Hae
Juoksujalkaa

Vauvan 11 kk unirytmi: Kulmahampaat suussa, rauha maassa!

Täältä pesee toiseksi viimeinen vauvan unipostaus! Ajatella, että vauvakuukausia on jäljellä enää yksi. Tätä tekstiä olikin helppo kirjoittaa, sillä kuukausi oli unien kannalta rauhallinen. Sitäkin siivitti kuitenkin hampaiden teko, joita vauva on mielestäni tehtaillut siitä 4 kk lähtien, jolloin näitä unijuttuja aloin blogiin kirjoittaa. 😀 No mutta tässä, vauvan 11 kk unirytmi: kulmahampaat suussa, rauha maassa!

Alkuun hän teki alahampaita, viime kuulumalla etuhampaita ja siitä noin viikon päästä puhkesivat läpi kulmahampaat. Kuusi hammasta suussa ja tosiaan sen jälkeen rauha laskeutui uniin. Uni oli tässä kuussa hyvin tasaista ”seitsemästä seitsemään” ja jos nukkumaan on käyty puoli seitsemältä, herätys tarkasti puoli seitsemältä.

Muutenkin tässä viimeisen kuukauden aikana on tullut selväksi, että meidän vauva alkaa olla aika kellontarkka. Jos ruoka- tai nukkumaanmenoaika alkaa lähestyä tai varsinkin myöhästyä, sen kyllä kuulee. Veljeensä tullut ja no, ehkä äitiinsä myös. 😀 Meille tämä on kuitenkin iso helpotus. Kun on säännöllinen rytmi vihdoin löytynyt, elämä on niin paljon helpompaa. Sitähän tässä on haettu!

Kun 11 kk tuli täyteen, alkoi näkyä myös muita lähestyvän vauvaiän loppuun liittyviä juttuja. Ensimmäiset päiväunet ovat alkaneet pikkuhiljaa vaikeutua ja niitä hän nukkuu välillä vartin, välillä puoli tuntia ja välillä ei ollenkaan. Silti lähes aina niiltä joudutaan herättämään. Toiset päikkärit ovat aina 1,5h – 2h ja kun aamu-unet ovat jääneet pari kertaa kokonaan pois pitkät päiväunet ovat venähtäneet yli kahteen tuntiin. En ole kuitenkaan valmis vielä jättämään ekoja päiväunia pois, lyhyenäkin ne auttavat. Isoveljellä ekat päiväunet tippuivat pois 13 kk iässä, juuri tarkistin asian. Olen molemmista lapsista kirjoitellut pääpointteja puhelimeen ekan vuoden aikana ylös, olipa hauska löytää tämä tieto muistiinpanojen syövereistä.

Myös seisomaan ja liikkeelle lähdön jälkeen tuli lyhyt, parin yön taantuma öihin tai lähinnä aamuöihin, mutta se meni onneksi nopeasti ohi. Syynä varmasti tähän oli se, että alettiin keskittyä vielä tarkemmin siihen, että vauva saa päivisin riittävästi liikuntaa. Täällä mennään jo pitkiä matkoja kärryn tai muun tuen kanssa ja välillä unohtuu hetkeksi seisomaan ilman tukea. Myös portaat kiinnostaa…

VAUVAN 11 KK UNIRYTMI:
  1. päiväunet 9.30/9.45-10 ulkona vaunuissa
  2. päiväunet  12.45-14.30/14.45 pääosin omassa sängyssä

Yöunille 18.30-18.45, herätys 6.30/07. Imetykset vielä käynnissä aamulla ja illalla. Ja hei pottatreenit, nekin on aloitettu jo tovi sitten! Enpäs olisi moista muistanutkaan nyt kuopuksen kohdalla, mutta muistiinpanoista selvisi sekin, että esikoisella ne oli jo hyvässä vauhdissa tässä vaiheessa. 😉

xx Laura

Seuraa myös Facebookissa & Instagramissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *