Hae
Juoksujalkaa

Kellojen siirto talviaikaan, miten käy yksivuotiaan unille?

Täällä minä taas uniasioilla heiii! Aika moni vanhempi on nyt varmaan saman asian edessä. Talviaikaan siirtyminen toi aamulla tunnin lisää nukkumisaikaa, paitsi niille joilla on lapsia, vai mitä? 😀 Kellot siirrettiin viime yönä talviaikaan, miten käy yksivuotiaan unille? 

yksivuotiaan unirytmi

Meidän yksivuotiaan unille meno ja herääminen on ollut jo niin pitkään mallillaan, että vähemmästäkin jännittää tällaiset siirtymät. Paitsi, että en tajunnut kyllä yhtään jännittää etukäteen tai alkanut muutenkaan tehdä mitään kikkailuja asian eteen. Eilen illalla laitoin ihan normisti unille klo 18.45 ja porskutti menemään aina klo 06.00 asti uutta aikaa. Tämähän olisi ollut kesäaikaan tasan se 07, joka on muinakin aamuina lähes vakio.

Siinä samassa päätin, että koko päivä vedetään kerralla ”uuden ajan” mukaisella rytmillä, aivan kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Ekoille päikyille siis laitoin uutta aikaa klo 09.30, joka on siis tuntia normaalia myöhemmin. Samoin pitkille päiväunille meni tätä aikaa klo 12.30 ja sillä tiellä ollaan. Iltaunille viimeistään kl0 19, riippuen toki päiväunilta heräämisajasta. Toivotaan, että tämä menisi tällä putkeen!

Huomasin tällä viikolla ainakin Uneksijan Instagramissa ohjeen, jolla talviaikaan siirtyminen voisi sujua helpommin. Neuvo meni niin, että tiistaista alkaen olisi alkanut myöhäistää 10 minuutilla kaikille unille menoa. Näin ollen myös unilta herääminen olisi siirtynyt saman verran eteenpäin. En kuitenkaan halunnut tuohon lähteä, koska täällä mentiin aikoinaan niin monta kuukautta kello kaulassa unien suhteen. On ollut melko vapauttavaa, kun ei tarvitse olla enää minuuttiaikataululla. Repäistiin laastari kerralla kellojen siirron suhteen ja toivotaan parasta. Muistettava kuitenkin on, että kyllähän kellojen siirtämiset vaikuttavat myös aikuisten uniin ja vireystasoon, joten ei se nyt vauvoilta/ lapsiltakaan voi robottimaisesti sujua. 

Toivon sikeitä unia joka perheeseen.

xx Laura   

p.s. Muut uniaiheiset tekstini löydät hakusanalla ’vauvan unirytmi’.

Juoksujalkaa myös Facebookissa & Instagramissa

6 kommenttia

 1. liisa_la kirjoitti:

  Ymmärsin, että Uneksijan ohjeet oli alle 1-vuotiaille tai herkästi häiriintyville yksilöille 🙂 Mitä isompi lapsi, sitä enemmän kestää valvomista! Mä luulen, että tuo teidän hyvä tilanne on seurausta siitä, että hänen ollessa pienempiä menitte vähän aikaa ”kello kaulassa” – ehkä se nyt palkitsee!

  • juoksujalkaa kirjoitti:

   Ne oli 1,5v asti 🙂 Mutta joo, näin mäkin uskon ja on se tosiaan jo nyt nähtykin ettei enää tarvitse olla minuutilleen aikataulussa.

 2. Jennyfer kirjoitti:

  Noel, 1 v 1 kk on herännyt koko pienen ikänsä aina kuudelta. Vähän ennen tai vähän yli, mutta keskimäärin aina kuudelta. Tänään, kiitos kellojen käännön, meidän aamu alkoi 4:40 ja päiväunirytmit ollut ihan sekaisin. Yleensä Noel on kyllä hanskannut hyvin kaikki poikkeukset ja yöunille mennyt päivän säädöistä huolimatta samaa aikaa. Niin toivoin käyvän tänäänkin. -Jenni / Jennyfer -blogi

  • juoksujalkaa kirjoitti:

   Enpäs tajunnutkaan, että meillähän on tismalleen saman ikäiset veijarit! 🙂 Toivotaan että teillä iltaunille meno sujuu ”normaalin mukaan”, on tämä aina pientä säätöä vaativa, niin aikuisilla kuin lapsillakin.

 3. Teija kirjoitti:

  Mahtavaa että teillä meni hyvin! Itseasiassa vielä jälkikäteen lueskeltuani asiasta lisää, 1v+ tosi hyvin nukkuvan vois vetää 30 min sykleissä. Mutta näemmä tuo tuntikin onnistui. Hieno kuulla 🙂 t: Teija/ Uneksija

  • juoksujalkaa kirjoitti:

   Katotaan nyt vielä miten tää yö menee ? Laitoin nukkumaan heti puolen jälkeen ja jäi hyvin, tosin äsken (19.02) kuului ääntä, mutta tais jatkaa unia. Toivotaan että onnistuis kerrasta näin, taidan itekin mennä kohta nukkumaan, päivä on ollu pitkä ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *