Hae
Juoksujalkaa

Liikunnan sovittaminen arkeen – miten se onnistuu?

Kuukauden tauon jälkeen on aika palailla blogin pariin. Täällä on tapahtunut monenlaista treenirintamalla, joista tarkemmin lisää myöhemmin. Yksi alkusyksyn odotetuimmista jutuista oli ehdottomasti mun ja Monnan treeniviikonloppu Backbyn kartanolla. Vihdoin päästiin se pitämään ja saatiin mukaan ihan mahtavat osallistujat, yhteistyökumppanit, aurinkoinen keli sekä upeat puitteet. Tätä kaikkea voisi hehkuttaa vielä monilla lisäadjektiiveilla, mutta mennäänpä tarkemmin viikonlopun sisältöön. 🙂

Viikonloppu piti sisällään monipuolisia ulkotreenejä, mielen ja kehon hyvinvointia sekä luentoja. Monnan luento keskittyi pääosin kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin itsetunnon näkökulmasta ja mun luento lempiaiheestani: liikunnan sovittamisesta arkeen. Yritin sisällyttää esitykseen mahdollisimman paljon konkreettisia esimerkkejä ja kaikki ihan kokemuksia elävästä elämästä. 😀


liikunnan sovittaminen arkeen

Mun näkökulma on se, että jokaisella on viikossa 7 päivää, jossa jokaisessa on 24 tuntia aikaa. Se aika on jaettava eri ihmisillä eri asioiden kesken. On työtä, opiskelua, perhettä, omia, puolison ja lasten harrastuksia, kaupassa käyntiä ja muita menoja ja nukkuakin pitäisi ehtiä jossain välissä. Siinä tullaankin mun lempiaiheeseen eli suunnitteluun ja kalenterointiin! Kun menot on suunniteltu ja kirjattu ylös ja niistä on yhdessä sovittu, niistä on helpompi pitää kiinni. Silloin ei tarvitse myöskään kokea ”huonoa omaatuntoa” niistä, sillä ne ovat kaikille osapuolille näkyvillä. Silloin tarvitsee enää toteuttaa hyvin suunniteltu.

Puhuin myös paljon siitä, miten tärkeää on pitää tavoitteet realistisina ja suhteuttaa ne omaan sen hetkiseen elämäntilanteeseen. Itse esimerkiksi elän tällä hetkellä täysin perhe edellä pikkulapsiarjessa ja tavoittelen ihan erilaisia treenimääriä kuin vaikkapa kymmenen vuotta sitten. Oma aika on kortilla ja ovat välillä lyhyitä, välillä pidempiä. Mutta yhteistä niissä on, että oikeastaan aina niistä saa lisää virtaa ja jaksamista arkeen. Tiedän myös sen, että jossain vaiheessa omaa aikaa on taas enemmän.

Itsellä parhaiten toimii tällä hetkellä hyötyliikunnan hyödyntäminen, kotitreenit tai lenkin varrella tehdyt napakat lihaskuntotreenit. Pienemmänkin lapsen kasvaessa on kiva alkaa ulkoilla ja ”treenata” yhdessä ulkona. Tietenkään silloin ei voi hampaat irvessä toteuttaa omaa treenisuunnitelmaa. Myös lasten harrastusajat kannattaa hyödyntää treeneihin autolla suhaamisen sijaan – jos vain mahdollista.

Kaikessa pitää muistaa kuitenkin edetä pienistä tavoitteista kohti isompaa, on se sitten liikunnan lisääminen arkeen tai joku muu isompi asia. Jos kesän aikana liikunta on jäänyt vähemmälle, lähde tavoittelemaan syksyn alkaessa esimerkiksi kahta liikuntakertaa. Huom. ne eivät tarvitse olla tunnin mittaisia, että ne lasketaan. 😉 Ole armollinen, jos tavoite ei joka viikko täyty tai arki tulee vastaan. Keskity enemmänkin niihin onnistuneisiin viikkoihin ja juhli välietappeja!

Meidän viikonlopun aikana tuli osallistujille mahtavia ideoita liikunnan lisäämisestä omaan arkeen. Osallistujia oli hyvin eri elämäntilanteista, esimerkiksi osalla oli perhe, osalla ei lapsia ollenkaan. Silti samojen asioiden äärellä oltiin ja kun ajatuksia pääsee jakamaan ääneen isommalla porukalla, sieltä nousee hyviä oivalluksia.

Kiitos vielä kaikille mukana olleille! <3

xx Laura

*Viikonlopun tuotteet osallistujille jaettuihin give away -pusseihin saatu yhteistyökumppaneilta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *