Hae
Juoksujalkaa
Kaupallinen yhteistyö

Turvallisia leluja pukinkonttiin

Kaupallinen yhteistyö: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (TUKES)

Meillä on selattu ahkeraan perinteiseen tapaan aina ennen joulua postiluukusta kolahtavaa suurta lelukirjaa. Aluksi sieltä ympyröitiin lähes joka sivulta joku lelu, mutta keskusteluiden jälkeen niitä on alkanut tippua pois ja ollaan saatu karsittua toivelelut yhden käden sormiin. Yksi yleisin keskustelun aihe 4-vuotiaan kanssa oli, miksi leluissa on ikäraja ja joissakin jopa 6+ tai 8+. Mitkä ovat turvallisia leluja pukinkonttiin?

Ihan syystä näitä keskusteluja ollaan käyty. Varsinkin alle 3-vuotiaiden lasten leluille on olemassa tiukemmat turvallisuusvaatimukset kuin isompien lasten leluille ja täten onkin erityisen tärkeää, että pienille lapsille ei osteta isojen leluja. Alle 3-vuotiaille tarkoitetuista leluissa ei saa olla eikä niistä saa irrota pieniä osia, joihin lapsi voi tukehtua. Pienten lasten lelujen on oltava erityisen lujia, ja niiden on kestettävä heittämistä ja hakkaamista hajoamatta. 

Itse myönnän olevani melkoinen ikärajatiukkis. Mielestäni ikärajat ovat lelujen kyljessä jostain syystä. On se sitten pienet irtoavat osat, mutta myös joku liian hurja/ pelottava asia, miksi ikärajoja on syytä noudattaa. Lisäksi kun 1-vuotiaan leikkejä seurailee, kaikki lelut päätyvät jossain vaiheessa tutkiskelua suuhun. Monet lelut on valmistettu muovista, joissa saattaa olla  terveydelle ja ympäristölle haitallisia aineita kuten ftalaatit ja bisfenoli A.

Meidän nuorimmainen ei vielä joululahjoista juurikaan perusta, mutta isoveljellä sen sijaan alkaa olla selvät sävelet. Suurin työ on hänen lelujen pitäminen pois 1-vuotiaan ulottuvilta, sillä nehän ne kummasti aina eniten kiinnostavat! Tätä ollaan onneksi nyt harjoiteltu jo vuosi ja tällä hetkellä hyvin harvoin tarvitsee enää muistuttaa esimerkiksi pienten legojen pikkuosien tipahteluista lattialle. 

turvallisia leluja pukinkonttiin

Suomessa TUKES valvoo lelujen turvallisuutta ja Tukesin sivuilta löytyy hyvät ohjeet turvallisiin lahjoihin. Tämä muutaman kohdan lista on hyvä lukea ennen joululahjaostoksia:

• Noudata ikäsuosituksia (Alle 3-vuotiaiden lasten leluille on olemassa tiukemmat turvallisuusvaatimukset ja siksi on erityisen tärkeää, että pienille lapsille ei osteta isojen leluja.)

• Käytä harkintaa, jos tilaat ulkomailta. Varmista, että tiedät mistä tilaat ja mihin voi tarvittaessa reklamoida Huom! .fi -loppu ei tarkoita aina suomalaista verkkokauppaa.

• Älä osta tuoteväärennöksiä! Onko oikeasti mahdollista, että parilla eurolla voi löytää useamman kympin lelun? Voiko kyseessä olla tosiaan sama lelu ja varsinkin turvallisuusvaatimukset täyttävä?

• Viranomainen ei tarkasta leluja ennakkoon, vaan turvallisuuden varmistaminen on valmistajan vastuulla. Myynnissä olevat lelut eivät siis ole testattu, tarkistettu ja hyväksytty viranomaisen toimesta. Viranomaiset tekevät tarkastuksia pienelle määrälle markkinoilla olevia leluja jälkijättöisesti ja riskiperusteisesti.

• Mikäli lelussa huomaa turvallisuuspuutteita, ilmoita asiasta aina ostopaikkaan ja Tukesiin ilmoituksella.

Muistilista joulupukin pikkuapulaisille

Tarkista, että tuotteessa tai sen pakkauksessa on:

  • CE-merkintä, valmistajan ja maahantuojan nimi sekä osoite.
  • Tarvittavat varoitukset ja käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi.
  • Pehmoleluissa pesu- ja hoito-ohjeet.

Lisäksi ikäraja ja tieto esimerkiksi sisältää pieniä osia, tukehtumisvaara tms. tietojen puuttuminen voi kertoa siitä, ettei lelun valmistaja tai maahantuoja tunne tuotteelle asetettuja velvollisuuksia lelujen turvallisuudesta. On myös huomattava, että vaikka lelu täyttäisi lain asettamat vaatimukset, väärin käytettynä se voi aiheuttaa vaaraa lapselle.

Tukesin sivuilla on hurjan hyvää tietoa niin leluihin kuin muuhunkin liittyen ja sivuilla tuli selailtua pidempi hetki. Paljon tuttua asiaa, mutta hurjan tärkeitä kohtia ihan muistin virkistämiseksi näin joululahjaostosten alla.

Lopputuloksena kuitenkin se, että lapsen lelut ja leikit ovat aina vanhemman vastuulla sekä valvonnassa.

Turvallisia joululahjahankintoja!

xx Laura

Juoksujalkaa Facebookissa & Instagramissa

Kaupallinen yhteistyö: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (TUKES)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *