Hae
Juoksujalkaa

18 kk taaperon unitaantuma!

Aina sitä kuvittelee, että ei enää vauvan uniasioissa tänne palaisi, mutta toisin käy. 😀 Edellisessä tekstissä kirjoittelin siirtymisestä yksiin päiväuniin. Taaperon unitaantuma on kieltämättä vaihe, jonka muistan myös esikoiselta. Mitäs tapahtuikaan meidän kohta puolitoista vuotiaan unille pari viikkoa sitten?

Taaperon unitaantuma

Meidän hienosti 19-07 nukkuva tyttö alkoi käyttäytyä pari viikkoa sitten oudosti ja ne jotka ovat lukeneet näistä uniasioista täältä blogista (kaikki unitekstit löytyvät hakusanalla: vauvan unirytmi), tietävät, että tähän unitilanteeseen on ollut suht pitkä matka. Töitä on tehty hyvien yöunien eteen hartiavoimin ja kun huomaan niissä jotain muutosta, tuntosarvet nousevat saman tien pystyyn. Ja lopulta googlehan sen taas kertoi. 😀 Taaperon 18 kk unitaantuma! Tytöllä tulee 1,5 vuotta täyteen viikon päästä, mutta tämä kuten kaikki muutkin nämä uniasiat ovat menneet hänellä n. kuukautta etuajassa, kuten tämäkin kun pari viikkoa sitten aloitettiin nämä hulinat.

18 kk unitaantuma saattaa ilmetä esim.:

  • unille menon vastustamisena
  • yöheräilynä
  • aikaisina aamuina
  • lyhyentyneinä päiväunina

Meillä se ilmeni vanhoina tuttuina ja ah niin kivoina, aikaisina aamuina! Aiemman seitsemän herätyksen (ja siis ennen tätä taantumaa, meni muutamia kertoja jopa puoli kahdeksaan tai kahdeksaan, joten liekö oikein tankannut unta tätä tulevaa varten) sijaan alkuun hän heräsi kuuden jälkeen, joka sekin vaihtui myöhemmin jopa ennen kuuden aamuihin. Päiväunet klo 12-14/ 14.15 ja nukkumaan 18.45.

Taantuman ilmetessä aloimme tietysti heti tehdä korjaustoimenpiteitä ja miettiä, miten nuo rauhalliset yöt voitaisiin saada takaisin. Ensimmäinen viikko hurahti ilman toimenpiteitä ja toisella viikolla päiväunet lyhennettiin tasan kahteen tuntiin. Aiemmin oli annettu nukkua vartin yli jopa puoli kolmeen, koska edelleen kaikilta päiväunilta hänet joudutaan herättää.

Sitten törmäsin Uneksijan Instagramissa vanhaan päivitykseen 18 kk taantumaan liittyen. Tässä kerrottiin mm. siitä, että puolitoistavuotias harjoittelee ja oppii paljon asioita, jotka voivat vaikuttaa uniin. Check! Lisäksi tässä iässä lapsi kokeilee yhä enemmän rajojaan ja hakee itsenäisyyttä. Todellakin, check!

miten selvityä taaperon unitaantumasta?

Nämä neuvot ovat myös Uneksijan Instagramista poimittuja.

  1. Pidä uniajoista ja rutiineista kiinni
  2. Jos lapsi vastustaa päiväunia, pidetään niistä kiinni
  3. Jos päiväunet jää nukkumatta, klo 18 sänkyyn
  4. Älä siirrä lasta vielä pois pinnasängystä (unipussi estää kiipeilyä)
  5. Jos iltaunille meno vaikeutuu, kuvalliset ohjeet hahmottamaan iltaa tai anna lapsen tehdä itse pieniä päätöksiä, kuten kumman yöpuvun valitsee jne.

Kaiken A ja O = JOHDONMUKAISUUS (jälleen kerran). Rytmit ja rutiinit, joista ei pidä antaa periksi. Uneksijan mukaan taantuma on usein ohi 1-2 viikossa, jos ei anneta periksi tai luoda uusia tapoja esim.  kädestä kiinni pitäminen illalla tms.

Olen niin tyytyväinen, että meillä taaperon unitaantuma näkyi ”vain” aikaisina aamuina. Tähän samaan konkurssiin otimme myös tutista luopumisen, sillä tuteilla pelailu oli jo jonkun aikaa herätellyt meidän tyttöä. Muutenkin se olisi ollut edessä parin viikon sisään. (Kirjoitan erillisen tekstin tuteista luopumisesta). Oliko sitten hyvä vai huono, että otti vielä tutit pois taantuman aikana, mutta jälkikäteen ajateltuna ehdottomasti parempi meille näin.

Lopulta tämä taaperon unitaantuma eli meillä aikaiset aamut näkyivät säännöllisenä n. 2 viikkoa. Sen jälkeen on nukuttu osa aamuista jo pidempään, osa herätty kuuden jälkeen. Selvästi rytmi hakee vielä paikkaansa. Itseäni kuitenkin ”helpotti” löytää selvä vastaus tähän huligointiin ja tietää, että tämäkin on taas ohimenevä vaihe. Vaikka onhan se lukemattakin selvää, mutta silti se tsemppaa silloin kun kurkkaa aamulla kelloa ja se lukema alkaa vitosella…

Palataan kohta tuttiasioissa ja unien suhteen varmaan viimeistään puolen vuoden päästä, kun alkaa 2 v hulinat 😀 😀

xx Laura

Juoksujalkaa myös Facebookissa & Instagramissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *