaan se tarkoittaa usein sitä, että loppupäivä joudutaan puljailemaan unien ja rytmien kanssa, mutta ah sitä hetkeä, kun saatiin kaikki nukkua ilman herätystä! 😀

Se on tullut myös tässä kuussa selväksi, että vauva nukkuu parhaiten pitkät päiväunet sisällä, ulkona ne jää tuntiin, tai maksimissaan 1,5h. Sisällä pimeästä ja viileästä ollaan välillä jouduttu jopa herättelemään 2 h jälkeen. Ekat päiväunet edelleen menee pääosin vaunuissa ja hellekeleillä onkin ollut mukava tehdä vaikka lenkki samalla, ennen keskipäivän kuumuutta.

Suurin muutos tehtiin 10 kk kunniaksi toissapäivänä. Siirrettiin nimittäin vauva isoveljen huoneeseen vihdoin nukkumaan. Vauva nukkui kahdella lyhyellä herätyksellä 07 asti ja isoveli 08. Seuraava yö meni samaan tapaan, joten tämä jos mikä on juhlimisen aihe!

Päivitetään nyt loppuun vielä imetystilanne, joka on tällä hetkellä vielä käynnissä. Syötöt aamulla puuron jälkeen, ennen päiväunia sekä illalla ennen nukkumaanmenoa.

xx Laura

Juoksujalkaa Facebookissa & Instagramissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *