Hae
Juoksujalkaa
Kaupallinen yhteistyö

Mitä kuuluu ferritiiniarvolle?

Kaupallinen yhteistyö: EasyTerveys

Mitä kuuluu ferritiiniarvolle? Jatkoa seuraa siis edelliseen kirjoitukseen. Kuten kerroin, aiemmasta ferritiinimittauksestani on aikaa 4 kk, mikä on ferritiinin kehitykselle melko lyhyt aika. Halusin nähdä mihin suuntaan arvojen kanssa oltiin matkalla. EasyTerveyden kautta varaamani treenaajan terveystarkastus piti sisällään kuitenkin valtavasti muutakin tietoa kuin ferritiini ja D-vitamiiniarvot.

Ferritiini- ja D-vitamiini

Katsellaanpa ensin nämä, jotka ovat verrattavissa 4 kuukauden taa. Ferritiiniarvoni oli joulukuussa 17. Tuolloin aloitin saman tien rautakuurin (Ferrodan tabletti kerran päivässä) sekä vaihdoin D-vitamiinin 20 milligrammasta 50 milligrammaan. Rautatabletin otan tyhjään vatsaan aamupäivällä C-vitamiiniporetabletin kanssa tai joskus harvemmin appelsiinimehun kanssa. Tällä taktiikalla on menty 4 kk ja nyt tuloksissa näkyi mukava parannus. Ferritiini oli noussut 17 -> 33, D-vitamiini 64,6 -> 83,1.

Tämä oli omia odotuksia parempi korotus, näinkin lyhyessä ajassa! Se antoi myös tiedon siitä, että jokapäiväistä rautaa ei ole tullut nappailtua turhan päiten. Treenaajan terveystarkastus piti sisällään hyvin paljon muutakin tärkeää tietoa mm. valko- ja punasoluista, kolesterolista sekä laskosta. Lisäksi tällä yhdellä ja samalla verikokeella selvisi mm. magnesium, natrium, kalium, kalsium -tasot sekä munuaisten toiminnasta kertova kreatiini sekä maksa-arvo.

lääkärin tulkinta tuloksista

Tulosten tullessa, omia lukuja voi itse verrata viitearvoihin, mutta EasyTerveyden kautta saamani lääkärin lausunto omista tuloksista, oli kaikista paras osuus tutkimuksia. Muutamat tulokset eivät itselläni nimittäin olleet viitearvojen sisällä, mutta lääkäri osaa nähdä eri lukemien yhteydet ja tehdä päätelmät ihan eri tyyliin kuin itse olisin todennut vain osan tulosten olevan huonot! Ehdottomasti 29 euron arvoinen lisäys ostoskoriin.

Lääkärin lausunto tallentui OmaKantaan, jossa on kattava selostus täydellisen verenkuvan tuloksista valkosolujen osalta sekä punasolujen koon ja muodon osalta sekä hemoglobiini-tulos verrattuna ikään ja sukupuoleen. Verihiutaleiden analysointi täydellisessä verenkuvassa antaa tietoa mm. tulehduksellisista sairauksista tai esimerkiksi mahdollisesta anemian kehittymisestä.

Treenaajan terveystarkastukseen kuului myös rasva-arvojen tutkimus sekä kolesterolin (hyvän ja huonon) analysointi. Lasko-arvon kautta voi selvitä pitkäaikainen tulehdus ja veren suolatasapainosta kertovat natrium ja kalium. Lisäksi magnesiumin sekä kalsiumin tasot, joissa voi selvitä esimerkiksi luun haurastumiseen liittyviä tuloksia. Lisäksi veren paastosokerin taso sekä munuaisten toiminnasta kertova kreatiini. Maksa-arvo taas antaa tietoa mm. maksan rasvoittumisesta.

Vitamiinien ja hivenaineiden saannissa ei ollut itselläni puutteita, D-vitamiinilisän käyttöä on suositeltavaa jatkaa edelleen. Lääkärin mukaan rautalisää kannattaa jatkossa ottaa 3 kk:n kuurina kerran vuodessa, mutta kontrolloida ferritiiniarvon kehitystä uudella mittauksella. Oma oloni on kohentunut valtavasti tämän 4 kk:n aikana ja aionkin käydä ottamassa seuraavan mittauksen alkusyksystä.

Tämä terveystarkastus oli ihan mahtava juttu! Koin ihan samanlaista iloa viime vuoden lopulla, kun väsymyksen ja vetämättömyyden syy selvisi. Ajatuksena olikin, että tästä mennään arvojen kanssa vain ylöspäin! Ja sama tilanne on nyt. Olen sitä mieltä, että ihan jokaisen pitäisi käydä tällainen mittaus tekemässä ja EasyTerveys on nimenomaan halunnut tuoda sen helppouden ja nopeuden (sekä kustannustehokkuuden) kaikille saataville. En voi kuin koko sydämestäni suositella!

Koodilla: laura10 saat EasyTerveyden normaalihintaisista tutkimuksista -10%.

EasyTerveys on suomalainen, kolmen perheen omistama yritys, joilla on vahva tausta terveydenhuollossa sekä Valviran hyväksyntä terveyspalveluiden tuottajana. EasyTerveys tarjoaa valmiita tutkimuspaketteja tai valikoimasta voi valita halutesssaan vain tiettyjä mittauksia. Kumppanina ja verkostona Synlabin toimipisteet.

xx Laura

Juoksujalkaa Facebookissa & Instagramissa

Kaupallinen yhteistyö: EasyTerveys

4 kommenttia

 1. Matilda Mi kirjoitti:

  Minäkin jouduin rautakuurille, ferritiini oli 16 joten tässä ollaan aloiteltu 100 päivän kuuria. Mielenkiintoista nähdä, millaista eroa olotilassa tässä sitten huomaa!

  • juoksujalkaa kirjoitti:

   Ai hitsi, melko samoissa lähtölukemissa mennään. Toivottavasti saat rautakuurilla tuloksia! <3

 2. himpsis kirjoitti:

  Moikka,
  tämä on nyt ihan off topic, mutta mitkä ON-lenkkarit soveltuisivat mielestäsi parhaiten kävelyyn. Ei vaellukseen, vaan ihan kävelyyn (ja lähinnä asfaltilla). Vai soveltuvatko ollenkaan?

  • juoksujalkaa kirjoitti:

   Heippa! Mun mielestä ehdottomasti On Cloud malli 👌🏼 Helpot vetää jalkaan automaattinauhoituksen takia, kevyt ja rullaava kävellessä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *