Hae
Juoksujalkaa

Alhaisen ferritiinin merkit itselläni

Ajattelin kirjoitella vielä alhaisen ferritiinin merkkejä itselläni, joita on varsinkin näin jälkikäteen helpompi tarkastella. Juttelin tuon edellisen blogitekstin jälkeen monen samassa tilanteessa olevan kanssa Instagramin yksityisviestien puolella sekä lisäksi muutaman ystäväni kanssa viesteillä. Kiitos keskusteluista! Selvästi samassa veneessä olijoita on paljon.

Alhaisen ferritiinin merkit itselläni

Kuten sanoin aiemmassa tekstissä, en oikein paikallista näiden kaikkien oireiden ajanjaksoa itselläni. Vauvavuosi on aina rankka kaikkine heräilyineen ja hormonaalisine muutoksineen ja on vaikea sanoa, mikä liittyy mihinkin. Onko osa merkeistä ollut jo ilmoilla ennen toista raskautta, en osaa sanoa.

Selvät ja yleisimmät merkit, jotka varmaan suurin osa alhaisista rauta-arvoista kärsivä voi kuitata suorilta: väsymys, ”aivosumu”, asioiden unohtelu, ajatuksen katkeilu, hengästyminen ja ylipäätään suoristuskyvyn lasku ovat selviä merkkejä.

Itse olen miettinyt tuota hengästymistä tai suorituskyvyn laskua liikunnan osalta, sillä se on ollut itselläni vähän kaksipiippuinen juttu. Välillä kotona esimerkiksi portaiden nousu saattaa hengästyttää, mutta toisaalta esimerkiksi lenkeillä tai treeneissä en ole sykkeen nousua niin paljon huomannut. Varmasti tämä korostuisi, jos treenaisin tavoitteellisemmin tai seuraisin sykettä tarkemmin. Tällöin voimat loppuisivat varmasti helpommin, mutta tällä liikuntatasolla en ole erityistä huomiota siihen kiinnittänyt vaan liikunta on tuonut kaivattua voimaa arkeen.

Lisäksi olen huomannut itselläni seuraavia alhaisen ferritiinin merkkejä:

  • Kylmyys, joka näkyy erityisesti iltaisin
  • Tähän vastapainona hikoilu, päivisin
  • Turvotus, joka tuntuu varsinkin naamassa, sormissa ja jaloissa
  • Ärtyneisyys

Sitten pari asiaa, jotka luulin olevan hormonaalisia synnytyksen jälkeisiä oireita, mutta jotka voivatkin olla myös alhaisen ferritiinin merkkejä.

  • Hiustenlähtö! Todella moni teistä kertoi tämän oireeksi ja rautakuurilla saaneen myös hiustilanteen parannettua
  • Päänsärky, jonka luulin imetykseen liittyväksi (tätä oli esikoisen kanssa)
Lisäksi pakko vielä mainita järkyttävä ruisleivän ja tomaatin himo! 😀 Voisin syödä tätä yhdistelmää aamuin illoin ja siinä välissä!
Kuulostaako muille tutulta?? Kivaa viikonloppua!
xx Laura
Juoksujalkaa Facebookissa & Instagramissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *